Περιβάλλον

Ο φόρος άνθρακα της Δανίας στο ζωικό κεφάλαιο: πρότυπο για την Ευρώπη;

Ο φόρος άνθρακα της Δανίας στο ζωικό κεφάλαιο: πρότυπο για την Ευρώπη; Φωτογραφία: Freepik
Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιθυμεί να έχει ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα έως το 2050. Ωστόσο, δεν υπάρχει συναίνεση σχετικά με τον τρόπο επίτευξης αυτού του στόχου, ιδίως όσον αφορά τον αγροτικό τομέα.

Η δημοσιογράφος του Euronews Valerie Gauriat μετέβη στη Δανία, η οποία θέλει να θεσπίσει φόρο άνθρακα στην κτηνοτροφία από το 2030. Μια παγκόσμια πρωτοτυπία.

Ο αγροτικός τομέας παράγει το 11,4% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στην Ευρώπη, κυρίως λόγω της κτηνοτροφίας.

Αυτές προέρχονται κυρίως από την πέψη ζωοτροφών από βοοειδή και πρόβατα και από την αποθήκευση της κοπριάς βοοειδών και χοίρων.

Σε αυτά προστίθενται οι εκπομπές που παράγονται από τη διασπορά χημικών λιπασμάτων και από την κοπριά που διασπείρουν οι αγρότες ή απεκκρίνουν τα βοοειδή.

Η Γαλλία, η Γερμανία και η Πολωνία είναι οι μεγαλύτερες πηγές εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου γεωργικής προέλευσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αλλά η Δανία, σημαντικός εξαγωγέας γαλακτοκομικών προϊόντων και χοιρινού κρέατος, δεν απέχει πολύ. Η κτηνοτροφία αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη πηγή εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στη χώρα μετά την ενέργεια.

Το σχέδιο για τον φόρο άνθρακα στο ζωικό κεφάλαιο, το οποίο δεν έχει ακόμη ψηφιστεί από το Κοινοβούλιο της Δανίας, είναι αμφιλεγόμενο.

Ο αγρότης Peter Kiær, πρόεδρος της Δανικής Ένωσης για τη Βιώσιμη Γεωργία, εκτρέφει χοίρους προς εξαγωγή.

«Οι Δανοί αγρότες θέλουν να είναι οι πιο οικολόγοι και χρησιμοποιούν την καλύτερη τεχνολογία ώστε να διατηρούν τη ρύπανση σε όσο το δυνατόν χαμηλότερα επίπεδα. Ο φόρος θα δυσχεράνει τις επενδύσεις στην πράσινη τεχνολογία», αναφέρει.

«Αν η Δανία είναι η μόνη χώρα με φόρο άνθρακα, δεν θα είμαι ανταγωνιστικός σε σχέση με τις άλλες χώρες και θα πρέπει να σταματήσω να εκτρέφω χοίρους.» Ο μόνος τρόπος για να λειτουργήσει ένας φόρος, σύμφωνα με τον Peter Kiær, είναι να γενικευτεί «σε όλες τις χώρες της Ευρώπης».

Η Jette Bredahl Jacobsen, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιστημονικής Συμβουλευτικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή, συμφωνεί ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα σε ευρωπαϊκό επίπεδο προκειμένου να μειωθούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου γεωργικής προέλευσης.

Εντούτοις, υπό την πίεση των αγροτών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέστειλε για φέτος την ενσωμάτωση ειδικών μέτρων για τη γεωργία στους κλιματικούς στόχους της για το 2040.

Πηγή: euronews.com

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup