Πρωτογενής Τομέας

Προχώρησε ο διαγωνισμός για την αντιμετώπιση του μικρού σκαθαριού της κυψέλης

Προχώρησε ο διαγωνισμός για την αντιμετώπιση του μικρού σκαθαριού της κυψέλης

Στην έγκριση αποτελέσματος, σε απευθείας διαπραγράτευση, προμήθειας παγίδων σύλληψης και συσκευών αναρρόφησης του μικρού σκαθαριού της κυψέλης (Aethina tumida) καθώς και εκτύπωσης σχετικών ενημερωτικών φυλλαδίων για τις ανάγκες της διεύθυνσης Υγείας των Ζώων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προχώρησε το ΥπΑΑΤ.

Υπενθυμίζεται ότι το μικρό σκαθάρι (Aethina tumida ) της κυψέλης είναι παρασιτικό νόσημα.

Πώς να αναγνωρίσετε την Aethina tumida

Η προνύμφη

Η προνύμφη είναι το επιβλαβές στάδιο στην αποικία όταν εμφανιστεί στην κυψέλη. Αναπτύσσεται σε περίπου 1 cm μήκος. Eίναι υπόλευκη, όπως και η προνύμφη του μεγάλου κηρόσκορου (Galleria mellonella). Ωστόσο, κατόπιν προσεκτικής εξέτασης στην πορεία εύκολα να διαφοροποιηθεί λόγω της παρουσίας τριών ζευγών μακριών πρόσθιων ποδιών και ραχιαίων ακάνθων σε κάθε σωματικό δακτύλιο.

Το ενήλικο

Αρχικά το σκαθάρι είναι ανοιχτόχρωμο και μετά σκουραίνει (καστανό έως μαύρο). Κεφάλι, θώρακας και κοιλιά είναι καλά διαχωρισμένα.

Βιολογικός κύκλος

Το γονιμοποιημένο θηλυκό γεννά αυγά (1.5 x 0.25 cm) σε συστάδες, π.χ. σε ρωγμές στο ξύλο ή απευθείας στα κελιά γόνου των μελισσών. Το στάδιο της προνύμφης διαρκεί 10-16 ημέρες. Οι προνύμφες είναι παμφάγες και τρώνε γόνο, γύρη και μέλι.
Η ώριμη προνύμφη γίνεται νύμφη μετά από 15-60 ημέρες.

Η νυμφοποίηση πραγματοποιείται στο έδαφος εκτός κυψέλης, συνήθως σε βάθος 10 cm - 30 cm. Μαλακά και υγρά εδάφη και μία θερμοκρασία άνω των 10 °C είναι απαραίτητα για την ολοκλήρωση του βιολογικού τους κύκλου.

Το ζευγάρωμα πραγματοποείται έξω από την κυψέλη. Ενήλικα μπορούν να πετάξουν τουλάχιστον 5 km για να προσβάλλουν νέες αποικίες.

Κριτήρια που θέτουν υποψία / Συνέπειες προσβολής για την αποικία

Οι προνύμφες σκάβουν στοές μέσα στα πλαίσια και καταστρέφουν το γόνο. Οι απεκκρίσεις στο μέλι τροποποιούν το χρώμα του και προκαλούν τη ζύμωσή του. Ο κίνδυνος αυτός είναι υπαρκτός και στο αποθηκευμένο μέλι πριν την εξαγωγή του.

Κλινικά συμπτώματα προσβολής από το ΜΣΚ

- Παρατήρηση των σκαθαριών, ασυνήθιστων προνυμφών ή αβγών

- Στοές μέσα στα πλαίσια (προνύμφες που σκάβουν στοές)

- Καταστροφή του γόνου

- Τροποποίηση του χρώματος του μελιού και ζύμωσή του

Τι πρέπει να κάνουμε σε περίπτωση υποψίας

Το συντομότερο δυνατό ειδοποιείτε την αρμόδια αρχή που θα εφαρμόσει τα κατάλληλα μέτρα.

Δείτε την έγκριση του προγράμματος εδώ

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις