Πρωτογενής Τομέας

Πιλοτικό έργο για νέες τεχνολογίες στην καταπολέμηση του δάκου

Πιλοτικό έργο για νέες τεχνολογίες στην καταπολέμηση του δάκου

Πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2018 η εναρκτήρια ημερίδα του έργου «Πιλοτική εφαρμογή νέων τεχνολογιών για την παρακολούθηση και έλεγχο των πληθυσμών του δάκου σε διάφορες ελαιοκομικές περιοχές της Ελλάδας ‘NT4D’», στο Ινστιτούτο Ελιάς Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου, ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ»,στα Χανιά.

Την έναρξη της ημερίδας κήρυξε ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ν. Αντώνογλου που αναφέρθηκε στην αναδιοργάνωση του Εθνικού Προγράμματος Δακοκτονίας για τον αποτελεσματικότερο συντονισμό των διαδικασιών του με στόχο την πρώτη Μαΐου κάθε έτους να υπάρχει πλήρης ετοιμότητα για την έναρξη των εργασιών επί του πεδίου.

Το έργο, διάρκειας 2 ετών, υλοποιείται με χρηματοδότηση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και συμμετέχοντες φορείς είναι το Ινστιτούτο Ελιάς Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου (συντονιστής), το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας, το ΤΕΙ Κρήτης, το ΥΠΑΑΤ/Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης & Ελέγχου Χανίων και οι ΔΑΟΚ 8 περιφερειακών ενοτήτων της χώρας Χανιά, Ρέθυμνο, Ηράκλειο, Λασίθι, Σάμος, Λέσβος, Φωκίδα και Κυπαρισσία.
Στην ημερίδα παρουσιάστηκαν οι βασικές ενέργειες του έργου και έγινε συζήτηση για το πλάνο των δράσεων του έργου.

Βασικός σκοπός του έργου είναι η πιλοτική εφαρμογή νέων τεχνολογιών, μεθοδολογιών και εργαλείων στην εφαρμογή της δακοκτονίας και η περαιτέρω συνολική ενσωμάτωση τους στο εθνικό πρόγραμμα δακοκτονίας.

Συνοπτικά θα υλοποιηθούν οι παρακάτω δράσεις:
· Εφαρμογή ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος ελέγχου και παρακολούθησης με δωρεάν λογισμικό στην αντιμετώπιση του δάκου σε διάφορες ελαιοκομικές περιοχές της χώρας.
· Ανάπτυξη βάσης δεδομένων για την αποθήκευση των γεωχωρικών και περιγραφικών δεδομένων και δημιουργία χαρτών επικινδυνότητας.
· Παρακολούθηση του πληθυσμού του δάκου με αυτοματοποιημένες έξυπνες ηλεκτρονικές παγίδες.
· Παρακολούθηση και διαχείριση της ανθεκτικότητας του δάκου στα εντομοκτόνα με έξυπνα εργαλεία: διαγνωστικά ακριβείας και διαδικτυακή πλατφόρμα.
· Διάχυση και σταδιακή ενσωμάτωση καινοτόμων πρακτικών στο Εθνικό πρόγραμμα δακοκτονίας.

Απώτερος στόχος του έργου είναι ο βέλτιστος προγραμματισμός και ο έλεγχος των ψεκασμών ώστε να εφαρμόζεται με τη μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα το εθνικό πρόγραμμα δακοκτονίας, και να συνδράμει τις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας της Χώρας, ώστε να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν αποτελεσματικότερη και πιο οικονομική δακοκτονία, αξιοποιώντας τις σύγχρονες κινητές συσκευές, την επιστήμη της γεωπληροφορικής, την αυτοματοποιημένη ηλεκτρονική καταγραφή των δακοσυλλήψεων και την μοριακή βιοτεχνολογία. Άμεσα ωφελούμενοι είναι όλοι όσοι εμπλέκονται στο εθνικό πρόγραμμα δακοκτονίας, καθώς και όλοι όσοι δραστηριοποιούνται γύρω από το Εθνικό μας προϊόν μέσω της βελτίωσης της ποιότητας του παραγόμενου ελαιόλαδου.

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις