Πρωτογενής Τομέας

Με αγκάθια για τους αγρότες το 2019

Με αγκάθια για τους αγρότες το 2019

Τι δήλωσε ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Κήπος και του Β’ ΤΟΕΒ Πύργου

Του Γιάννη Σπυρούνη

Για όλα όσα ταλαιπώρησαν τους αγρότες την χρονιά που φεύγει αλλά και για αυτά που καλούνται να αντιμετωπίσουν το 2019 αναφέρθηκε σε δηλώσεις του την περασμένη Παρασκευή ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Κήπος και του Β’ ΤΟΕΒ Πύργου Γιάννης Αρβανιτάκης.

Μιλώντας για τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ ο κ. Αρβανιτάκης δήλωσε πως «… με νόμο του κράτους οι καλλιέργειες ασφαλίζονται στον ΕΛΓΑ και όλοι οι αγρότες καλούνται να προκαταβάλουν τα ασφάλιστρα. Ενώ ο Νομός Ηλείας υπέστη τεράστια ζημιά από τις βροχοπτώσεις του Ιουνίου, μια ζημιά που υπολογίζεται σε αρκετά εκατομμύρια τα οποία λείπουν από την τοπική οικονομία, ο ΕΛΓΑ δεν έχει κάνει ακόμα τις εξατομικεύσεις των ζημιών! Έχουν δοθεί ποσοστά στη Βόρεια Ηλείας, ενώ στη Νότια δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμα! Ο σκοπός της ασφάλειας των καλλιεργειών είναι ακριβώς αυτός, δηλαδή ο ΕΛΓΑ να τον αποζημιώσει σε περίπτωση ζημιάς σε ένα λογικό χρονικό διάστημα, που ορίζεται ως τρεις μήνες μετά τη λήξη της καλλιέργειας και σήμερα δεν έχουμε πάρει ούτε τα πορίσματα!».

Αναφορικά με τα προβλήματα των ΤΟΕΒ, αλλά και τη διανομή της δημόσιας γης συμπλήρωσε ότι «… από τη στιγμή που δεν δουλεύει το ασφαλιστικό σύστημα των καλλιεργούν δημιουργούνται τεράστιες επιπτώσεις στους παραγωγούς, μία εκ των οποίων είναι και η αδυναμία πληρωμής των αρδευτικών τους υποχρεώσεων. Φυσικά, αυτό δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα των ΟΕΒ, που λειτούργησαν χρόνια ως πολιτικά παραμάγαζα και ζητάμε σήμερα να λυθούν όλα τους τα προβλήματα ως δια μαγείας, χωρίς να αλλάξουμε νοοτροπία. Οι προβλέψεις σαν Οργανισμός λένε πως θα έχουμε μία πολύ δύσκολη χρονιά και από τις οικονομικές εισροές των παραγωγών, αλλά και από τον τρόπο λειτουργίας του ΓΟΕΒ. Η επίσημη Πολιτεία ρίχνει συνεχώς το μπαλάκι στην Περιφέρεια. Με το νόμο των Σκουρλέτη - Αποστόλου και τη διευκρινιστική που ακολούθησε μεταφέρθηκε η εποπτεία των ΟΕΒ στην Περιφέρεια, η οποία ήταν ανέτοιμη γιατί δεν έχει τους μηχανισμούς και την τεχνογνωσία να δώσει καίριες λύσεις όπως το απαιτούν οι καταστάσεις, ενώ δεν υπάρχει και ψυχή για να σπάσουν κάποια αυγά και να κάνουμε ομελέτα. Αυτό δεν ισχύει μόνο για το αρδευτικό. Ισχύει και για τη διανομή της δημόσιας γης που συζητείται τα τελευταία 6 χρόνια από το Νόμο του Σκανδαλίδη! Επειδή φοβόμαστε το όποιο πολιτικό ή κοινωνικό κόστους αδυνατούμε να πάρουμε αποφάσεις. Αυτά είναι τα δύο μεγάλα ζητήματα που θα απασχολήσουν τους αγρότες το 2019: το αρδευτικό και η διανομή της δημόσιας γης και η Πολιτεία έχει ρίξει την κύρια ευθύνη στην Περιφέρεια. Η πρότασή μας είναι να σηκώσουν τα μανίκια και στο υπουργείο, γιατί προτείνουν νέα δεδομένα. Πρέπει να βρεθεί τρόπος στήριξης της παραγωγής που είναι οι εκτάσεις με χαμηλό ενοίκιο. Δεν πρέπει να πάμε στη δεύτερη διαδικασία που ορίζει ο Νόμος, δηλαδή στις δημοπρατήσεις. Όλοι ο φορείς μαζί με την Περιφέρεια και το κράτος θα πρέπει να έχουμε μόνο ένα σκοπό: να μειώσουμε το κόστος της παραγωγής. Να το μειώσουμε με χαμηλό ενοίκιο στα χωράφια, με ορθολογική χρήση του νερού, με πληρωμές σε σωστό χρόνο».

Συνεχίοντας ο κ. Αρβανιτάκης αναφέρθηκε στο ακατάσχετο των αγροτών σημειώνοντας πως «… όλοι οι υπάλληλοι έχουν δικαίωμα για ακατάσχετο λογαριασμό περίπου στα 1.100 ευρώ ανά μήνα. Γιατί να μην ισχύει το ίδιο και για τον αγρότη; Ο τρόπος με τον οποία θέσπισε το ακατάσχετο το υπουργείο δεν έχει λειτουργήσει μέχρι σήμερα. Πολλά χρήματα είναι δεσμευμένα και… περιμένουν τις διευκρινιστικές, ενώ το ακατάσχετο ισχύει μόνο για πληρωμές του ΟΠΕΚΕΠΕ».

Καταλήγοντας ο πρόεδρος του Β’ ΤΟΕΒ Πύργου, αναφέρθηκε στις ανακοινώσεις για υπογειοποίηση του αρδευτικού δικτύου της Ηλείας, τονίζοντας πως «… ο τρόπος άρδευσης με τα κανελέτα, που υπάρχει σε ορισμένες περιοχές, είναι αλήθεια πως τις έχει υποβαθμίσει και δεν τους δίνει τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε πιο δυναμικές καλλιέργειες. Ωστόσο, ταυτόχρονα υπάρχει αναγκαιότητα λειτουργίας και του υπόλοιπου αρδευτικού έργου με σύγχρονους και σωστούς τρόπους. Δηλαδή θα υπογειοποιήσουμε 40.000 στρέμματα και τα άλλα 300.000 που είναι ήδη υπογειοποιημένα θα καταστραφούν; Δεν διαφωνώ, αλλά πιστεύω πως προέχει η αναβάθμιση του υπάρχοντος δικτύου».

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup

tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup