Στην συνέχεια ο πρόεδρος ΓΕΩΤΕΕ Πελοποννήσου, Δυτικής και Στερεάς Ελλάδας Αθανάσιος Πετρόπουλος αναφέρθηκε στις προτάσεις οι οποίες έχουν τεθεί στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης σημειώνοντας: «Το ελαιόλαδο είναι σημαντικό προϊόν όχι μόνο για την Ηλεία, αλλά για όλη τη χώρα. Η Ελλάδα είναι η 3η χώρα σε εξαγωγές ελαιολάδου στον κόσμο και η πρώτη σε παραγωγή ελαιολάδου έξτρα παρθένου. Αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό που το κάνει ιδιαίτερα σημαντικό. Το 2018 όπως και το 2016 ήταν μια πολύ κακή χρονιά για το ελαιόλαδο γιατί οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν χωρίς να είναι ακραίες ήταν ασυνήθιστες και βοήθησαν στην ανάπτυξη εντομολογικών και μυκητολογικών ασθενειών, όπως το γλοιοσπότιο και ο δάκος και είχαν σαν αποτέλεσμα να μειωθεί η παραγωγή και να πέσει η ποιότητα του ελαιολάδου. Το ΓΕΩΤΕΕ ήρθε σε επαφή με τα μέλη μας και τις αρμόδιες υπηρεσίες της Πελοποννήσου και καταθέσαμε δέκα προτάσεις στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης. Με χαρά διαπιστώσαμε ότι ο υπουργος υιοθέτησε ένα μέρος των προτάσεων αυτών και τις έστειλε στους περιφερειάρχες ζητώντας να υιοθετήσουν αυτά τα μέτρα. Οι προτάσεις μας στηρίχθηκαν σε τρείς άξονες. Ο πρώτος είναι ότι θα πρέπει επιτέλους να περάσουμε στη γεωργία ακριβείας, να χρησιμοποιήσουμε τη νέα τεχνολογία όπως κάνουν άλλες χώρες εδώ και 15 χρόνια.
Το δεύτερο είναι ότι προτείνουμε αλλαγή των διαγωνιστικών διαδικασιών για το δάκο. Οι διαγωνισμοί θα πρέπει να είναι τριετής και να εξασφαλιστούν γι αυτό τα κονδύλια να μην περιμένουμε κάθε χρόνο την τελευταία στιγμή και μέχρι αρχές Μαΐου να έχουμε ξεκινήσει όλες οι διαδικασίες. Το τρίτο που προτείνουμε είναι να αξιοποιήσουμε την Πανεπιστημιακή γνώση, τα Παν/μια και τους γεωπόνους. Σε αυτό το επίπεδο η δική μας πρόταση είναι να δημιουργηθεί στη Δυτική Ελλάδα ένα Ινστιτούτο Ελαίας έτσι όλο το χρόνο να ασχολείται με την ελιά και το ελαιόλαδο γιατί είναι εθνικό μας προϊόν. Το ελληνικό ελαιόλαδο μπορεί να συμβάλει ακόμη περισσότερο στην στήριξη και ενίσχυση της αγροτικής μας οικονομίας με «όπλο» την ποιοτική του υπεροχή έναντι των ανταγωνιστών του. Η βελτίωση, η διασφάλιση και κυρίως η ανάδειξη της ποιότητας του ελληνικού εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου αποτελούν προϋπόθεση για ουσιαστική παρουσία του προϊόντος σε επώνυμη τυποποιημένη μορφή στις μεγάλες αγορές του εξωτερικού, γεγονός που θα διασφαλίσει την προοπτική και το μέλλον του».