Πρωτογενής Τομέας

«Οι δρόμοι των Αμπελώνων»: Μία εμβληματική πρωτοβουλία του τομέα Έρευνας και Καινοτομίας του ΥΠΠΕΘ στον Αμπελοοινικό Τομέα

«Οι δρόμοι των Αμπελώνων»: Μία εμβληματική πρωτοβουλία του τομέα Έρευνας και Καινοτομίας του ΥΠΠΕΘ στον Αμπελοοινικό Τομέα

Την εναρκτήρια εκδήλωσή του πραγματοποίησε το νέο ερευνητικό δίκτυο «Οι Δρόμοι των Αμπελώνων» που συστάθηκε με πρωτοβουλία του τομέα Έρευνας και Καινοτομίας του ΥΠΠΕΘ σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε παρουσία του Αναπληρωτή Έρευνας και Καινοτομίας Κώστα Φωτάκη.

Η πρωτοποριακή για τα ελληνικά δεδομένα δράση έχει αρχικό προϋπολογισμό 2,5 εκ.€ και αποτελεί ένα σχέδιο ερευνητικής και τεχνολογικής καινοτομίας για την υποστήριξη της μοναδικότητας των ελληνικών οινικών προϊόντων και την ανάπτυξη της ανταγωνιστικότητας τους. Η ανάδειξη των ποιοτικών χαρακτηριστικών των ελληνικών ποικιλιών οίνου θα επιτευχθεί με την συνεργασία του επιστημονικού δυναμικού και των υποδομών της χώρας.

Επιπλέον επιδιώκεται η απόκτηση οινικής ταυτότητας των ελληνικών προϊόντων βάση της μοναδικότητας που προσφέρουν οι γεωγραφικές-περιβαλλοντικές συνθήκες της χώρας. Ο σχεδιασμός της δράσης περιλαμβάνει την διαμόρφωση ενός στρατηγικού ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος για τη δημιουργία προστιθέμενης αξίας και την ενίσχυση της εξωστρέφειας.

Συγκεκριμένα, το Εθνικό Δίκτυο «Οι Δρόμοι των Αμπελώνων» θα επικεντρωθεί σε τομείς όπως: η γονιδιωματική ανάλυση και εφαρμογή γονιδιωματικών τεχνολογιών σε γηγενείς ποικιλίες αμπέλου για την αποτύπωση της γενετικής ταυτότητας, η βιώσιμη και αποτελεσματική φυτοπροστασία των αμπελώνων, η διαχείριση των αποτελεσμάτων που θα προκύψουν από την έρευνα και η ανάπτυξη ψηφιακής βιβλιοθήκης δεδομένων διαθέσιμη στους Έλληνες οινοποιούς.

Στο εθνικό δίκτυο συμμετέχουν, με συμπληρωματική ερευνητική και αναλυτική δράση, ερευνητικοί φορείς από όλη την Ελλάδα, όπως το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΓΠΑ), το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (ΔΠΘ), το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ),ο Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός ΔΗΜΗΤΡΑ (ΕΛΓΟ), το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο (ΜΦΙ), το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (ΠΑΔΑ), το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (ΠΘ), το Πολυτεχνείο Κρήτης (ΠΟΚ), το Τεχνολογικό Ίδρυμα Κρήτης (ΤΕΙ) και το Πανεπιστήμιο Κρήτης (ΠΑΚ).

Επιστημονικός συντονιστής της δράσης είναι ο αναπληρωτής καθηγητής του τμήματος Γεωπονίας του ΑΠΘ Στέφανος Κουνδουράς. Το διετές πρόγραμμα «Οι δρόμοι των Αμπελώνων» έχει τρία υποέργα, τα οποία θα ασχοληθούν με τη γενετική της αμπέλου (συντονιστής το ΕΚΕΤΑ - ΙΝΕΒ - Δρ. Αναγνώστης Αργυρίου), τον χημικό οργανοληπτικό χαρακτηρισμό ποικιλιών-βιοσυνθετικά μονοπάτια-οινοποίηση (συντονιστής το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθήνας - Καθ. Γιώργος Κοτσερίδης) και την φυτοπροστασία-μικροβίωμα (συντονιστής το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθήνας - Καθ. Ιωάννης Βόντας).

Σημειώνεται ότι την διαχείριση και την παρακολούθηση της δράσης θα πραγματοποιήσει η ΓΓΕΤ.

Στην εκδήλωση έναρξης του δικτύου ο Αναπληρωτής Υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας Κώστας Φωτάκης δήλωσε:

«Οι ″Εμβληματικές Πρωτοβουλίες″ που αναλαμβάνει η Πολιτεία αποσκοπούν στο να καταδείξουν ότι οι μεγάλες επενδύσεις που έχουν γίνει στην Έρευνα τα τελευταία χρόνια και μέσα σε συνθήκες κρίσης, μπορεί να οδηγήσουν σε σαφή και ορατά αποτελέσματα προς όφελος της Κοινωνίας.

Αυτά επιτυγχάνονται με τη δημιουργία Εθνικών Δικτύων Δράσης που συσπειρώνουν τις δυνάμεις της χώρας σε επιλεγμένους τομείς που επηρεάζουν μεγάλα τμήματα του πληθυσμού με διακριτά αποτελέσματα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Ένας τέτοιος τομέας είναι η Αγροδιατροφή, με εστίαση στα προϊόντα του αμπελώνα, της ελιάς και της μέλισσας.

Με τη δημιουργία Εθνικού Δικτύου, όπως η εμβληματική δράση ″Οι δρόμοι των Αμπελώνων″ οι δυνάμεις του ερευνητικού δυναμικού της χώρας συντάσσονται και αξιοποιούν προηγμένες τεχνολογίες και υποδομές για την βελτίωση των διαδικασιών οινο-παραγωγής , φυτοπροστασίας και ανάδειξης των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των ελληνικών ποικιλιών. Στόχος είναι η μεγιστοποίηση της προστιθέμενης αξίας διευκολύνοντας την πρόσβασή τους στις διεθνείς αγορές. Η στενή επαφή και συνεργασία του Εθνικού Δικτύου με τους παραγωγούς και το ΥΠΑΑΤ, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία του εγχειρήματος αυτού.

Έχω την πεποίθηση ότι η επιστημονική έρευνα μέσω των ″Εμβληματικών Πρωτοβουλιών″ μπορεί να έχει σημαντική απήχηση και να συνεισφέρει στη διαμόρφωση αναπτυξιακών προοπτικών που εμπνέουν στη μετα-μνημονιακή εποχή».

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup
tsoukalas popup