Στον αέρα τινάζεται ο μηχανισμός εξαγοράς δασικών εκτάσεων από αυτούς που τις εκχέρσωσαν παράνομα και τις καλλιεργούν. Όπως αναφέρει η kathimerini.gr, το Ε’ τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε αντισυνταγματικές τις διατάξεις του 2014 και 2017 με τις οποίες δόθηκε αυτή η δυνατότητα έναντι τιμήματος, κρίνοντας ότι προσβάλλουν τα άρθρα 24 και 117 του Συντάγματος αλλά και τις συνταγματικές αρχές της ισότητας και του κράτους δικαίου και παρέπεμψε το θέμα λόγω σοβαρότητας στην Ολομέλεια. Οι εκτάσεις αυτές ξεπερνούν μέχρι στιγμής τα 2 εκατ. στρέμματα σε όλη τη χώρα, ενώ οι αιτήσεις που έχουν κατατεθεί ξεπερνούν τις 260.000.
Η απόφαση αρ. 645/2019 του Ε’ τμήματος αφορά προσφυγή της Πανελλήνιας Ένωσης Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΕΔΔΥ) και του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΓΕΩΤΕΕ) κατά τις συνταγματικότητας τεσσάρων υπουργικών αποφάσεων, με τις οποίες ορίζονται πτυχές της διαδικασίας εξαγοράς παράνομα εκχερσωμένων δασών και δασικών εκτάσεων. Οι αποφάσεις βασίζονται σε διατάξεις των νόμων 4280/2014 (που έμεινε γνωστός ως «αντιδασικός») και 4467/2017, με τις οποίες δόθηκε η πλήρους εξαγοράς εκτάσεων που εκχερσώθηκαν πριν το 1975 και αγοράς του δικαιώματος αγροτικής χρήσης για όσες εκχερσώθηκαν από το 1975 έως το 2007. Να σημειωθεί ότι η σχετική δυνατότητα μετά από διαδοχικές παρατάσεις έχει πλέον καταληκτική ημερομηνία έως τις 8 Αυγούστου του 2020.
Χιλιάδες στρέμματα «στον αέρα»
Η απόφαση του Ε’ τμήματος αφορά εκατομμύρια στρέμματα, που προέκυψαν μέχρι στιγμής από τη διαδικασία ανάρτησης των δασικών χαρτών όχι μόνο έχουν εκχερσωθεί παράνομα και καλλιεργούνται, αλλά… επιδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σύμφωνα με το υπόμνημα που υπέβαλλε στο ΣτΕ το Δημόσιο, το Νοέμβριο του 2018 είχαν υποβληθεί 32.373 αιτήματα εξαγοράς έκτασης εκχερσωθείσας προ του 1975 (ενδεικτικά, 9.400 αιτήματα στην Αποκεντρωμένη Πελοποννήσου- Δυτικής Ελλάδας- Ιονίου για εκτάσεις 80.000 στρ.). Και ακόμα 31.066 αιτήματα εξαγοράς του δικαιώματος διατήρησης της παράνομης χρήσης (π.χ. 9.896 αιτήματα στην Αποκεντρωμένη Θεσσαλίας- Στερεάς Ελλάδας, 19.420 στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας- Θράκης). Συνολικά, οι εκτάσεις και των δύο κατηγοριών ανέρχεται συνολικά σε 218.000 στρέμματα.
Ο ΟΠΕΚΕΠΕ (Ελληνικός Oργανισμός Πληρωμών των Κοινοτικών Ενισχύσεων) εκτιμά ότι οι παράνομα εκχερσωμένες εκτάσεις που επιδοτούνται ξεπερνούν τα 2 εκατ. στρέμματα. Οι περισσότερες παράνομα επιδοτούμενες εκτάσεις (από τους αναρτημένους δασικούς χάρτες) βρίσκονται στον Νομό Λαρίσης και είναι 554.952 στρέμματα. Ακολουθεί ο Νομός Ηλείας με 302.556 στρέμματα, η Αχαΐα με 198.227 στρ., η Λακωνία με 169.585 στρ., η Μαγνησία με 149.695 στρ., η Μεσσηνία με 139.683 στρ., η Χαλκιδική με 131.580 στρ., η Κοζάνη με 109.078 στρέμματα (βλ. ρεπορτάζ «Κ» 17.4.2017).
Κωνσταντόπουλος: Πολύ σοβαρό το ζήτημα που προέκυψε
Σε δήλωσή του στο gaia365.gr ο υπεύθυνος του ΚΕΑ Πύργου, Άλκης Κωνσταντόπουλος αναφέρθηκε στο θέμα που προέκυψε και που όπως
Ενημερωθήκαμε μέσω του διαδικτύου από την ιστοσελίδα dasarxeio.com, ότι προέκυψε κάποιο θέμα με την νομιμότητα της διαδικασίας παραχώρησης χρήσης ή εξαγοράς των εκχερσωμένων δασικών εκτάσεων που προέκυψαν με την ανάρτηση των δασικών χαρτών. Από ότι είδαμε κρίθηκε αντισυνταγματικό, άρα η όλη διαδικασία από ότι έλεγαν οι πληροφορίες βρίσκεται στον αέρα. Είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα, πρέπει να δοθούν άμεσα διευκρινίσεις για το τι μέλλει γενέσθαι, γιατί αφορά χιλιάδες στρέμματα που φυσικά δηλώνονται και για καλλιέργειες στο ΟΣΔΕ.
Μέχρι τώρα αυτό που γνωρίζαμε ήταν ότι όποιος ξεκινούσε αυτή την διαδικασία της παραχώρησης χρήσης ή της εξαγοράς, έπαιρνε κανονικά την επιδότηση χωρίς να έχει κάποιο πρόβλημα, μέχρι και την διαδικασία ολοκλήρωσης της εξαγοράς.
Από εκεί και πέρα όμως, δεν γνωρίζουμε εάν μπορούμε να συνεχίσουμε ως πολίτες να υποβάλλουμε τις αιτήσεις μας, είτε για παραχώρηση χρήσης, είτε για εξαγορά των χωραφιών μας που εμπλέκονται σε δασικά και πολύ περισσότερο να δούμε την εξέλιξη θα έχει αυτό όσον αφορά το ΟΣΔΕ, γιατί προφανώς θα πρέπει να δούμε κι αν ο ΟΠΕΚΕΠΕ τελικά θα αποδεχθεί αυτά τα αιτήματα, προκειμένου να λαμβάνουν οι παραγωγοί κανονικά τις επιδοτήσεις. Είναι σίγουρα πολύ σοβαρό το ζήτημα και περιμένουμε να δοθούν άμεσα εξηγήσεις προκειμένου κι εμείς να μπορέσουμε να ενημερώσουμε καλύτερα τους παραγωγούς» σημείωσε.
Με πληροφορίες από το dasarxeio.com