Ανάστατοι είναι οι παραγωγοί πατάτας στο Βαρθολομιό αφού λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας κινδυνεύουν να δουν τους κόπους τους να καταστρέφονται. Η λήξη της αρδευτικής περιόδου μεγενθύνει ακόμα περισσότερο το πρόβλημα, δεδομένου ότι ο ΤΟΕΒ Μυρτουντίων σύμφωνα με τα όσα καταγγέλουν δεν τους δίνει νερό. Από τον ΤΟΕΒ Μυρτουντίων, το μεγάλο κόστος ενέργειας προκειμένου να δουλέψει το αντλιοστάσιο, είναι ο λόγος που προβάλλεται γιαυτή την αντιμετώπιση.
Ο Εντεταλμένος Σύμβουλος σε θέματα Πρωτογενούς Τομέας του Δήμου Πηνειού και παραγωγός Γιώργος Γεωργιόπουλος τόνισε σχετικά: «Έχουμε 30 βαθμούς θερμοκρασία, παρατεταμένη ανομβρία, καταστρέφεται το φυτό και θα χάσουμε την παραγωγή. Ειδικά η πατάτα αλλά και κάποια άλλα κηπευτικά είναι σε πλήρη μαράζωση και ήδη έχουν μπει στο 70% της καταστροφής τους. Είχαμε πάει στο ΤΟΕΒ και είχαμε συμφωνήσει για τρεις μέρες πότισμα την προηγούμενη εβδομάδα και αν συνεχισθεί η παρατεταμένη ανομβρία άλλες τρεις μέρες αυτή τη βδομάδα. Μιλήσαμε την Παρασκευή με τον πρόεδρο και δεν συνεννοηθήκαμε. Ενώ έχουμε άψογη συνεργασία για όλα τα άλλα θέματα σαν Δήμος στο συγκεκριμένο θέμα για το νερό μας παίζουν τον… παπά».
Ο καλλιεργητής πατάτας και κηπευτικών Διονύσης Σμέρος Διονύσης ζήτησε την βοήθεια του Περιφερειάρχη αλλά και του δημάρχου προκειμένου να βρεθεί λύση σε αυτό το πρόβλημα: «Το πρόβλημα πρέπει να λυθεί άμεσα. Καλούμε τον Περιφερειάρχη, τον Δήμαρχο που συμμετέχει με τον Αντιδήμαρχο κ. Γεωργιόπουλο, να το παλέψουν αυτό το θέμα. Αυτός ο Νομός έρχεται τελευταίος και θα περάσει και το τέλος. Να μας δώσουν νερό γιατί το φυτό καταστρέφεται. Από πληροφορίες οι άλλοι ΤΟΕΒ δίνουν νερό κανονικά. Πληρώνουμε τα τέλη μας, μας γράφουν υδρονομείς και μας αγνοούν. Τώρα λέει έχουμε πολύ ρεύμα. Μου κάνει πρόταση ο πρόεδρος να μετρήσουμε το ρολόι και να αναλάβεις εσύ το ρολόι από δω και πέρα. Και ρωτάω εγώ την Περιφέρεια, τους Δήμους, τους κατοίκους όλους: είναι συμπεριφορά αυτή; Σε έναν άνθρωπο που έχει ασχοληθεί με τα κοινά και να μου λένε αυτά τα πράγματα; Κάνω έκκληση στον Περιφερειάρχη κ. Φαρμάκη να δει το θέμα. Ο Αντιπεριφερειάρχης που είναι από την περιοχή μας να ασχοληθεί με το θέμα. Τα προβλήματα δεν λύνονται στα γραφεία».
Ο παραγωγός Ευάγγελος Γεωργιόπουλος, επεσήμανε: «Χρειαζόμαστε σαφέστατα νερό και όχι με βάση το πότε τελειώνει η καλλιεργητική περίοδος, που το έχουν κάνει «καραμέλα». Έχουν αλλάξει οι κλιματικές και οι καιρικές συνθήκες, έχουμε ανομβρία, η θερμοκρασίαέχει φτάσει 30 βαθμούς, είναι ακόμα καλοκαίρι και μας περιπαίζουν! Όταν τους ζόρισε ο Δήμος για να πάρουν κάτι λεφτά που τους χρωστούσε, τότε μας έδωσαν νερό. Τώρα που δεν έχουν ανάγκη τον Δήμο μας λένε δεν έχει νερό και περιμένουμε να βρέξει. Κάθε χρόνο γίνεται η ίδια ιστορία και πάμε και τους παρακαλάμε για κάτι που το πληρώνουμε».
Από την πλευρά του ο παραγωγός Σταύρος Βρυώνης, ανέφερε ότι: «Έδωσαν μία φορά νερό και βγήκαν στις 23 του μήνα να γράψουν όποιον ποτίζει για να πληρώσει 30 ευρώ το στρέμμα. Αυτό είναι το μόνο που τους νοιάζει να πληρώσουν όσοι ποτίσουν μία φορά».
Με τη σειρά του ο Πρόεδρος του ΤΟΕΒ Μυρτουντίων Χρήστος Παλαιολόγος ανέφερε: «Η αρδευτική περίοδος τελείωσε στις 16 Οκτωβρίου κι εμείς δώσαμε νερό ακόμα και μετά το τέλος. Μάλιστα, είχα ήδη δώσει εντολή πως εάν αύριο (σ.σ. σήμερα) δεν βρέξει, τότε θα δώσουμε νερό όπου χρειάζεται. Δεν είναι απάνθρωποι, ούτε άνθρωποι του γραφείου, είμαστε συνάδελφοι σωστοί. Δεν θέλουμε να καταστρέφουν οι καλλιέργειες. Τώρα, το να δουλέψει το αντλιοστάσιο για 2-3 παραγωγούς είναι θέμα οικονομικό. Το κόστος της ενέργειας είναι μεγάλο, άλλο να δουλεύει για όλους το αντλιοστάσιο και άλλο για 2-3. Οι παραγωγοί που θέλουν να ποτίζουν θα πρέπει να αναλάβουν και το κόστος της ενέργειας. Σαν συμβούλιο του ΤΟΕΒ έχουμε ευθύνη να μην χρεώνουμε με περιττά έξοδα τον Οργανισμό. Το κόστος της ενέργειας είναι τεράστιο σε εμάς που έχουμε υπόγεια δίκτυα και η λύση είναι να γίνει υπογειοποίηση της διώρυγας από το Φράγμα του Πηνειού ώστε οι παραγωγοί να έχουν νερό με μηδενικό κόστος, καθώς δεν θα χρειάζονται τα αντλιοστάσια, που το καθένα τους έχει έξοδα 1.000 ευρώ την ημέρα. Υπάρχουν ευρωπαϊκά προγράμματα για τους υδάτινους πόρους και μπορεί να γίνει».