Στο Διεθνές Συμπόσιο με συμμετοχή πανεπιστημίων και ερευνητικών ιδρυμάτων από την Ισπανία, την Ιταλία, τη Βραζιλία, την Ιαπωνία, την Τυνησία, την Κύπρο και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Στο Διεθνές Συμπόσιο για το Ελαιόλαδο και την Υγεία που πραγματοποιήθηκε στον εμβληματικό τόπο των Δελφών συμμετείχε ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Θοδωρής Βασιλόπουλος όπου είχε την ευκαιρία να συναντηθεί ξανά με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη. Έπειτα από τις συναντήσεις στο υπουργείο οι κκ Βορίδης- Βασιλόπουλος στο περιθώριο του συμποσίου συζήτησαν αγροτικά ζητήματα που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης για την Ηλεία και την περιφέρεια γενικότερα. Το φετινό συμπόσιο πραγματοποιήθηκε στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών, με τη συμμετοχή επιστημόνων από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Γέιλ, αλλά και από πανεπιστήμια και ερευνητικά ιδρύματα από την Ισπανία, την Ιταλία, την Ελλάδα, τη Βραζιλία, την Ιαπωνία, την Τυνησία, την Κύπρο και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Οι ενότητες
Η πρώτη ενότητα του συμποσίου ήταν αφιερωμένη στη σχέση της ελιάς με τη διατροφή. Εξέτασε τις τροφές που βασίζονται στην ελιά, μέσα από διαφορετικές οπτικές γωνίες, όπως του κλινικού ιατρού, του αγρότη και του μάγειρα. Η δεύτερη ενότητα εξέτασε τα παράγωγα της ελιάς και του ελαιολάδου, επιχειρώντας να παρουσιάσει πού έχει φθάσει σήμερα η έρευνα, αλλά και την τάση να διευρυνθούν τα «σύνορα» αυτά. Η τρίτη ενότητα αφορούσε την υγεία του πλανήτη, θέτοντας στο επίκεντρο τα δύσκολα θέματα σχετικά με τη βιωσιμότητα της καλλιέργειας και της επεξεργασίας, σε συνδυασμό με την προστασία του περιβάλλοντος. Πρόκειται για ζητήματα που απασχολούν τη βιομηχανία που ασχολείται με τα προϊόντα και τα παράγωγα ελαιολάδου, με κύκλο εργασιών πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ.
Το στοίχημα είναι η μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, αλλά και αποβλήτων δύσκολων στη διαχείρισή τους. Η τέταρτη ενότητα περιελάμβανε την παρουσίαση σημάτων ελαιολάδου και των πρακτικών προώθησής τους από διάφορες περιοχές του κόσμου: από το Slow Food Olive Project της Ιταλίας μέχρι την Extra Virgin Alliance από τις ΗΠΑ και την ελληνική Legendary Food Α.Ε., που φιλοδοξεί να μετατρέψει τη Στοά Αρσάκη σε χώρο διάθεσης προϊόντων ποιότητας από μικροπαραγωγούς από όλη την Ελλάδα. Πέρα από τα βήματα στην επιστημονική – ερευνητική διαδικασία, η συμμετοχή αρκετών επιστημόνων από το εξωτερικό σε ένα συμπόσιο για την ελιά, στους Δελφούς έδωσε παραπέρα ώθηση στο ενδιαφέρον για το ελληνικό ελαιόλαδο και τους τόπους παραγωγής του, με την πολύχρονη παράδοση.