Ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Θοδωρής Βασιλόπουλος αναφερόμενος στους στόχους της ημερίδας τόνισε ότι:
«Στόχος μας είναι να ενημερώσουμε όλους τους ενδιαφερόμενους για το πλαίσιο της Οικοτεχνίας. Εάν ένας παραγωγός θέλει να τυροκομήσει το προϊόν του, αυτό μπορεί να το κάνει στα κτίρια τα οποία διαθέτει. Μπορούμε αυτό το οποίο παράγουμε με βάση τη δήλωση του ΟΣΔΕ να το συσκευάσουμε άσχετα για το εάν μιλάμε για βρώσιμες ελιές, για ελαιόλαδο ή στο να μεταποιήσουμε κάποιο άλλο προϊόν. Δεν χρειάζεται σε πολλές περιπτώσεις να «ψαχνόμαστε» για να κάνουμε «φασόν» το προϊόν μας. Μπορούμε και στον χώρο που έχουμε να τον πιστοποιήσουμε. Υπάρχουν κάποιες προδιαγραφές και είναι εδώ ο κ. Δημήτρης Ρουκάς από την Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας όπου έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια αυτή τη διαδικασία. Ο ρόλος του ως γεωπόνος και ως ζωοτέχνης είναι να αξιοποιεί αυτό το στοιχείο που έχουμε ως χώρα. Έχουμε μικρές επιχειρήσεις, μικρούς παραγωγούς που καθημερινά αναζητούν τρόπους να πουλήσουν το προϊόν τους. Η σημερινή συνάντηση είναι σημαντική καθώς θα μας δώσει τα φώτα γιατί έχουμε μείνει πίσω. Καλώ όλο τον κόσμο που δεν είναι εδώ να διαβάσει το νόμο που υπάρχει για την Οικοτεχνία και τις μικρές επιχειρήσεις, για το πώς θα γίνουν περισσότερο ευέλικτες σε περιόδους που οι παραγωγοί δεν μπορούν να πουλήσουν το προϊόν τους. Με λίγα λόγια σύνθημα μας είναι παράγουμε όσο πλούτο μπορούμε αλλά προσπαθούμε να πουλάμε μόνοι μας τα προϊόντα μας, κι όταν περισσεύει ένα προϊόν ή υπάρχει μεγαλύτερη ποσότητα τότε να το δίνουμε σε συνεταιριστικές οργανώσεις ή να το δίνουμε έξω στο εμπόριο και εκεί να διαπραγματευόμαστε. Στόχος είναι να αναδείξουμε την ποιότητα που έχουν τα προϊόντα μας. Στόχος θα πρέπει να είναι να λαμβάνουν οι παραγωγοί την προστιθέμενη αξία των προϊόντων που οι ίδιοι παράγουν».
Επιπλέον ο κ. Βασιλόπουλος αναφερόμενος στο ενδιαφέρον που παρουσιάζουν τα αγροτικά προϊόντα της περιοχής μας, υπογράμμισε: «Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε ότι κάποιες φορές δεν χρειάζεται να πάμε καν στο εξωτερικό καθώς έρχονται πάρα πολλοί αγοραστές και εκφράζουν ενδιαφέρον για τα προϊόντα. Ήδη στο συνεταιρισμό των βιοκαλλιεργητών Αμαλιάδος γίνονται εξαγωγές σε 14 χώρες σε Κορινθιακή σταφίδα, ελιές Καλαμών, λιαστής τομάτας και αλεύρι, διότι έχει πολύ καλά ποιοτικά χαρακτηριστικά και αυτό το οποίο ξεχωρίζει είναι το λεγόμενο δίκοκκο στάρι αυτό το οποίο ονομάζουμε Ζέας και είμαστε υπέρ της προσπάθειας αυτής και μπορούμε και εμείς να βελτιωθούμε περισσότερο και να αλλάξουμε την οικονομική κατάσταση της περιοχής μας, της χώρας μας και των αγορών που με μόχθο παράγουν αγροτικά προϊόντα».
Ακολούθως, ο Δημήτρης Ρουκάς M. Sc. Τεχνολόγος Γεωπόνος με μεταπτυχιακό τίτλο από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων στις βιολογικές καλλιέργειες με προγράμματα στην Αγροχημεία – Βιολογικές Καλλιέργειες επεσήμανε: «Ξεκινάμε μία συζήτηση για την δυνατότητα ίδρυσης Οικοτεχνιών από τους παραγωγούς αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων και για την δυνατότητα ίδρυσης μικρών επιχειρήσεων ζωικής παραγωγής από όποιον ενδιαφέρεται. Η Οικοτεχνία είναι ένα μέσω που δίνει την δυνατότητα στον παραγωγό, το προϊόν το οποίο παράγει να το τυποποιήσει και να το πουλήσει απευθείας στο καταναλωτή μέσα από τις εφοδιαστικές αλυσίδες και τα σημεία εστίασης. Ευτυχώς μετά από πολλές δεκαετίες το ελληνικό κράτος νομοθέτησε την παράδοση μας, άρα η Οικοτεχνία είναι συνδεδεμένη με την παράδοση και έτσι πρέπει να είναι, συνδεδεμένο με το τοπικό ελληνικό προϊόν που έχει τη δυνατότητα να μπορεί να το πάρει και ο επισκέπτης-τουρίστας μίας περιοχής πέραν από τους απλούς καταναλωτές. Μας ενδιαφέρει η Οικοτεχνία να αναπτυχθεί και να μπορέσει να αποτελέσει ένα καλό «αμορτισέρ» των οικονομικών στο αγροτικό εισόδημα. Με αυτή την έννοια μπορεί να λειτουργήσει και ο παραγωγός που έχει την δυνατότητα ή την διάθεση να μπορέσει να δώσει υπεραξία στο προϊόν του και ο καταναλωτής να πάρει ένα γνήσιο τοπικό προϊόν».