Συζήτηση στη Βουλή της επίκαιρης επερώτησης, την οποία συνυπέγραψε ο Διονύσης Καλαματιανός και μεγάλος αριθμός βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, με θέμα την ανυπαρξία κυβερνητικής πολιτικής στον αγροτικό τομέα, πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη Παρασκευή.
Κατά τα διάρκεια της συζήτησης αποδείχτηκε για ακόμα μια φορά η έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού της κυβέρνησης για τον πρωτογενή τομέα της χώρας μας και οι αοριστολογικές προσεγγίσεις από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βορίδη για όλα τα κρίσιμα ζητήματα που ταλανίζουν τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους και τους αλιείς μας.
Ο κ. Καλαματιανός δήλωσε: «είναι εμφανής η ανεπάρκεια που χαρακτηρίζει την αγροτική πολιτική της κυβέρνησης. Συγκεκριμένα, χαρακτηρίζεται από άγνοια, προχειρότητα και πολλές φορές από αδιαφορία, που ως αποτέλεσμα έχουν τη συσσώρευση των προβλημάτων και εν τέλει τη δίκαιη δυσφορία του αγροτικού κόσμου. Το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα ανικανότητας είναι το κρισιμότατο ζήτημα της εξευτελιστικής τιμής του ελαιολάδου, που αυτή τη στιγμή μετά βίας αγγίζει τα 2 ευρώ το κιλό, ενώ πέρσι η τιμή του ήταν στα 3,20 ευρώ το κιλό. Αποτελεί πρόβλημα που έχει φέρει τους Ηλείους παραγωγούς στα όρια της απόγνωσης, προκαλεί τον αγροτικό κόσμο και αυξάνει τη δυσαρέσκειά του.
Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ομολογεί την αδυναμία παρέμβασης και τη διαμόρφωση ενεργητικών πολιτικών για να επιτευχθούν θετικά αποτελέσματα στην παραγωγή και το εισόδημα των παραγωγών μας. Δια στόματος του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στη σχετική επίκαιρη επερώτηση, ειπώθηκε ότι δεν μπορεί να γίνει καμία παρέμβαση για τις τιμές των αγροτικών προϊόντων. Η ελεύθερη αγορά δεν επιδέχεται καμία κρατική παρέμβαση κατά την άποψή του. Με αυτό τον τρόπο ο κ. Βορίδης «νίπτει τας χείρας του» και ουσιαστικά ομολογεί την απραξία-ανικανότητα της κυβέρνησης στην εφαρμογή πολιτικών στήριξης των τιμών των αγροτικών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένου και του ελαιολάδου. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε ήδη αποστείλει από τις αρχές του 2019 στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή όλη την υποστηρικτική στοιχειοθέτηση για την αναγκαία αντίδραση στην επερχόμενη μείωση της τιμής του ελαιολάδου. Παράλληλα είχε τεθεί ενδελεχώς το μείζον αυτό ζήτημα στο συμβούλιο των Υπουργών, με σκοπό να επιτύχουμε την κατ’ εξαίρεση στήριξη του τομέα του ελαιολάδου.
Δυστυχώς, το υπουργείο αντί να ασκήσει δυναμική πολιτική και να επιβάλλει ελέγχους για την εφαρμογή της νομιμότητας στην αγορά, μοιρολατρικά βλέπει τις υπόλοιπες ανταγωνίστριες χώρες να διεκδικούν (π.χ. Ισπανία). Απλά παρατηρεί τον Έλληνα παραγωγό να υποφέρει και να αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα επιβίωσης. Δυστυχώς, δεν υπάρχει κανένα σχέδιο. Το ελαιόλαδο της Ηλείας είναι ένα προϊόν εξαιρετικής ποιότητας, το οποίο πρέπει να ενταχθεί σε στοχευμένη εθνική στρατηγική. Οι παραγωγοί μας αδημονούν για ενεργητική στήριξη και λύσεις.»