Με έγγραφο του το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Σόφιας του υπουργείου Εξωτερικών επισημαίνει τις δυνατότητες που υπάρχουν για τις ελληνικές εξαγωγές.
Η ενίσχυση των ελληνικών εξαγωγών χοιρινού κρέατος σύμφωνα με το Γραφείο Ο.Ε.Υ Σόφιας έρχεται ως αποτέλεσμα της πρωτοφανούς κρίσης που διέρχεται από το περασμένο καλοκαίρι η Βουλγαρία, λόγω εξάπλωσης του ιού αφρικανικής πανώλης (ASF) σε χοίρους και αγριόχοιρους σε μεγάλο μέρος της χώρας:
α) έχει θανατωθεί το τελευταίο εξάμηνο άνω του 20% του συνολικού πληθυσμού των χοίρων στη χώρα (προσεγγίζοντας σταδιακά το 1/3 αυτού),
β) οι τιμές του χοιρινού κρέατος στη χώρα έχουν αυξηθεί κατά 45% σε σχέση με το έτος 2018, σημειώνοντας ιστορικό υψηλό δεκαετίας (4 - 4,5 ευρώ το κιλό τιμή χονδρικής το Σεπτέμβριο 2019, στην τελευταία καταγραφή), την ίδια στιγμή ωστόσο που και σε επίπεδο ΕΕ οι τιμές έχουν αυξηθεί κατά 35%, δυσχεραίνοντας έτι περαιτέρω το πρόβλημα (σημειώνεται ότι η Βουλγαρία συγκαταλέγεται στους κορυφαίους κατά κεφαλήν «καταναλωτές» χοιρινού κρέατος ετησίως στη γηραιά ήπειρο με μ.ο. 10,5 Kg κατά κεφαλήν κατανάλωση κατ? έτος και ποσοστό 52% επί της συνολικής κατανάλωσης κρέατος για το έτος 2018),
γ) η Βουλγαρία, εξ αιτίας της κρίσης, έχει ξεκινήσει να πραγματοποιεί ακόμη υψηλότερες εισαγωγές χοιρινού κρέατος (κυρίως νωπού) απ? ότι στο πρόσφατο παρελθόν, με πρόσφατες πληροφορίες να κάνουν λόγο ότι περίπου 2/3 του χοιρινού κρέατος που καταναλώθηκε στη χώρα το τελευταίο έτος προερχόταν από εισαγωγές (με κύριες χώρες προέλευσης παραδοσιακά την Ισπανία, τη Γερμανία και τη Γαλλία, ενώ πρόσφατα αύξησαν τις εξαγωγές τους προς τη Βουλγαρία και η Ολλανδία με το Βέλγιο). Η τάση αυτή αναμένεται να συνεχισθεί και να ενταθεί εντός του τρέχοντος έτους, πολλώ δε μάλλον αν η κρίση με την εξάπλωση του θανατηφόρου ιού ASF δεν τεθεί πλήρως υπό έλεγχο από τις β/αρχές με τη λήψη πιο δραστικών και αποτελεσματικών μέτρων.
δ) οι εγχώριοι παραγωγοί χοιρινού κρέατος μέχρι στιγμής επωφελούνται από τις υψηλότερες τιμές στο χοιρινό κρέας. Οι μεγάλες εμπορικές εκμεταλλεύσεις (Commercial farms) που αρχικά χτυπήθηκαν από την εξάπλωση του ιού ASF έχουν αρχίσει ήδη να αποκαθιστούν και να επαναπληρώνουν τους πληθυσμούς των απωλεσθέντων ζώων. Ωστόσο, εμπειρογνώμονες του εγχώριου κτηνοτροφικού κλάδου εκτιμούν ότι η Βουλγαρία ίσως να χρειασθεί τουλάχιστον τρία χρόνια για να αποκαταστήσει πλήρως και στα επίπεδα «προ κρίσης» τις εμπορικές εκμεταλλεύσεις της.
Υπό το φως ανωτέρω και ως προς σημασία συνεχιζόμενης κρίσης εξάπλωσης του ιού ASF σε χοίρους στη Βουλγαρία για τη χώρα μας, το Γραφείο της Σόφιας επισημαίνει:
α) παρά τα σποραδικά παρελθόντα κρούσματα σε περιοχές του Νότου της Βουλγαρίας, πλησίον των συνόρων με χώρα μας, η νόσος παραμένει εστιασμένη κυρίως σε περιοχή Κεντρικής και Βόρειας Βουλγαρίας και
β) η τάση αύξησης των εισαγωγών χοιρινού κρέατος στη Βουλγαρία η οποία προβλέπεται να ενταθεί κατά το τρέχον έτος, εξαιτίας τεράστιων ελλείψεων σε εγχώρια παραγωγή ως αποτέλεσμα της κρίσης, δημιουργεί ενδεχομένως «παράθυρο ευκαιρίας» για προσανατολισμό και ενίσχυση των ελληνικών εξαγωγών χοιρινού κρέατος (κυρίως νωπού) προς τη Βουλγαρία, δεδομένου ότι αυτές κατά τα τελευταία έτη δεν είναι ιδιαιτέρως υψηλές (περίπου 1,5 εκατ. ευρώ εξαγωγές για το έτος 2017 και 3 εκατ. ευρώ εξαγωγές για το έτος 2018 στον κωδικό CN4 «0203 - Κρέατα χοιροειδών, νωπά, διατηρημένα με απλή ψύξη ή κατεψυγμένα», σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ) και πάντως υπολείπονται κατά πολύ άλλων χωρών της ΕΕ.
Πηγή: NeaPaseges.gr