Θα προχωρήσουν οι έλεγχοι για να προστατευθούν οι κτηνοτρόφοι;
Σε κριτική στην προηγούμενη κυβέρνηση, διαπιστώσεις που αφορούν την σημερινή κατάσταση και εξαγγελίες που τοποθετούνται σε μελλοντικό χρόνο εξαντλείται η απάντηση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βορίδη σε ερώτηση του Μιχάλη Κατρίνη η οποία αφορούσε μέτρα προστασίας από πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού στο γάλα.
Στην πραγματικότητα ο Υπουργός επιβεβαίωσε ότι όλους αυτούς τους μήνες που έχουν μεσολαβήσει από τις εκλογές μέχρι σήμερα, η κυβέρνηση δεν έχει να παρουσιάσει κάποιο έργο σε σχέση με την προστασία των αγροτών και των κτηνοτρόφων, από τον αθέμιτο ανταγωνισμό.
Όπως ομολογεί ο ίδιος, η ευρωπαϊκή Οδηγία 633 του 2019 δεν έχει έρθει ακόμα στη Βουλή για να γίνει νόμος του κράτους, παρά τη σύσταση της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Η οδηγία αυτή αντιμετωπίζει τις αθέμιτες πρακτικές στις σχέσεις μεταξύ επιχειρήσεων στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων.
Ενώ ο Υπουργός αναγνωρίζει ότι οι παραγωγοί είναι πιο αδύναμοι διαπραγματευτικά από τους εμπόρους που αγοράζουν τα προϊόντα τους, δεν έχει να παρουσιάσει κανένα μέτρο που να ενισχύει τη θέση τους.
Ακόμα και για τον έλεγχο των επιχειρήσεων που δεν έχουν υποβάλει ισοζύγιο γάλακτος, το υπουργείο αρκείται σε γενικές εξαγγελίες, χωρίς συγκεκριμένες χρονικές δεσμεύσεις για σύστημα καταγραφής υπότροπων και διασταύρωση των δηλωθέντων μέσω taxisnet.
Στο πολύ συγκεκριμένο ερώτημα, εάν προτίθεται η κυβέρνηση να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση που θα θεσμοθετεί τη σύναψη συμφωνητικών μεταξύ των κτηνοτρόφων και εταιρειών επεξεργασίας γάλακτος με υποχρεωτική αναγραφή της τιμής του γάλακτος και όρους που θα κατοχυρώνουν ισότιμα τα δύο μέρη, ο Υπουργός αποφεύγει καν να πάρει θέση.
Σε σχέση με την απάντηση του Υπουργού, ο Μιχάλης Κατρίνης έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Έχουμε κουραστεί να ακούμε σχόλια και διαπιστώσεις, αλλά μην βλέπουμε πράξεις. Είναι υποκριτικό από την πλευρά της κυβέρνησης να ισχυρίζονται οι υπουργοί της από τη μια μεριά ότι νοιάζονται για τον κτηνοτρόφο και τον αγρότη και ότι είναι αποφασισμένοι να χτυπήσουν τις πρακτικές του αθέμιτου ανταγωνισμού και από την άλλη να σφυρίζουν αδιάφορα όταν τους γίνονται συγκεκριμένες προτάσεις για μέτρα που μπορούν να αντιμετωπίσουν αυτά τα φαινόμενα. Αναρωτιόμαστε επίσης, πόσο χρόνο ακόμα χρειάζεται η κυβέρνηση για να εφαρμόσει την Ευρωπαϊκή Οδηγία 633/2019 που προστατεύει τους παραγωγούς από τον αθέμιτο ανταγωνισμό. Όταν πρόκειται όμως για τις τράπεζες, τότε τα νομοσχέδια έρχονται με τη διαδικασία του επείγοντος στη Βουλή»