Πρωτογενής Τομέας

Συμφωνία ΕΕ - Βιτενάμ: Σημαντικά οφέλη για την ευρωπαϊκή γαλακτοβιομηχανία

Συμφωνία ΕΕ - Βιτενάμ: Σημαντικά οφέλη για την ευρωπαϊκή γαλακτοβιομηχανία

Την πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να εγκρίνει τις εμπορικές και επενδυτικές συμφωνίες ΕΕ - Βιετνάμ, χαιρετίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση Εμπορίου Γαλακτοκομικών Προϊόντων (Eucolait - European Association of Dairy Trade) καθώς πρόκειται για μια χώρα που εδραιώνει τη θέση της ως σημαντικού εμπορικού εταίρου στην περιοχή ASEAN (Ένωση των Χωρών της Νοτιανατολικής Ασίας), με πληθυσμό σχεδόν 100 εκατομμυρίων και αυξανόμενη ζήτηση για ποιοτικά γαλακτοκομικά προϊόντα.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ένωση Εμπορίου Γαλακτοκομικών Προϊόντων, η εν λόγω συμφωνία θα αποφέρει σημαντικά οικονομικά οφέλη, κυρίως με την απελευθέρωση σχεδόν όλων των συναλλαγών, την αντιμετώπιση πολυάριθμων μη δασμολογικών φραγμών και την προστασία των προϊόντων γεωγραφικών ενδείξεων. Οι παραχωρήσεις για τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι πολύ γενναιόδωρες, με πλήρη απαλλαγή από δασμούς σε όλους τους τομείς μετά από μέγιστη περίοδο 5 ετών. Οι ευρωπαϊκές γαλακτοκομικές εταιρείες είναι ήδη πολύ δραστήριες στην βιετναμέζικη αγορά, μεταφέροντας περίπου 170 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

«Τα τιμολόγια που εφαρμόζονται στις ευρωπαϊκές εισαγωγές γαλακτοκομικών προϊόντων από το Βιετνάμ είναι επί του παρόντος αρκετά χαμηλά. Για παράδειγμα, για τη σκόνη γάλακτος σε σκόνη (SMP), το τιμολόγιο είναι 5 τοις εκατό. Παρόλα αυτά, η πλήρης κατάργηση όλων των τιμολογίων σε πέντε χρόνια θα επιτρέψει στο ευρωπαϊκό προϊόν να ανταγωνιστεί άμεσα τις εισαγωγές από την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, οι οποίες απολαμβάνουν αδασμολόγητης πρόσβασης στην αγορά του Βιετνάμ», εξηγεί ο σύμβουλος της Eucolait, Alice O?Donovan, σε συνέντευξή του στο Food Ingredients First.

«Η τρέχουσα κατανάλωση κατά κεφαλήν στο Βιετνάμ είναι χαμηλή. Ενώ υπάρχει παραγωγή γάλακτος στο Βιετνάμ, η αυτάρκεια στο γάλα παραμένει χαμηλή. Αναμένουμε ότι η συμφωνία ελευθέρων συναλλαγών θα ενισχύσει τις εξαγωγές προς το Βιετνάμ, καθώς και τις επενδύσεις ευρωπαϊκών εταιρειών στη βιετναμέζικη γαλακτοκομική παραγωγή», προσθέτει.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία χαιρετίζει επίσης την απόφαση του ευρωκοινοβουλίου, η εμπορική συμφωνία ΕΕ-Βιετνάμ αναμένεται να τεθεί σε ισχύ το 2020, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας επικύρωσης από το Βιετνάμ. Η εμπορική συμφωνία θα εξαλείψει ουσιαστικά όλους τους δασμούς για εμπορεύματα που αποτελούν αντικείμενο συναλλαγών μεταξύ των δύο πλευρών και θα εγγυηθεί - μέσω των ισχυρών, δεσμεύσεών της σχετικά με την αειφόρο ανάπτυξη - το σεβασμό των εργασιακών δικαιωμάτων, της προστασίας του περιβάλλοντος και της συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα.

Πρόκειται για την πιο ολοκληρωμένη εμπορική συμφωνία μεταξύ της ΕΕ και μιας αναπτυσσόμενης χώρας, σημειώνει η ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμώντας ότι, ανάμεσα σε άλλα, η η εμπορική συμφωνία θα παράσχει προστασία για 169 παραδοσιακά ευρωπαϊκά προϊόντα τροφίμων και ποτών, γνωστά ως γεωγραφικές ενδείξεις, όπως το κρασί Rioja ή το τυρί Roquefort.

Μέσω της εμπορικής συμφωνίας, οι εταιρείες της ΕΕ θα μπορούν επίσης να συμμετέχουν ισότιμα με εγχώριες βιετναμέζικες εταιρείες στις προσκλήσεις υποβολής προσφορών από τις αρχές και τις κρατικές επιχειρήσεις στο Βιετνάμ.

Εκτός από την προσφορά σημαντικών οικονομικών ευκαιριών, η συμφωνία διασφαλίζει επίσης ότι το εμπόριο, οι επενδύσεις και η αειφόρος ανάπτυξη συμβαδίζουν με τον καθορισμό υψηλών προτύπων εργασίας, προστασίας του περιβάλλοντος και καταναλωτών.

Η συμφωνία δεσμεύει τα δύο μέρη για:

  • Επικύρωση των οκτώ θεμελιωδών συμβάσεων της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ΔΟΕ) και σεβασμό, προώθηση και αποτελεσματική εφαρμογή των αρχών της σχετικά με τα θεμελιώδη δικαιώματα στην εργασία.
  • Εφαρμογή της Συμφωνίας των Παρισίων, καθώς και άλλων διεθνώνς περιβαλλοντικών συμφωνιών ώστε να ενεργήσουν υπέρ της διατήρησης και της αειφόρου διαχείρισης της άγριας ζωής, της βιοποικιλότητας, της δασοκομίας και της αλιείας.
  • Τη συμμετοχή της ανεξάρτητης κοινωνίας των πολιτών στην παρακολούθηση της εφαρμογής των δεσμεύσεων αυτών και από τις δύο πλευρές.

Πηγή: ΝeaPaseges.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

Vendras