Πρωτογενής Τομέας

Κρούσμα ευλογιάς του προβάτου και αίγων στην Τουρκία

Κρούσμα ευλογιάς του προβάτου και αίγων στην Τουρκία

Ενημέρωση από το Τμήμα Λοιμωδών και Παρασιτικών Νοσημάτων της Διεύθυνσης Υγείας των Ζώων.

Στις 14.01.2020 έγινε δήλωση κρούσματος ευλογιάς του προβάτου στην Τουρκία (που είχε επιβεβαιωθεί 19.12.2019) όπως αυτή αποτυπώνεται στον παρακάτω χάρτη.

Όπως φαίνεται και στην παραπάνω εικόνα, σε ακτίνα 50 χιλιομέτρων, επηρεάζεται το νησί της Σάμου. Λόγω της εγγύτητας της εστίας και για να αποφευχθεί μια νέα επιζωοτία, παρακαλούμε για τη λήψη των εξής μέτρων:

Α. Κτηνιατρικές Υπηρεσίες των νησιών Βορείου και Νοτίου Αιγαίου απέναντι από τα Τουρκικά Παράλια:

1) Ενημέρωση όλων των κατόχων εκμεταλλεύσεων αιγοπροβάτων, και των εμπλεκόμενων στο εμπόριο και την διακίνηση αυτών για τον κίνδυνο εισόδου του νοσήματος, τα συμπτώματα, τις συνέπειες και τα μέτρα βιοπροφύλαξης που πρέπει να λαμβάνονται στις εγκαταστάσεις.

2) Υποχρεωτική κλινική εξέταση όλων των αιγοπροβάτων που πρόκειται να μετακινηθούν προς την άλλες περιοχές, εντατικοποίηση ελέγχων εκτροφών και μετακινήσεων, ειδικά εκείνων που βρίσκονται απέναντι από τα τουρκικά παράλια.

3) Ενημέρωση των Λιμενικών Αρχών για τη δημιουργία σταθμών απολυμάνσεων.

4) Αποφυγή των κατοίκων που επισκέπτονται την Τουρκία να έρχονται σε επαφή με εγκαταστάσεις αιγοπροβάτων. Ειδικά αν έχουν επισκεφτεί εκμεταλλεύσεις στη γειτονική χώρα να μην έρχονται σε επαφή με αιγοπρόβατα για τουλάχιστον 15 ημέρες.

Β. Ειδικότερα για το νησί της Σάμου:

1) Ενημέρωση των Λιμενικών και Τελωνειακών Αρχών της Σάμου για την εντατικοποίηση των ελέγχων στους επισκέπτες από την Τουρκία, την ενημέρωση αυτών για τους κινδύνους μεταφοράς του νοσήματος μέσω αντικειμένων, ρουχικού και υποδημάτων, ιδιαίτερα εάν προϋπάρχει επαφή με αγροτικές περιοχές και ζώα και τη δημιουργία σταθμών για την απολύμανση των υποδημάτων τους.

2) Καταγραφή των εκμεταλλεύσεων αιγοπροβάτων και του πληθυσμού τους.

3) Διενέργεια κλινικών εξετάσεων στο σύνολο των εκμεταλλεύσεων και τακτικοί επανέλεγχοι.

4) Υποχρεωτική κλινική εξέταση όλων των αιγοπροβάτων που πρόκειται να μετακινηθούν από το και συμπλήρωση αντίστοιχου εντύπου (Σχέδιο Εκτάκτου Ανάγκης).

5) Λήψη όλων των μέτρων για την προστασία των ζώων, των σταβλικών εγκαταστάσεων και των οχημάτων μεταφοράς από έντομα και εξωπαράσιτα

6) Ενημέρωση όλων των ιδιοκτητών εκμεταλλεύσεων ατομικά.

Γ. Το σύνολο της Ελληνικής Επικράτειας:

1) Άμεση ενημέρωση όλων των εμπλεκομένων φορέων.

2) Υπενθύμιση της σημασίας τήρησης των μέτρων βιοπροφύλαξης σε εκτροφές, σφαγεία και κατά την μεταφορά ζώντων ζώων.

3) Εντατικοποίηση κλινικών ελέγχων και επιτήρησης των εκμεταλλεύσεων αιγοπροβάτων στο πλαίσιο άλλων προγραμμάτων.

Πηγή: NeaPaseges.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα