Μέτρα προστασίας και στήριξης των παραγωγών της Ηλείας, καθώς και διευκόλυνση, ώστε να μπορούν να διαθέτουν τα προϊόντα τους και εκτός της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, ζητά ο Μιχάλης Κατρίνης με ερώτησή του προς τους υπουργούς Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης.
Ειδικότερα, ο Ηλείος βουλευτής ζητά από τους αρμόδιους υπουργούς να απαντήσουν:
- Ποια συγκεκριμένα μέτρα θα λάβουν για τους παραγωγούς στους οποίους έχουν ουσιαστικά απαγορεύσει να συμμετέχουν σε λαϊκές αγορές και εάν θα διευκολύνουν τη διάθεση των προϊόντων τους και στις άλλες περιφέρειες.
- Σε ποιες ενέργειες θα προβούν προκειμένου να υπάρξει ενεργοποίηση κάθε μέτρου της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, όπως έκτακτη χρηματοδότηση μέσω de minimis, για την επίλυση των προβλημάτων της διάθεσης της παραγωγής λόγω της παγκόσμιας κρίσης, καθώς και εφαρμογή μέτρων δωρεάν διανομής προϊόντων και τροφίμων από τις ομάδες παραγωγών σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού με κοινοτική χρηματοδότηση.
Όπως αναφέρει στην ερώτησή του, ο Μιχάλης Κατρίνης θεωρεί αναγκαία αυτά τα μέτρα επειδή:
- οι παραγωγοί της Ηλείας έχουν δεχθεί απανωτά πλήγματα τη φετινή χρονιά, βίωσαν πρώτοι τους περιορισμούς της αγοράς από τη κρίση του κορωνοϊού και χρειάζονται άμεσα μέτρα για να θωρακιστεί το εισόδημά τους,
- η διάθεση προϊόντων στις λαϊκές αγορές πρέπει να συνεχίσει να γίνεται απρόσκοπτα, ώστε να μην παρουσιάζονται ελλείψεις που οδηγούν σε αυξήσεις τιμών που πλήττουν τους αδύναμους καταναλωτές,
- το εισόδημα των καταναλωτών έχει μειωθεί σημαντικά στην περίοδο της κρίσης με την αγορά σχεδόν ολοκληρωτικά κλειστή,
- έχουν ήδη ανακοινωθεί μέτρα για τις επιχειρήσεις, τους επαγγελματίες και τους εργαζόμενους, αλλά οι αγρότες που έχουν τη διπλή ιδιότητα παραγωγού και αυτοαπασχολούμενου εμπόρου έχουν μείνει ουσιαστικά εκτός των μέτρων στήριξης,
Ο βουλευτής επισημαίνει ότι οι εξελίξεις παγκοσμίως με την πανδημία και τα μέτρα αντιμετώπισης της έχουν οδηγήσει στην μείωση των εξαγωγών, τον μηδενισμό της τουριστικής κίνησης και τη δραματική μείωση της εσωτερικής κατανάλωσης και του κλάδου της εστίασης. Προσθέτει επίσης ότι, μάλιστα ότι οι επιπτώσεις είναι δραματικές για αρκετούς παραγωγούς, με δεδομένο ότι η αγροτική παραγωγή στη χώρα μας, αλλά και ειδικά στην Ηλεία, βασίζεται τα τελευταία χρόνια στις εξαγωγές, την τουριστική αλλά και την εσωτερική αγορά.
Στο πλαίσιο αυτό αναφέρει ότι το εισόδημα από το ελαιόλαδο μειώθηκε σημαντικά φέτος, οι εξαγωγές φράουλας βρίσκονται σε κίνδυνο, οι εισαγωγές από τρίτες χώρες (όπως π.χ. πατάτες) έπληξαν την τιμή των εγχώριων προϊόντων, ενώ αρκετές καλλιέργειες κτυπήθηκαν από τις καιρικές συνθήκες, με τις αποζημιώσεις να έχουν ήδη καθυστερήσει σημαντικά.
Όλα αυτά μαζί, όπως τονίζει, καθιστούν προβληματική την κατάσταση στον πρωτογενή τομέα με τη μεγάλη πλειοψηφία των αγροτών και των οικογενειών τους να αγωνιούν για το μέλλον και να προβληματίζονται για το αν θα καλλιεργήσουν, αφού ουσιαστικά δεν συμπεριλαμβάνονται στα μέτρα στήριξης που έχουν ανακοινωθεί ως τώρα από την κυβέρνηση. Με ορατό τον κίνδυνο μεγάλες ποσότητες προϊόντων να μείνουν απούλητες και ουσιαστικά να καταστραφούν, οι παραγωγοί βλέπουν την κατάσταση να δυσκολεύει ακόμα περισσότερο μετά τα περιοριστικά μέτρα για τη διάθεση των προϊόντων τους στις λαϊκές αγορές.
Αυτό συμβαίνει επειδή οι παραγωγοί από την Ηλεία δεν μπορούν να διαθέτουν τα προϊόντα τους στις λαϊκές της Αττικής, αλλά αυτό μπορεί να γίνει μόνο μέσω εμπόρων, οι οποίοι μάλιστα περιλαμβάνονται στα μέτρα στήριξης.Την ίδια στιγμή που μέχρι πρότινος τα προϊόντα των παραγωγών διακινούνταν μαζί με αυτά για τις κεντρικές λαχαναγορές και αλυσίδες τροφοδοσίας, πλέον οι παραγωγοί αδυνατούν να διακινήσουν τα προϊόντα τους παρά μόνο μέσω εμπόρων.
Τέλος, συμπληρώνει ότι η έλλειψη στην τροφοδοσία νωπών προϊόντων ελλοχεύει τον κίνδυνο για αιφνίδιες ανατιμήσεις στις τιμές με προφανή επιβάρυνση των καταναλωτών.