Καταγραφή από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, στη διεύθυνση [email protected] και στον αριθμό 2613 613 540
Μεγάλη ανταπόκριση από παραγωγικούς φορείς του αγροτικού τομέα, αγροτικούς συλλόγους, συνεταιρισμούς, ομάδες παραγωγών, αλλά και μεμονωμένους παραγωγούς στη γεωργία, την κτηνοτροφία και την αλιεία έχει η γραμμή επικοινωνίας που άνοιξε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Στόχος είναι η καταγραφή όλων των προβλημάτων που έχουν παρουσιαστεί μετά την εκδήλωση της πανδημίας όπως ανακοινώθηκε από τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριο Φαρμάκη και τον Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης Θόδωρο Βασιλόπουλο . Η καταγραφή γίνεται στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, είτε μέσω e-mail στη διεύθυνση [email protected], είτε τηλεφωνικά στον αριθμό 2613 613 540.
O κ Βασιλόπουλος σε δηλώσεις του επεσήμανε τα εξής: «Κάθε πρόταση είναι απαραίτητη και καλοδεχούμενη. Στο σύντομο χρονικό διάστημα ευθύνης μας, ως νέα Περιφερειακή Αρχή έχουμε αποδείξει ότι αντιλαμβανόμαστε τον πρωτογενή τομέα ως προτεραιότητα. Έχουμε όμως αποδείξει και κάτι άλλο: Εκτός από το να διεκδικούμε, παρεμβαίνουμε με αποτελέσματα στο πρόβλημα, πάντα δίπλα στον αγροτικό κόσμο» . Αξίζει να επισημανθεί ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας από την αρχή της κρίσης της πανδημίας:
Ανέλαβε πρωτοβουλία για την απορρόφηση της τοπικής αγροτικής παραγωγής που παραμένει αδιάθετη, προκειμένου να διατεθεί για τις ανάγκες των ευάλωτων πληθυσμιακών ομάδων (δικαιούχοι ΤΕΒΑ) της Δυτικής Ελλάδας.
Για την υψηλού κόστους καλλιέργεια φράουλας, οι καλλιεργητές της οποίας υπέστησαν ανυπολόγιστη ζημιά λόγω ακυρώσεων παραγγελιών και κλειστών αγορών, ζήτησε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης τη στήριξη των γεωργικών επιχειρήσεων του συγκεκριμένου κλάδου.
Πρότεινε τον συμψηφισμό των ασφαλιστικών εισφορών του ΕΛΓΑ με τις αγροτικές αποζημιώσεις και απέστειλε συγκεκριμένες προτάσεις για τη διευθέτηση του σχετικού προβλήματος των οφειλών των ΟΕΒ προς τη ΔΕΗ καταθέτοντας ένα ολοκληρωμένο σχέδιο τόσο για την αποπληρωμή των οφειλών όσο και για την αναβάθμιση των ΤΟΕΒ/ΓΟΕΒ της περιοχής μας.
Ζήτησε την παράταση των χρονοδιαγραμμάτων για την υλοποίηση εγκεκριμένων επενδυτικών προτάσεων, ενταγμένων στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020.
Απαίτησε την ταχύτατη λήψη αποφάσεων από τα καθ’ ύλην αρμόδια Υπουργεία, προκειμένου να δοθούν οι απαραίτητες αποζημιώσεις, φοροελαφρύνσεις, οικονομικές ενισχύσεις, αλλά και η απαραίτητη χρονική μετατόπιση των οικονομικών υποχρεώσεων - χωρίς επιπτώσεις για τους δανειολήπτες αγρότες.
Πραγματοποίησε παρέμβαση για την ενεργοποίηση της γνωστής στους οινικούς κύκλους «παρέμβαση κρίσης» μέσω της οποίας παράγεται κατ’ εξαίρεση οινόπνευμα από το.
Μερίμνησε για την επάρκεια του κτηνιατρικού προσωπικού και για τη διενέργεια κρεοσκοπικού ελέγχου σε όλα τα σφαγεία της Περιφέρειας, καθώς και για την έκδοση όλων των απαραιτήτων πιστοποιητικών για τη μετακίνηση των ζώων, χωρίς να απαιτείται η αυτοπρόσωπη παρουσία του κτηνοτρόφου στο Αγροτικό Κτηνιατρείο. Επίσης, προς ενίσχυση του κλάδου της κτηνοτροφίας πρότεινε την αύξηση της συνδεδεμένης ενίσχυσης των αιγοπροβάτων και τη χορήγηση άμεσης οικονομικής ενίσχυσης για την αγορά ζωοτροφών.
Στο πλαίσιο κατάρτισης ενός ευρύτερου σχεδίου δράσης για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας και την ώθηση των αγροδιατροφικών προϊόντων προετοιμάζει φάκελο υποβολής προτάσεων χρηματοδότησης για την υλοποίηση προγραμμάτων προώθησής τους τόσο στην εσωτερική αγορά όσο και σε Τρίτες Χώρες.