Πρωτογενής Τομέας

Βασιλόπουλος: Η Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας θα προασπίσει τα συμφέροντα για τις ελιές καλαμών

Βασιλόπουλος: Η Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας θα προασπίσει τα συμφέροντα για τις ελιές καλαμών

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας θα παρέμβει υπέρ του «εθνικού προϊόντος» στην εκδίκαση της προσφυγής που έχει καταθέσει ο «Σύλλογος υπέρ των μεσσηνιακών Προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης –ΣΥΜΕΠΟΠ», στις 26 Μαΐου 2020, οπότε συζητείται η προσφυγή που έγινε το 2018 στο Συμβόλαιο της Επικρατείας, αναφορικά με την προστασία του ΠΟΠ, για την ονομασία της ποικιλίας «Ελιά Καλαμάτας».

Ο ΣΥΜΕΠΟΠ ζητά την ακύρωση της υπουργικής απόφασης (του Β. Αποστόλου) που αφορούσε τα συνώνυμα της ποικιλίας ελιάς Καλαμών, ωστόσο στην περίπτωση που γίνει δεκτή η επίδικη αίτηση ακύρωσης, 65.000 τόνοι επιτραπέζιων ελιών της ποικιλίας Καλαμών που εξάγονται με την γνωστή εμπορική ονομασία (Kalamataolives), θα αλλάξουν άμεσα την εμπορική ονομασία τους, με αποτέλεσμα να μην αναγνωρίζονται από τους καταναλωτές των αγορών του εξωτερικού με σοβαρές επιπτώσεις.

«Ζητάμε να μην γίνει δεκτή η αίτηση ακύρωσης της υπουργικής απόφασης, γιατί θα έχει ολέθριες επιπτώσεις στον πρωτογενή τομέα της Δυτικής Ελλάδας και ιδιαίτερα της Αιτωλοακαρνανίας που είναι η σπουδαιότερη περιοχή παραγωγής» τόνισε στην τοποθέτησή του κατά την διάρκεια της συνεδρίασης του περιφερειακού συμβουλίου ο Περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης. Το ζήτημα που ανακύπτει ήρθε με τον χαρακτήρα του κατεπείγοντας στο Περιφερειακό Συμβούλιο, το οποίο έκρινε ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει έννομο συμφέρον να παρέμβει στην επικείμενη εκδίκαση.

«H ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας και κατά κύριο λόγο η ευρύτερη περιοχή Μεσολογγίου, θα υποστεί μεγάλο πλήγμα στην οικονομική της εξέλιξη, αφού κατέχει προέχουσα θέση στην παραγωγή με το 44% του προϊόντος πανελλαδικά» ανέφερε κατά την εισήγησή του ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Θεόδωρος Βασιλόπουλος και πρόσθεσε ότι «η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, έχει εκ του νόμου αρμοδιότητες που άπτονται της καταγραφής, της παρακολούθησης, της αξιοποίησης και του προγραμματισμού του γεωργικού πλούτου της και ειδικώς του κλάδου της παραγωγής ελιάς.

Συνεπώς έχει και την αρμοδιότητα να προασπίζει τα παραγόμενα προϊόντα του τόπου της». Με βάση τα στοιχεία που αναφέρθηκαν στη συνεδρίαση σε ό,τι αφορά την ετήσια παραγωγή της ποικιλίας «Καλαμάτα» που καταλήγει σε επιτραπέζια χρήση προέρχεται κατά 44% από την Αιτωλοακαρνανία, 28% από την Λακωνία, 18% από την Φθιώτιδα, 7% από άλλες περιοχές και μόλις 3% από την Μεσσηνία.

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

tsoukalas popup