Μια νέα σοβαρή βλάβη ταλαιπώρησε τους αρμόδιους του ΤΟΕΒ Μυρτουντίων και τους παραγωγούς που αρδεύονται από το δίκτυο του στην περιοχή της βόρειας Ηλείας. Από το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου όπου έσπασε ο κεντρικός αγωγός.
Τα συνεργεία έως και χθες έδιναν μάχη με το χρόνο για την αποκατάσταση της ζημιάς και την επαναφορά της άρδευσης. Ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Μυρτουντίων Χρήστος Παλαιολόγος σε δηλώσεις του τόνισε πως αντικαταστάθηκε όλο ο προτεταμένος στον κεντρικό αγωγό και πλέον το δίκτυο έχει σε λειτουργία τμήματα του παλιού και του νέου αγωγού μαζί.
“Είχαμε κάνει έκκληση στην Περιφέρεια, ζητήσαμε να μας βοηθήσουν για να το συνδέσουμε στα δύο αντλιοστάσια στο 12 και στο 15, περίπου το κόστος θα είναι γύρω στις 500.000 € για να γίνουν οι δύο αυτές συνδέσεις. Η ζημιά που πάθαμε τώρα εμείς τον ΤΟΕΒ είναι γύρω στις 10.000 €. Η κάθε τέτοια ζημιά που γίνεται κοστίζει πάνω από 10.000. Δεν είναι ότι κοστίζει μόνο 10.000 είναι ότι από το Σάββατο μέχρι και σήμερα ακόμα δεν έχουμε δώσει νερό. Είναι τέσσερις ημέρες και ακόμα δεν δώσαμε νερό. Κάνω και μία έκκληση προς τους αρδευτείς και μέλη του οργανισμού, κάποιοι κύριοι εδώ, είχαν βάλει κεντρόφυγκες και αντλούσαν από το δίκτυο την ώρα που εργαζόταν και είχε πίεση τρεισήμισι με τέσσερις ατμόσφαιρες. Αυτό λέγεται παράβαση. Αυτή η παράβαση πάει μέχρι και αυτόφωρη διαδικασία. Είναι δύο κύριοι που είχαν κάνει αυτή την άντληση και αν δεν αντλούσαν μπορεί και να μην είχε σπάσει ο αγωγός. Είχαν συνδέσει τις κεντρόφυγκες με μηχανές μεγάλες, είχαν συνδέσει τις αντλίες τους στο δίκτυο με αποτέλεσμα να κάνουνε αναρρόφηση του δικτύου, με αποτέλεσμα να σπάσει. Μπορεί να ευθύνεται κι αυτό το οποίο απαγορεύεται ρητά. Την ώρα που δουλεύει το δίκτυο απαγορεύεται να γίνεται άντληση. Όταν δίνουμε νερό δίνουμε είτε φυσική ροή είτε με πίεση. Δεν επιτρέπεται να συνδέσουν πάνω στην λήψη. Αν θέλουν να πάρουν νερό ας το ρίξουν στο λαγκάδι και ας κάνουν ελεύθερα το πότισμα τους. Πάντως πάνω από τις υδροληψίες απαγορεύεται ρητά και κατηγορηματικά. Σε επόμενη φάση όποιος πιαστεί θα πάει στον Εισαγγελέα με αυτόφωρη διαδικασία. Όλα τα μέλη του οργανισμού πρέπει να προσέξουν να μην κάνουν αντλήσεις. Πάθαμε μεγάλη ζημιά και έχουν μείνει 20.000 στρέμματα χωρίς να ποτίζονται τέσσερις ημέρες, με αποτέλεσμα πιθανότατα να γίνουν ζημιές και να υπάρξουν προβλήματα στις καλλιέργειες. Πρέπει ο ένας να σέβεται τον άλλον. Όλοι έχουν τα ίδια δικαιώματα δεν μπορεί ένας να κάνει άντληση και ο άλλος να μην μπορεί να ποτίσει…” κατέληξε ο κ. Παλαιολόγος.