Πρωτογενής Τομέας

Καλλιμώρος: Έγκαιρη λήψη μέτρων για τις εξαγωγές του καρπουζιού

Καλλιμώρος: Έγκαιρη λήψη μέτρων για τις εξαγωγές του καρπουζιού

Την ανησυχία του για την πορεία των εξαγωγών του καρπουζιού, ιδιαίτερα στις αγορές εκείνες που πλήττονται από τις επιτώσεις του κορωνοϊού, εξέφρασε ο πρόεδρος της Ένωσης Συνεταιρισμών Ηλείας - Ολυμπίας, μέσω επιστολής του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκη Βορίδη, τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη η οποία κοινοποιείται στους βουλευτές της Ηλείας, τον Περιφερειάρχη Δυτ. Ελλάδας, τον Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας και τον Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης Δυτ. Ελλάδας.

kallimoros

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά "... στη νοτιοδυτική Πελοπόννησο, έχει ξεκινήσει η συγκομιδή του καρπουζιού στις καλλιέργειες θερμοκηπίων και στα μέσα Μαΐου θα αρχίσει και στις καλλιέργειες που είναι σε χαμηλή κάλυψη.

Οι προσδοκίες πώλησής τους προβληματίζουν τους παραγωγούς και τις εταιρείες εμπορίας που βλέπουν ότι οι συνθήκες που διαμορφώνονται τόσο στην εγχώρια αγορά, όσο και στην ευρωπαϊκή δεν είναι οι καλύτερες .

Η τρέχουσα κατάσταση της υγειονομικής κρίσης λόγω της επέκτασης του COVID-19, έχει τροποποιήσει το περιβάλλον κατανάλωσης, δεν δίνει την δυνατότητα κατανάλωσης του προϊόντος μέσω της συνήθης αλυσίδας (τουρισμός , ταβέρνες , ξενοδοχεία , εστιατόρια κλπ.).

Η πώληση στον καταναλωτή από τα σούπερ μάρκετ και τα μανάβικα φαίνεται να είναι η μόνη διέξοδος στην εγχώρια αγορά, ενώ δεν θα είναι αρκετή ώστε να αντισταθμίσει την απώλεια του τομέα εστίασης, του κλάδου του τουρισμού και των εξαγωγών.

Σας αναφέρω ότι το 2019 εξήχθησαν από το Ν. Ηλείας 150.000 τόνοι καρπούζι με μέση τιμή 0,23€ το κιλό .

Πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες ενημέρωσης προς όλους που εμπορεύονται το προϊόν αλλά και στις αγορές που απευθύνεται, από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες έλεγχου και ασφάλειας τροφίμων ώστε να γνωρίζει ο καταναλωτής ότι η κατανάλωση του φρούτου είναι ασφαλής.

Διότι, το καρπούζι είναι ένα από τα προϊόντα το οποίο εξαιτίας των εξωτερικών του χαρακτηριστικών, έχοντας μια χοντρή φλούδα, κάνει ασφαλέστερη την κατανάλωσή του επειδή μπορεί να απολυμανθεί πολύ εύκολα στο σπίτι. Δεδομένης της κατάστασης, οι συστάσεις περιλαμβάνουν την απολύμανση όλων των προϊόντων μόλις φτάσουμε στο σπίτι μετά την αγορά.

Επίσης, με τις αποφάσεις της κυβέρνησης και με την πειθαρχεία που επέδειξε ο ελληνικός λαός καταφέραμε να γίνουμε θετικό παράδειγμα σε όλο τον κόσμο στην μάχη μας με τον COVID-19. Θεωρούμε ότι το βέλτιστο θα ήταν να το εκμεταλλευτούμε για την προώθηση των αγροτικών προϊόντων μας στις ευρωπαϊκές αγορές.

Δυστυχώς όμως οι μεταφορές έχουν δυσκολέψει με τον περιορισμό μετακίνησης που έχει επιβληθεί. Καθώς και την καραντίνα πολιτών από άλλες χώρες που σημαίνει ότι ένας Έλληνας οδηγός δύσκολα θα πάει π.χ Ιταλία και αντίστοιχα ένας Ιταλός οδηγός θα έρθει Ελλάδα.

Δυσκολία θα υπάρξει για τα φορτηγά που μεταφέρουν καρπούζι σε άλλες χώρες αφού δεν θα έχουν διαθέσιμο φορτίο για την επιστροφή τους στην χώρα μας επειδή οι εισαγωγές έχουν περιοριστεί. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα την μείωση σταδιακά των διαθέσιμων φορτηγών και ταυτόχρονα την αύξηση των μεταφορικών. Ενώ υπάρχει ζήτηση στο εξωτερικό για το προϊόν, λόγω της έλλειψης των μεταφορικών μέσων, τελικά προσφέρουμε περισσότερο από αυτό που θα μπορούσαμε να πωλήσουμε, με συνέπεια την τραγική μείωση της τιμής του. Αυτό επιφέρει μεγάλη ζημία για τους γεωργούς και τελικά για το κράτος.

Πρέπει άμεσα να ξεκινήσει συζήτηση με συναρμόδια υπουργεία για την επάρκεια μεταφορικών μέσων (συμπεριλαμβανομένων και των θαλάσσιων μεταφορών) καθώς και για επιδότηση μεταφορών, με την διαδικασία de minimis (ενισχύσεις ήσσονος σημασίας) σε επιχειρήσεις μεταποίησης και εμπορίας γεωργικών προϊόντων.

Η συνέχεια της γεωργικής παραγωγής επιτυγχάνεται μέσα από τη διασφάλιση της λειτουργίας αφενός της αλυσίδας εφοδιασμού και αφετέρου της αλυσίδας διάθεσης των γεωργικών προϊόντων. Κρατικοί και ιδιωτικοί φορείς καλούνται να λάβουν μέτρα και να παραμείνουν σε εγρήγορση για να εγγυηθούν ότι όλοι οι κρίκοι στις αλυσίδας αυτής θα παραμείνουν αδιάσπαστοι.

Η γεωργία είναι στρατηγικός τομέας της οικονομίας και για τον λόγο αυτό όλες οι χώρες δίνουν μάχη για να παραμείνει ενεργός. Στην προκειμένη περίπτωση σίγουρα το κόστος για το κράτος, εφαρμόζοντας τα παραπάνω μέτρα, θα είναι μικρότερο από το να αναγκαστεί πυροσβεστικά να δώσει λύσεις με αποζημιώσεις σε παραγωγούς που το προϊόν τους δεν θα έχει πουληθεί ή θα έχει πωληθεί με μειωμένη τιμή λόγω COVID-19 .

Όπως σας προανέφερα το 2019 εξήχθησαν μόνο από το Ν. Ηλείας 150.000 τόνοι καρπούζι και είναι κατανοητό ότι αν εκλείψει αυτό το εισόδημα θα καταρρεύσουν όχι μόνο οι παραγωγοί αλλά και όλη η εφοδιαστική αλυσίδα .

Οι παραγωγοί από πλευράς τους πρέπει να διαθέτουν την παραγωγή τους μέσα από τα εγκεκριμένα δίκτυα εμπορίας ώστε να υπάρχει και η σιγουριά στον καταναλωτή ότι το προϊόν που θα καταναλώσει έχει ελεγχθεί και να φροντίζουν να υπάρχουν τα απαραίτητα παραστατικά για την πώληση ώστε σε περίπτωση αποζημίωσης λόγο μειωμένης τιμής με την διαδικασία de minimis (ενισχύσεις ήσσονος σημασίας), να τα προσκομίζουν σαν αποδεικτικά στοιχεία.

Η ευθύνη για να μη σπάσει κανένας κρίκος και από την αλυσίδα είναι ομαδική για όλους τους οργανισμούς και τους φορείς και θα πρέπει να βλέπουν κάθε μέρα όσο πιο μακριά μπορούν, να έχουν έτοιμα και επικαιροποιημένα πλάνα αντιμετώπισης της κρίσης και να διασφαλίσουν ότι αυτό δεν θα συμβεί. Είναι επιβεβλημένη ανάγκη να ανοίξει η συζήτηση για αυτό το εξαγώγιμο προϊόν και να δοθούν λύσεις άμεσα.

Η ελληνική πολιτεία πρέπει να στηρίξει τον παραγωγό, με πλαίσιο που να διευκολύνει τις εξαγωγές, με σύνορα ανοικτά, με ρυθμίσεις χρεών, προκαταβολή των επιδοτήσεων 2020 το συντομότερο δυνατό, άμεση εξόφληση των αποζημιώσεων ζημιών 2019 και χρησιμοποιώντας όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία που παρέχει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την αγροτική ανάπτυξη .

Ελπίζουμε ότι οι προτάσεις θα εξεταστούν από το Υ.Α.Α και Τροφίμων από το Υπουργείο Ανάπτυξης και από την Π.Ε Δ.Ε και θα δοθούν λύσεις, αφού τα φρούτα και τα λαχανικά είναι από τα πιο ευρέως καταναλωμένα προϊόντα.

Κατά τη διάρκεια της κατάστασης συναγερμού, το αγροτικό δυναμικό της χώρας μένει στα χωράφια και παράγει. Για να συνεχίσει να δύναται να παράγει χρειάζεται τη συμβολή της πολιτείας" κατέληξε ο κ. Καλλιμώρος.

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα