Οι περιφέρειες ζητούν ουσιαστικές και άμεσες λύσεις στα προβλήματα των ΤΟΕΒ
Την πρόταση που όπως τόνισε, «διασφαλίζει ένα υγιές και βιώσιμο μέλλον, απαλλαγμένο από τα χρέη του παρελθόντος για τους Τοπικούς Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων, αλλά και ένα καλύτερο μέλλον για τους παραγωγούς» παρουσίασε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, κατά τη τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης 7 Μαΐου 2020, και στην οποία συμμετείχαν οι Περιφερειάρχες όλης της χώρας, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Σκρέκας, καθώς και ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης.
Αναλυτικότερα, ο κ. Φαρμάκης, ως εισηγητής εκ μέρους της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος, παρουσίασε προς τα κυβερνητικά στελέχη και τον επικεφαλής της ΔΕΗ την πρόταση για σύσταση Ενεργειακών Κοινοτήτων από τους ΤΟΕΒ σε συνεργασία με τις Περιφέρειες, ώστε μέσω της αξιοποίησης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (φωτοβολταϊκά, ανεμογεννήτριες, κλπ), αφενός να επιτυγχάνεται σημαντική μείωση του κόστους ενέργειας που απαιτείται για την άρδευση των καλλιεργειών και αφετέρου, οι ΤΟΕΒ ως προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος, να εξοφλήσουν σε βάθος μερικών ετών, γύρω στα 10, τις παλαιές και ληξιπρόθεσμες οφειλές τους προς τη ΔΕΗ.
Παράλληλα, όπως εξήγησε ο κ. Φαρμάκης, παρουσιάζοντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την πλήρως κοστολογημένη πρόταση που έχει διαμορφωθεί για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, με αυτόν τον τρόπο, θα επιτευχθεί και μείωση του κόστους της αγροτικής παραγωγής, με αποτέλεσμα οι ΤΟΕΒ να μπορούν να προχωρήσουν σε έργα συντηρήσεων και εκσυγχρονισμού των αρδευτικών δικτύων, αλλά και οι Έλληνες αγρότες να εξοικονομούν χρήματα και τα ελληνικά προϊόντα να είναι περισσότερο ανταγωνιστικά.
«Οι διακόπτες πρέπει να σηκωθούν τώρα! Η ΔΕΗ, όπως αντιμετώπισε την περίπτωση των οφειλών των εταιρειών ύδρευσης κατανοώντας ότι το νερό είναι κοινωνικό αγαθό, έτσι πρέπει να αντιμετωπίσει και την περίπτωση των ΤΟΕΒ, καθώς και το αρδευτικό νερό είναι κοινωνικό αγαθό. Οι αγρότες μας πρέπει να καλλιεργήσουν. Γιατί αν δεν καλλιεργήσουν θα αφανιστούν. Και μαζί τους θα αφανιστούμε όλοι καθώς στην χώρα δεν πρόκειται να υπάρχει ούτε η στοιχειώδης επάρκεια αγροτικών προϊόντων» υπογράμμισε ο κ. Φαρμάκης και έχοντας τη σύμφωνη γνώμη όλων των Περιφερειαρχών ζήτησε την άμεση αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης όλων των ΤΟΕΒ, όπως επίσης τη διαμόρφωση του θεσμικού πλαισίου που θα επιτρέψει στις Περιφέρειες να συνεργαστούν με τους Οργανισμούς για την υλοποίηση της καινοτόμας πρότασης που παρουσίασε.
Από την πλευρά τους, οι κ.κ. Χατζηδάκης και Στάσσης αντιμετώπισαν με πολύ θετικό τρόπο την πρόταση του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, ενώ ο κ. Σκρέκας υπογράμμισε ότι θα αναλάβει να εξετάσει και να διαμορφώσει το απαιτούμενο νομοθετικό πλαίσιο, προκειμένου η πρόταση του κ. Φαρμάκη να πάρει «σάρκα και οστά». Παράλληλα, όλοι οι συμμετέχοντες συμφώνησαν να είναι σε διαρκή επικοινωνία, καθώς το συγκεκριμένο ζήτημα είναι κεφαλαιώδους σημασίας για τον πρωτογενή τομέα, αλλά και συνολικότερα για την εθνική οικονομία.