Πρωτογενής Τομέας

Καλλιεργητικές φροντίδες για τα μηλοειδή

Καλλιεργητικές φροντίδες για τα μηλοειδή

Τεχνικό δελτίο από το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Αχαΐας για τις περιοχές Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας, Ηλείας, Μεσσηνίας, Κεφαλονιάς, Ζακύνθου, Ιθάκης.

ΚΑΡΠΟΚΑΨΑ (Ορεινές περιοχές)

Διαπιστώσεις: Ξεκίνησε στις ορεινές περιοχές της Αχαΐας η 1η πτήση του εντόμου την 15η Μαΐου.

Έναρξη 1ης πτήσης: Το καρπίδιο καθίσταται ευαίσθητο στην προσβολή της καρπόκαψας όταν φθάνει σε διάμετρο τα 2 εκατοστά και αρχίζει να χάνει το χνούδι του. Τα ωά εναποτίθενται από το ενήλικο στα φύλλα και κοντά στους νέους καρπούς και οι εκκολαφθείσες προνύμφες εισέρχονται στους καρπούς από τον κάλυκα. Η νεαρή προνύμφη πριν μπει στον καρπό είναι το πιο ευαίσθητο στάδιο του εντόμου.

Το 2% των ωοαποθέσεων τοποθετείται στις 29 Μαΐου ενώ το 2% των εκκολάψεων αναμένεται στις 2 Ιουνίου. Το 50% και 75% των εκκολάψεων αναμένονται στις 18 και στις 25 Ιουνίου, αντίστοιχα.

Συστάσεις: Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω, συνιστώνται ψεκασμοί καλύψεως ως ακολούθως:

  • Εφαρμογή εντομοκτόνων με ωοκτόνο δράση από 29 Μαΐου έως 02 Ιουνίου, ή
  • Εφαρμογή εντομοκτόνων με προνυμφοκτόνο δράση ή εντομοκτόνων που περιέχουν ενεργούς μικροοργανισμούς του ιού του τύπου των κοκκιώσεων από την 2 α έως το μέγιστο την 11η Ιουνίου.

Εάν απαιτείται, επανάληψη σε 21 ημέρες.

Επειδή η πλειονότητα των αυγών αποτίθεται στα ψηλά κλαδιά, να ληφθεί μέριμνα ώστε να καλυφθούν με επιμελημένη εφαρμογή του ψεκασμού και οι κορυφές των δένδρων.

Ο χρόνος και το πλήθος των εφαρμογών εξαρτάται από την ένταση της τρέχουσας προσβολής, το ιστορικό προσβολών του δενδρώνα καθώς και από τον τρόπο δράσης (ωοκτόνο/προνυμφοκτόνο) και την υπολειμματική διάρκεια του επιλεχθέντος εντομοκτόνου. Σε ενδεχόμενη επανάληψη του ψεκασμού να προτιμηθεί εντομοκτόνο από διαφορετική ομάδα ανθεκτικότητας. Προκειμένου να προστατευθούν τα ωφέλιμα, συνιστάται τα πυρεθρινοειδή να χρησιμοποιηθούν μόνο 1 φορά.

Η προσθήκη θερινού λαδιού στο διάλυμα του εντομοκτόνου βελτιώνει την κάλυψη, καταστέλλει την εκκόλαψη των αυγών και βοηθάει επίσης στην αντιμετώπιση των ακάρεων. Η χρήση του λαδιού πρέπει να γίνεται σύμφωνα με την ετικέτα για να αποφευχθούν προβλήματα συμβατικότητας με άλλα φυτοπροστατευτικά και φυτοτοξικότητας σε υψηλές θερμοκρασίες.

Όπου παρουσιάζονται σοβαρά προβλήματα από εξάρσεις δευτερογενών εχθρών όπως φυλλορύκτες, αφίδες η κοκκοειδή καθώς και για τον τετράνυχο να γίνει συνδυασμένη καταπολέμηση.

ΦΟΥΖΙΚΛΑΔΙΑ (Όλες οι περιοχές)

Διαπιστώσεις: Αν και οι συνθήκες δεν είναι ιδιαίτερα ευνοϊκές για προσβολές, συνιστάται εγρήγορση διότι σύμφωνα με τις προγνώσεις από την Πέμπτη 21-05- 2020 αναμένονται νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες με πτώση των θερμοκρασιών.

Συστάσεις: Στόχος η προστασία των ευπαθών ιστών των δένδρων (νεαρή βλάστηση, άνθη, νεαροί καρποί) από τις πρωτογενείς και δευτερογενείς μολύνσεις. Συνιστώνται προληπτικές εφαρμογές με εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά.

Πηγή: NeaPaseges.gr

TAGS:

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

tsoukalas popup