Πρωτογενής Τομέας

Βασιλόπουλος: Έχουμε σχέδιο για την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα στη Δυτική Ελλάδα… !

Βασιλόπουλος: Έχουμε σχέδιο για την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα στη Δυτική Ελλάδα… !

*Τα βασικά σημεία της συνέντευξης Τύπου που παρεχώρησε διαδικτυακά ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Θ. Βασιλόπουλος

Περιζήτητα είναι τα αγροτικά προϊόντα της χώρας μας στις χώρες του εξωτερικού μετά την καλή εικόνα της χώρας µας από τη διαχείριση της υγειονοµικής κρίσης του κορωνοϊού. Μπορεί η πανδηµία να επέφερε σηµαντικό πλήγµα στον αγροτικό και κτηνοτροφικό κόσµο, ωστόσο δηµιούργησε και νέες συνθήκες στις οποίες η Ελλάδα µπορεί να επενδύσει για να ενισχύσει τον τοµέα των εξαγωγών αγροτικών προϊόντων µε ταυτότητα και ποιότητα.

Αυτό επεσήµανε µεταξύ άλλων , ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης, Θεόδωρος Βασιλόπουλος σε συνέντευξη Τύπου που παρεχώρησε διαδικτυακά. Όπως ανέφερε «είµαστε µία παρεξηγηµένη Περιφέρεια στην οποία κανείς δεν είχε ασχοληθεί σοβαρά µε τον πρωτογενή τοµέα, παρά το γεγονός ότι και οι τρεις Νοµοί παράγουν εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα.

Η ∆υτική Ελλάδα αρχίζει να αποκτά παρουσία παντού. Σκοπός µας να ενισχύσουµε την εξωστρέφεια αυτή, όπως επίσης και να αντιµετωπίσουµε µικρά ή µεγαλύτερα προβλήµατα προκειµένου να ανακτήσουµε τις δυνάµεις µας». Ο κ. Βασιλόπουλος επεσήµανε πως η πανδηµία επηρέασε σηµαντικά την αγροτική παραγωγή και στη ∆υτική Ελλάδα, η οποία ανήκει στις «πρώιµες περιοχές» µε αποτέλεσµα οι αγρότες να υποστούν σηµαντικό πλήγµα, µιας και δεν µπορούσαν να προβλέψουν πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση.

«Από την πρώτη στιγµή συγκροτήσαµε επιτροπή για την καταγραφή των προβληµάτων και των ζηµιών εξαιτίας της πανδηµίας. Για παράδειγµα οι φραουλοπαραγωγοί δεν µπορούσαν να διοχετεύσουν το προϊόν τους στις ξένες αγορές, ενώ το ίδιο συνέβη και µε την παραγωγή κολοκυθιού. Αντίστοιχα, δύσκολη κρίση έπληξε και τον τοµέα των ιχθυοκαλλιεργειών, αφού πάγωσαν οι πωλήσεις στο εξωτερικό.

Αναλάβαµε πρωτοβουλίες για να διατεθούν προϊόντα µέσω των προγραµµάτων ΤΕΒΑ σε ευάλωτες κοινωνικές οµάδες, διεκδικήσαµε παράταση στην καταβολή των οφειλών και των εισφορών για τους αγρότες, ζητήσαµε να καταβληθούν πριν από τον Οκτώβριο οι επιδοτήσεις, εξασφαλίσαµε ρεύµα σε όλα τα αντλιοστάσια, ενώ δόθηκε παράταση στα Σχέδια Βελτιώσεων και στο Leader , όπως επίσης και αιτηθήκαµε προς την κυβέρνηση εξ αρχής φοροελαφρύνσεις των αγροτών, ενίσχυση και µετάθεση των βεβαιωµένων οφειλών τους.

Για τα οινοποιεία έγινε παρέµβαση ώστε ο αδιάθετος οίνος να απορροφηθεί για τις ανάγκες παραγωγής οινοπνεύµατος, ενώ έχουµε ζητήσει και την αποζηµίωση των κτηνοτρόφων για τις ζωοτροφές. Ακόµη καταθέσαµε πρόγραµµα για το άνοιγµα των αγορών προώθησης των προϊόντων µας», τόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης στον απολογισµό του και προσέθεσε πως «η καλή εικόνα που έδειξε η χώρα µας στο εξωτερικό αύξησε τη ζήτηση των προϊόντων µας, όπως η φράουλα, η σταφίδα, τα πορτοκάλια, η πατάτα, τα ψάρια, το ελαιόλαδο, κ.ά., τα οποία πρέπει να γίνουν πιο γνωστά και να πάρουν υπεραξία, αφού ως γνωστό το όπλο µας είναι η ποιότητά τους».

ΠΡΩΤΟΙ ΣΕ ΑΠΟΡΡΟΦΗΤΙΚΟΤΗΤΑ

Ακόµη, ο κ. Βασιλόπουλος ανακοίνωσε πως η Περιφέρεια ∆υτικής Ελλάδος είναι πρώτη σε απορροφητικότητα των ευρωπαϊκών χρηµατοδοτικών προγραµµάτων, ενώ όπως είπε, ήταν η πρώτη Περιφέρεια η οποία ξεκίνησε την αξιολόγηση των Σχεδίων Βελτίωσης και θα ακολουθήσει η αξιολόγηση των φακέλων που υποβλήθηκαν στο πρόγραµµα Leader. Επίσης, ανακοίνωσε πως ανοίγει πρόγραµµα για την άρδευση στο οποίο προβλέφθηκε η κατάθεση προτάσεων και από ιδιώτες. «Θέλει δουλειά και υποµονή, αλλά και να αποκτήσουµε περιφερειακή συνείδηση», ανέφερε.

Ο Αντιπεριφερειάρχης εστίασε επίσης στην επιτακτική ανάγκη να συγκροτηθούν οµάδες παραγωγών που συντονισµένα και οργανωµένα θα µπορούν να διαπραγµατεύονται την εξαγωγή και τη διάθεση των προϊόντων τους µε καλύτερους όρους. «∆υστυχώς στην περιοχή µας πάσχουµε από επικοινωνία. Η ∆υτική Ελλάδα έχει µικρούς κλήρους και µικρούς παραγωγούς οι οποίοι µόνοι τους δεν µπορούν να διεκδικήσουν όσα αν ήταν αρκετοί µαζί. Στόχος µας είναι να ανοίξουµε πάλι το πρόγραµµα για τις οµάδες παραγωγών που θα µπορούν να τυποποιούν και να συσκευάζουν τα προϊόντα τους ελέγχοντας πάντα το κόστος παραγωγής, ώστε ενωµένοι να διεκδικούν και να διαπραγµατεύονται. Στη ∆υτική Ελλάδα έχουµε καλά παραδείγµατα συνεταιρισµών», τόνισε και αναφέρθηκε στην Αγροτοδιατροφική Σύµπραξη µέσω της οποίας θα αναζητηθούν νέα κανάλια διάθεσης των αγροτικών προϊόντων που ταυτόχρονα θα αποκτήσουν γεωργική ένδειξη και προστασία ονοµασίας προέλευσης.

«Τα βιολογικά, αλλά και πιστοποιηµένα προϊόντα είναι αυτά που προτιµούνται», επεσήµανε. Μάλιστα, όσον αφορά στην Αγροτοδιατροφική Σύµπραξη ανακοίνωσε πως εγκρίθηκαν ήδη τρία προγράµµατα ύψους 150.000 ευρώ που αφορούν στην προώθηση των αγροτικών προϊόντων , όπως του κρασιού το οποίο αναµένεται να «ταξιδέψει» απευθείας σε χώρες της Ασίας για να γίνει ευρέως γνωστό. «∆εν θα µείνουµε µε σταυρωµένα χέρια. Ενώνουµε τις δυνάµεις µας και µε συνεργασία και συζήτηση προωθούµε και εδραιώνουµε τα προϊόντα της περιοχής µας», είπε και πρόσθεσε πως προσωπικό του στοίχηµα είναι και η κατάρτιση των αγροτών.

ΑΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΤΟΙ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ

Επίσης, ο κ. Βασιλόπουλος αναφέρθηκε και στην απώλεια πόρων κατά το παρελθόν για την δηµιουργία σύγχρονων αγροτικών µονάδων φέρνοντας ως παράδειγµα τους πατατοπαραγωγούς. «Οι πατατοπαραγωγοί υπέστησαν µεγάλες ζηµιές, αφού έκλεισαν οι δρόµοι διάθεσης του προϊόντος. Ταυτόχρονα είχαµε πρώιµη παραγωγή. Είναι ενδεικτικό πως δεν διαθέτουµε καν ψυγεία για την αποθήκευση του προϊόντος, ενώ ακόµη δεν έχουµε αναγάγει την πατάτα µας ως προϊόν γεωργικής ενδειξης.

Οι πατατοπαραγωγοί κλαίνε και έχουν δίκιο. Έχουµε ζητήσει να αποζηµιωθούν από τον κουµπαρά των 150 εκατ. ευρώ, ενώ έχουµε ζητήσει από τον κ. Βορίδη να έλθει στην περιοχή µας για να διαπιστώσει το µέγεθος του προβλήµατος», υποστήριξε. Εξ άλλου, ο Αντιπεριφερειάρχης ανακοίνωσε πως κατέθεσε το νέο οργανόγραµµα των υπηρεσιών που ανήκουν στην Αντιπεριφέρεια Αγροτικής Ανάπτυξης, στο οποίο µεταξύ άλλων προβλέπεται ο διαχωρισµός της Κτηνιατρικής υπηρεσίας από τη ∆ιεύθυνση Αγροτικής Οικονοµίας.

«Κάνουµε ξεχωριστά τµήµατα για να υπάρχει σαφής διαχωρισµός αρµοδιοτήτων και επιδιώκουµε να πάµε όσο το δυνατόν πιο κοντά στους αγρότες ενισχύοντας τα περιφερειακά µας γραφεία. Επίσης, η Αγροτοδιατροφική Σύµπραξη αποκτά παραρτήµατα και στο Μεσολόγγι και στον Πύργο. Θέλουµε τους παραγωγούς συµµέτοχους στην προσπάθειά µας και πάνω απ’ όλα ενηµερωµένους», τόνισε και επεσήµανε πως δηµιουργείται και ∆ιεύθυνση Εγγείων Βελτιώσεων. «Βρήκαµε στα συρτάρια να κοιµούνται περίπου 635.000 ευρώ τα οποία ξεκλειδώσαµε και καταφέραµε να έχουµε τεχνική βοήθεια στις υπηρεσίες, ενώ εξασφαλίστηκε και εξοπλισµός», είπε.

Ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη

«Τα εγγειοβελτιωτικά έργα αποτελούν προτεραιότητά µας. ∆υστυχώς έχουµε ένα έργο που επειδή δεν έχει συντηρηθεί εδώ και χρόνια έχει καταρρεύσει και την ίδια ώρα υπάρχουν προβλήµατα και µε την ύπαρξη πολλών ΤΟΕΒ τους οποίους προσπαθούµε να ενοποιήσουµε. Τα κόστη για το ρεύµα είναι µεγάλα, γι’ αυτό θα δοθούν κίνητρα για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, ενώ θα υιοθετηθούν και έξυπνες λύσεις για να µην υπάρχει σπατάλη νερού», επεσήµανε ο κ. Βασιλόπουλος, ενώ αναφερόµενος στην επέκταση του φράγµατος Πηνειού τόνισε πως πάγια θέση του είναι να αρδευτεί και η ∆υτική Αχαΐα µέσω κλειστών αγωγών.

Τέλος, τόνισε πως η Περιφέρεια θα είναι έτοιµη ενόψει της νέας ΚΑΠ, στην οποία προβλέπεται η χρηµατοδότηση εγγειοβελτιωτικών έργων. Κλείνοντας ο κ. Βασιλόπουλος ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη Νεκτάριο Φαρμάκη ,ο οποίος όπως είπε, εξ αρχής έδωσε τις κατευθυντήριες οδηγίες για την ενίσχυση και του πρωτογενούς τοµέα.

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

tsoukalas popup