Οι επαφές με ΕΛΓΑ και η κοινή διεκδίκηση με αντιπεριφερειάρχες από Περιφέρειες της χώρας
«Δεσμεύομαι να κάνουμε ως Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας το καλύτερο δυνατό, θα πιέσουμε να υπάρξει αποζημίωση των παραγωγών από διάφορα χρηματοδοτικά εργαλεία, αφού από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ, σε αυτή τη φάση ανάπτυξης της παραγωγής της ελιάς δεν προβλέπεται αποζημίωση…» τονίζει σε δήλωσή του ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Θοδωρής Βασιλόπουλος. Μετά τις πρώτες εικόνες που δείχνουν σοβαρή ζημιά στην ανθοφορία και την καρπόδεση των ελαιοδέντρων από τις υψηλές θερμοκρασίες που σε κάποιες περιοχές ξεπέρασαν και τους 40 βαθμούς Κελσίου! ο κ Βασιλόπουλος ενημέρωσε με επιστολή του σχετικά τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Ανδρέα Λυκουρέντζο.
Ήδη αυτές τις ημέρες βρίσκονται σε διάφορες αγροτικές περιοχές γεωπόνοι του ΕΛΓΑ που καταγράφουν σε ποιο βαθμό υπάρχει ζημιά στα δέντρα από τον καύσωνα του Μαϊου. Η καταγραφή θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες, ενώ όπως ενημερώθηκε ο κ Βασιλόπουλος από τον Διευθυντή του ΕΛΓΑ του υποκαταστήματος Πάτρας κ. Γιώργο Κεχαγιά σαφή εικόνα θα έχουν μετά από 10 ημέρες. Πάντως δηλώθηκε από τους γεωπόνους ότι πράγματι πρόκειται για ένα “ακραίο καιρικό φαινόμενο εκτός εποχής».
«Επιβάλλεται αλλαγή ασφαλιστικού πλαισίου και άμεσα»
O ΕΛΓΑ δεν καλύπτει τη ζημιά που έγινε στην ελαιοκαλλιέργεια με τον καύσωνα των προηγούμενων ημερών κατά την καρπόδεση και αναζητείται η καταβολή αποζημίωσης είτε από το πρόγραμμα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (πρώην ΠΣΕΑ) είτε από το πρόγραμμα de minimis της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ο κ Βασιλόπουλος επεσήμανε ότι θα πρέπει άμεσα να αλλάξει το ασφαλιστικό πλαίσιο του ΕΛΓΑ και πρόσθεσε:
« Το αγροτικό εισόδημα έχει συρρικνωθεί. Το θεσμικό πλαίσιο του ΕΛΓΑ πρέπει να διαμορφωθεί στα νέα δεδομένα που έχουν καταγραφεί από την κλιματική αλλαγή. Δεν μπορεί να μην αναγνωρίζεται η ζημιά στο άνθος, αφού μετά την ανθοφορία έρχεται η καρπόδεση. Για ποια παραγωγή θα μιλάμε μετά από λίγους μήνες. Οι γεωπόνοι του ΕΛΓΑ να κάνουν τις αυτοψίες και οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι που προβλέπονται ώστε να αποτυπωθεί η πραγματική ζημιά που έχει γίνει. Όπως ενημερώθηκα από την διοίκηση του ΕΛΓΑ η πιο βασική προϋπόθεση είναι η παραγωγή της χρονιάς να είναι μειωμένη κατά 30% τουλάχιστον σε σχέση με τον μέσο όρο της τελευταίας 3ετίας.»
Σε συνεννόηση και με τους άλλους ελαιοπαραγωγικούς νομούς…
Ο κ Βασιλόπουλος για το θέμα των ζημιών στην ελαιοπαραγωγή είχε και χθες το μεσημέρι τηλεδιάσκεψη από το γραφείο του με αντιπεριφερειάρχες από Περιφέρειες της χώρας και συμφωνήθηκε από κοινού να υπάρξει διεκδίκηση για αποζημιώσεις: « Θα υπάρξει κοινή προσπάθεια, θα διεκδικήσουμε και με τους άλλους νομούς όπου υπάρχει αντίστοιχο πρόβλημα μπορούμε να πετύχουμε πολλά και να ενισχύσουμε τους παραγωγούς μας που πλήττονται από πρωτοφανή καιρικά φαινόμενα.»
(Δελτίο Τύπου)