Πρωτογενής Τομέας

Ηλεία: Σε δεινή θέση ο αγροτικός κόσμος

Ηλεία: Σε δεινή θέση ο αγροτικός κόσμος

Η δεινή θέση στην οποία βρίσκεται ο αγροτικός κόσμος της Ηλείας ήταν το θέμα που απασχόλησε την Γενική Συνέλευση που διοργάνωσε το βράδυ της περασμένης Τετάρτης η Ομάδα Παραγωγών Αμαλιάδας, στον αύλειο χώρο της Ένωσης Παραγωγών, στην είσοδο της Αμαλιάδας. Παρόντες μεταξύ άλλων ήταν ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Θοδωρής Βασιλόπουλος, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας Κώστας Νικολούτσος, εκπροσώποι βουλευτών του Νομού, του Δήμου Ήλιδας, αγροτικών συλλόγων και συνεταιρισμών, όπως επίσης και παραγωγοί από όλο το Νομό. Με το καρπούζι και την πατάτα σε πρώτο πλάνο, την αναδιάρθρωση της κορινθιακής σταφίδας αλλά και τα προβλήματα που παρουσιάζονται με τον ΕΛΓΑ, το σύνολο των παρευρισκομένων, έκανε λόγο για «χαριστική βολή» στην γεωργία και στην κτηνοτροφία της Ηλείας.

Ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας Χρήστος Βαλιανάτος, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για την εξέλιξη της αγροτικής παραγωγής στο νομό τόνισε ότι:
«Σήμερα η Ομάδα Παραγωγών έχει καλέσει όλους τους παραγωγούς όλων των προϊόντων, γιατί όλα τα προϊόντα έχουν πάθει ζημιά, και απαιτούμε από την κυβέρνηση να δοθεί λύση. Εάν δεν δοθεί λύση ειδικά στα καρπούζια, στις πατάτες, στα κηπευτικά τα οποία έπαθαν μεγάλη ζημιά από τον κορονοϊό, αύριο το πρωί δεν θα συζητάμε για αγρότες. Ο νομός Ηλείας είναι αγροτικός και πρέπει να δοθεί μία απάντηση στον αγροτικό κόσμο. Θα συνεχίσει να καλλιεργεί ή θα μεταναστεύσει; Εμείς αυτό το έχουμε τονίσει και στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και περιμένουμε λύσεις και βοήθεια στους παραγωγούς.

omada parag 3

Ο νομός Ηλείας είναι ο πιο αδικημένος νομός που υπάρχει και πρέπει αυτή τη στιγμή να υπάρξει μία λύση. Όπως και με την αναδιάρθρωση της Κορινθιακής σταφίδας που την κυνηγάμε εδώ και πέντε χρόνια. Πρέπει ο υπουργός να το υπογράψει, να συνεχίσει, γιατί η ορεινή και η ημιορεινή Ηλεία θα πτωχεύσει. Εμείς ζητάμε από την πολιτεία άμεσες απαντήσεις έτσι ώστε να γνωρίζει ο αγρότης αν θα συνεχίσει να καλλιεργεί».

omada parag 4

Ακολούθως ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας Κώστας Νικολούτσος ανέφερε ότι το Επιμελητήριο Ηλείας, είχε προβλέψει ότι ύστερα από την υγειονομική κρίση, θα ακολουθήσει και διατροφική κρίση. «...Ήδη διαβάζουμε ότι αυτό το πρόβλημα αρχίζει να αποκτά μία παγκόσμια σημασία. Κάτω απ’ αυτές τις συνθήκες νομίζω ότι είναι κορυφαίο καθήκον η επιδίωξη για την διατροφική μας αυτάρκεια. Και η ελληνική πολιτεία πρέπει επιτέλους να το φροντίσει γιατί το μέλλον είναι αβέβαιο. Πρώτα πρέπει να δούμε πως θα ταΐσουμε τον λαό τον δικό μας και σε αυτό το ρόλο οι αγρότες έχουν ιδιαίτερη σημασία. Πρέπει να απαιτήσουμε τελείως διαφορετική προσέγγιση. Σαν πρώτο μέτρο, πέρα από τις κρατικές αποζημιώσεις που διεκδικούνται και πολλές από αυτές είναι στο όριο του αβέβαιου, Θέλω να πω ότι θα πρέπει να μπουν και οι ίδιοι οι αγρότες στην ίδια λογική που αντιμετωπίζονται οι επιχειρήσεις. Άρα πρέπει να υπάρξει άμεση ενίσχυση των παραγωγών, άμεση ενίσχυση με χαμηλότοκα δάνεια, αλλά δάνεια που δεν θα περνάνε μόνο μέσα από τον τραπεζικό τομέα που σήμερα οι περισσότερες επιχειρήσεις της Ηλείας δεν έχουν πρόσβαση.

Χρειάζεται μία τελείως διαφορετική προσέγγιση αν θέλουμε να κρατήσουμε ζωντανό όχι το αγροτικό περιβάλλον, ζωντανή την πιθανότητα και την δυνατότητα να διατρέφουμε τον κόσμο μας. Η Ελλάδα με τέτοια τεράστια βιοποικιλότητα δεν μπορεί να μην είναι μπροστά σε αυτόν τον αγώνα. Και θα πρέπει να πείσουμε και την Ευρώπη γι’ αυτό. Και αυτό είναι κορυφαίο πολιτικό θέμα και όχι μόνο θέμα των αγροτών» τόνισε ο κ. Νικολούτσος μιλώντας επιπλέον για την ανάγκη κορυφαίας συστηματικής επιστημονικής προσέγγισης του αγροτικού τομέα, προσθέτοντας ότι:

«Όταν στην Ηλεία είχαμε τις σταφίδες, όταν στην σταφίδα σε όλη την Ελλάδα απασχολούνταν 1 εκατομμύριο άτομα γιατί τότε δύο προϊόντα είχε η Ελλάδα τη σταφίδα και τα καπνά. Είχαμε σοβαρή επιστημονική υποστήριξη και το ινστιτούτο του Κοροίβου και το ινστιτούτο στον Πύργο έπαιζαν καταλυτικό ρόλο. Σήμερα μετά από τόσα χρόνια, καταφέραμε να έχουμε γυρίσει το τρένο προς τα πίσω και να μην έχουμε καμιά σοβαρή επιστημονική υποστήριξη.

omada parag 6

Δεν μπορεί να υπάρξει πρόοδος – εκσυγχρονισμός τον αγροτικό τομέα όταν δεν υπάρχει άμεση αγροτική υποστήριξη. Πέρα από τα οικονομικά μας αιτήματα, θα πρέπει να θέσουμε και θέματα τα οποία έχουν ένα διαφορετικό περιεχόμενο, για μία αγροτιά διαφορετική, μία γεωργία ακρίβειας, μία γεωργία έξυπνη, γιατί όλα αυτά που διαβάζουμε υλοποιούνται μόνο όταν υπάρχει επιστημονική προσέγγιση στο θέμα. Αλλιώς, δεν καταφέρνουμε να κάνουμε τίποτα. Νομίζω ότι έχουμε μακρύ δρόμο να κάνουμε. Πέρα από αυτά που ζητάμε νομίζω ότι πρέπει να πείσουμε και όλους, ότι είμαστε εδώ, παρόντες, ότι εμείς μπορούμε να θρέψουμε τον ελληνικό λαό και αυτό το θέμα θα φανεί αργά ή γρήγορα στον τόπο μας. Και όσοι δεν το αντιλαμβάνονται θα πρέπει να απεγκλωβιστούν από τις λογικές των ενισχύσεων και τον μικρό διαχειρίσεων τέτοιων θεμάτων Τα οποία δεν οδηγούν πουθενά. Αυτή τη στιγμή ο πακτωλός των χρημάτων που λέει ότι θα δώσει η Ευρωπαΐκή Ένωση, δεν το κάνει για χάρη δικιά μας, το κάνει γιατί ξέρει πόσο βαθιά είναι η επερχόμενη οικονομική και διατροφική κρίση στην Ευρώπη. Νομίζω ότι είναι μία ευκαιρία και η Ελλάδα να χαράξει μία άλλη πολιτική και σε αυτή την πολιτική πρέπει για να είναι συντεταγμένοι οι αγρότες, να έχουν ένα στοιχειώδες εισόδημα να μπορούν να σταθούν στα πόδια τους».

omada parag 5

Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Θοδωρής Βασιλόπουλος επεσήμανε ότι: «Σήμερα είναι η συζήτηση για το καρπούζι. Το καρπούζι αυτή τη στιγμή πλήττεται, εδώ και 12 ημέρες οι τιμές είναι εξευτελιστικές και δεν γίνεται τίποτα. Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με τη μεταφορά του καρπουζιού, δηλαδή με τις μεταφορικές εταιρείες που δεν μπορούμε να βρούμε φορτηγά για να μπορέσουν να πάνε έξω ή για να φέρουν εμπορεύματα προς τα πίσω, υπάρχει ένα καρτέλ εμπόρων το οποίο αυτή τη στιγμή εκμεταλλεύεται όλη την κατάσταση, βλέπουμε έναν μηχανισμό που το κράτος η πολιτεία, το υπουργείο Ανάπτυξης και γενικότερα, δεν ασχολούνται να κάνουν έλεγχο στα σύνορα. Φεύγουν τα καρπούζια χωρίς παραστατικά, υπάρχουν οι απειλές των εμπόρων, δηλαδή «να στα πάρω χωρίς τιμολόγια». Αυτό το καταγγέλλω, έχω κάνει και σχετικές κουβέντες με τα αρμόδια υπουργεία αλλά ακόμα δεν έχει γίνει τίποτα. Το καρπούζι πλήττεται. Πλήττεται ο τόπος μας, ο νομός Ηλείας αυτή τη στιγμή είναι ο πρώτος νομός στη χώρα με τη μεγαλύτερη παραγωγή καρπουζιού. Τι κάνουμε όμως; Εμείς από την δική μας πλευρά ως περιφερειακή αρχή, μαζί με την Αγροδιατροφική Σύμπραξη που ηγούμαι και από τις τρεις περιφέρειες, ξεκίνησα έναν χάρτη πραγμάτων τον οποίο ανακοινώνω σήμερα εδώ στους αγρότες μας τους καρπουζοπαραγωγούς.

Προϊόν γεωργικής ένδειξης, δε νοείται τα τελευταία χρόνια, να έχουμε αυτό το μοναδικό προϊόν στη χώρα μας και να μην έχουμε προϊόν γεωργικής ένδειξης. Να μην έχουμε σπόρους και ποικιλίες δικές μας, για τις οποίες να έχουμε δίπλα μας ένα ινστιτούτο και να μην μπορούμε να παράξουμε ένα σπόρο να κάνουμε ένα ΠΟΠ προϊόν. Όπως με ένα τόσο δυνατό προϊόν και σχεδόν εξαγωγικό να μην έχουμε διεπαγγελματική οργάνωση. Κάτι εύκολο το οποίο μπορεί να γίνει. Αλλά το σημαντικότερο οι ομάδες παραγωγών, να μπορούν να διαπραγματεύονται το αύριο, την καθημερινότητα και τα κόστη παραγωγής αλλά και την πώληση των προϊόντων τους οργανωμένα. Και μία σειρά άλλων πραγμάτων όπως η διαφήμιση για τις αγροτικές αξίες που έχει το καρπούζι και σήμερα μάλιστα ξεκινήσαμε το σποτάκι με την συνεργασία του Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης για να μπορέσει να κυκλοφορήσει και να μάθει ο έλληνας καταναλωτής αλλά και ευρύτερα ο καταναλωτής την αξία του καρπουζιού. Για πιο λόγο δηλαδή πρέπει να καταναλώνει το καρπούζι. Θέλει δουλειά... Εδώ είμαστε και θα κριθούμε και εγώ προσωπικά αλλά και οι ομάδες παραγωγών. Χρειάζεται όμως δουλειά και από τους αγρότες που πρέπει να οργανωθούν».

omada parag 2

Για πλήρη κατάρρευση έκανε λόγο στη συνέχεια ο αντιδήμαρχος Αγροτικής ανάπτυξης Πηνειού Γιώργος Γεωργιόπουλος, ο οποίος τόνισε ότι: «Σήμερα φτάσαμε στο σημείο το τελευταίο προϊόν στο νόμο να καταρρεύσει τελείως. Έχει ξεκινήσει από τα πρώιμα κηπευτικά και συνεχίστηκε στο τελευταίο προϊόν που πόνταρε ο νομός να γίνει κάτι, για να πάρουν οι αγρότες τα έξοδα τους και να κινηθεί η αγορά. Όμως λόγω της πανδημίας, ήρθαμε σε σημείο να καταρρεύσουμε όλοι. Αυτή τη στιγμή τα καρπούζια είναι στα χωράφια, η πολιτεία δεν έχει κάνει καμία ενημέρωση για το πως θα αντιμετωπίσει τους αγρότες, ενώ για όλα τα άλλα επαγγέλματα πήρε μέτρα. Σε εμάς όμως δεν έχουν πει τίποτα. Τελικά τι θα κάνουν; Θα στηρίξουν τον πρωτογενή τομέα; Διαφορετικά μην βάζουν τους νέους να κάθονται στα χωράφια. Τους δίνουν 15 χιλιάρικα και τους κρατάνε, να φύγουν να πάνε στο εξωτερικό και να δουλέψουν. Θα χάσουνε όλοι τις περιουσίες και τα σπίτια τους. Δεν έχουν να ταΐσουν τα παιδιά τους».

Σε μια ύστατη προσπάθεια να κρατηθεί «όρθια» η αγροτική παραγωγή του νομού, θα ακολουθήσει μια ακόμα Γενική Συνέλευση, πιθανότερα το επόμενο Σάββατο, με τη συμμετοχή των βουλευτών, της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, των φορέων κ.α.

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

tsoukalas popup