Πρωτογενής Τομέας

Ζωοτροφές: Αναμένεται αύξηση κατά 2 εκατ. τόνους ακατέργαστων πρωτεϊνών

Ζωοτροφές: Αναμένεται αύξηση κατά 2 εκατ. τόνους ακατέργαστων πρωτεϊνών

Η Επιτροπή δημοσιεύει τον ισολογισμό της ΕΕ για τις πρωτεΐνες ζωοτροφών για το 2019/20.

Για την περίοδο εμπορίας 2019/20, η ζήτηση ζωοτροφών προβλέπεται να αυξηθεί κατά 2 εκατομμύρια τόνους ακατέργαστων πρωτεϊνών, σε σύγκριση με το 2018/19, και να φτάσει τους 84 εκατομμύρια τόνους. Χάρη στην υψηλότερη διαθεσιμότητα ακατέργαστου υλικού, η αυτάρκεια της ΕΕ βελτιώθηκε και έφτασε το 78% για το 2019/20. Ωστόσο, οι χαμηλότερες δυνατότητες συναπόσπορων της ΕΕ (γεύματα) ασκούν πίεση στην αυτάρκεια της ΕΕ. Αυτά είναι από τα βασικά ευρήματα του «ισολογισμού πρωτεϊνών ζωοτροφών της ΕΕ » για το 2019/20, που δημοσιεύθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το Roughage, όπως το γρασίδι και ο αραβόσιτος ενσίρωσης, παραμένει η κύρια πηγή πρωτεϊνών ζωοτροφών, αντιπροσωπεύοντας το 45% της συνολικής χρήσης ζωοτροφών στην ΕΕ, αύξηση 2% σε σύγκριση με το 2018/19. Το μερίδιο όλων των γευμάτων ελαιούχων σπόρων έχει μειωθεί κατά 1%, αντιπροσωπεύοντας το 25% της συνολικής χρήσης ζωοτροφών στην ΕΕ. Τέλος, τα δημητριακά εξακολουθούν να είναι διαθέσιμα σε άφθονο εφοδιασμό, στο 20% της συνολικής χρήσης ζωοτροφών.

Όσον αφορά την αυτάρκεια, η ΕΕ είναι απόλυτα αυτάρκη. Ωστόσο, για τα γεύματα ελαιούχων σπόρων, η ΕΕ παράγει μόνο το 24% του ποσού που χρειάζεται για τη διατροφή του ζωικού τομέα.
Η κρίση COVID-19 προκάλεσε σοβαρή μείωση της ζήτησης βιοκαυσίμων και μείωσε τη διαθεσιμότητα γεύματος ελαιοκράμβης (-7%), που αντισταθμίστηκε εν μέρει από τις υψηλότερες εισαγωγές σπόρων σόγιας. Στην κατηγορία δημητριακών, χρησιμοποιήθηκε περισσότερο κριθάρι για ζωοτροφές (+ 6%). Το κριθάρι χρησιμοποιήθηκε ευρέως λόγω της χαμηλής ζήτησης στον τομέα της βύνης λόγω της μείωσης της κατανάλωσης μπύρας κατά τη διάρκεια της κρίσης COVID-19.

Αυτάρκεια της ΕΕ

Πηγή: Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Μερίδια διαφορετικών πηγών πρωτεϊνών το 2019/20 και 2018/19

Πηγή: Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Γενικές πληροφορίες

Ο ισολογισμός πρωτεϊνών ζωοτροφών της ΕΕ παρουσιάζει την προσφορά και τη ζήτηση ζωοτροφών διαφόρων πηγών πρωτεϊνών. Αυτό περιλαμβάνει καλλιέργειες (δημητριακά, ελαιούχους σπόρους και όσπρια), συμπαραγωγά (γεύματα από θρυμματισμένη σόγια, ελαιοκράμβη και ηλίανθο, καθώς και πλούσια σε πρωτεΐνες υλικά που προέρχονται από μεταποιημένες αρόσιμες καλλιέργειες), πηγές που δεν βασίζονται σε φυτά (ζωικές πρωτεΐνες, πρώην τρόφιμα) και χονδροειδές (γρασίδι, αραβόσιτος ενσίρωσης, οσπριοειδή ζωοτροφές). Για πρώτη φορά, αυτός ο ισολογισμός περιλαμβάνει προβλέψεις που καταρτίζονται πριν από το τέλος της περιόδου εμπορίας.

Υπάρχει μόνο περιορισμένη δυνατότητα εναλλαγής μεταξύ πρωτεϊνών από διαφορετικές κατηγορίες, για παράδειγμα μεταξύ πρωτεϊνών από δημητριακά και ακατέργαστου υλικού και πρωτεϊνών από γεύματα σόγιας. Λόγω των χαρακτηριστικών του αμινοξέος, η πρωτεΐνη σόγιας χρησιμοποιείται πιο αποτελεσματικά από άλλες φυτικές πρωτεΐνες στη διατροφή των ζώων. Επιπλέον, η τραχύτητα ως κύρια τροφοδοσία τροφοδοσίας είναι αποκλειστικά κατάλληλη για μηρυκαστικά.

Τα δεδομένα σχετικά με την περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες υπόκεινται σε ετήσιες και περιφερειακές διακυμάνσεις και πρέπει να θεωρούνται ως μέσες τιμές. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τις καλλιέργειες και τις καλλιέργειες.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι στον ισολογισμό, η ΕΕ αναφέρεται στην ΕΕ + ΗΒ, καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν ακόμη μέλος της ΕΕ στην αρχή της περιόδου εμπορίας.

Πηγή: NeaPaseges.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

tsoukalas popup