Με υπόμνημα έξι σημαντικών αγροτικών θεμάτων που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας προσήλθε ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Θοδωρής Βασιλόπουλος στην πρώτη θεσμική σύσκεψη του υπουργού Μάκη Βορίδη με τους αρμόδιους αντιπεριφερειάρχες από όλη την χώρα. Τα ζητήματα που έθεσε στον υπουργό ο κ Βασιλόπουλος ήταν τα παρακάτω:
1. Προβλήματα στη διάθεση επιτραπέζιας ελιάς Καλαμών
Όλη σχεδόν η παραγωγή επιτραπέζιας ελιάς στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας εντοπίζεται στην Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας, στην οποία παράγονται κατά μέσο όρο ετησίως 70.000 τόνοι επιτραπέζιας ελιάς από 3.500.000 καλλιεργούμενα ελαιόδεντρα, παραγωγή, η οποία αναλογεί στο 99,8% του συνόλου εντός της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Στοιχεία από τη Διεπαγγελματική Οργάνωση Επιτραπέζιας Ελιάς (ΔΟΕΠΕΛ) αναφέρουν ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει αδιάθετη παραγωγή περίπου 35.000 τόνων επιτραπέζιας ελιάς καλαμών λόγω του περιορισμού των εξαγωγών ως αποτέλεσμα του lockdown των υπηρεσιών εστίασης και των ξενοδοχείων. Με στόχο την αντιμετώπιση του προβλήματος, υποστηρίζουμε το αίτημα των ελαιοπαραγωγών και μεταποιητών ως προς τη λήψη μέτρων για την ενίσχυση της ρευστότητας του κλάδου και συγκεκριμένα μέσω φορολογικών ελαφρύνσεων – διευκολύνσεων, θέσπισης Κ.Α.Δ. για τους παραγωγούς και μεταποιητές επιτραπέζιων ελιών και άμεσης καταβολής ενίσχυσης.
2. Πρόγραμμα Δακοκτονίας
Στην Περιφέρειά μας, για πρώτη φορά φέτος, ολοκληρώθηκε διαγωνισμός για το πρόγραμμα της δακοκτονίας με τριετή διάρκεια και ήδη έχουν αρχίσει να γίνονται οι πρώτοι δολωματικοί ψεκασμοί στις ελαιοκομικές περιοχές. Σύμφωνα με εισηγήσεις των αρμόδιων Δ/νσεων της Περιφέρειας υπάρχει σημαντικό θέμα με έλλειψη πιστώσεων για την ορθή εκτέλεση του προγράμματος. Συγκεκριμένα, οι διατιθέμενες πιστώσεις επαρκούν μόνο για δύο ψεκασμούς και για περιορισμένο αριθμό ελαιοδέντρων. Υπάρχουν αιτήματα για διεύρυνση του προγράμματος και σε άλλες περιοχές, αλλά και άμεση αναγκαιότητα για εκτέλεση τριών ψεκασμών σε αρκετές περιοχές ώστε να έχει επιτυχία το πρόγραμμα (αυτό εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες της κάθε χρονιάς). Εκτιμούμε ότι, για το σύνολο της Περιφέρειας και για την διευρυμένη και ορθή εκτέλεση του προγράμματος, η πίστωση θα πρέπει να ανέλθει σε 2.000.000 ευρώ από 1.250.000 που είναι τώρα, δηλαδή να υπάρξει μια αύξηση κατά 750.000 ευρώ ετησίως.
3. Ένταξη Κορινθιακής σταφίδας σε πρόγραμμα αναδιάρθρωσης
Οι καλλιεργούμενες εκτάσεις Κορινθιακής Σταφίδας στην Περιφέρειά μας είναι: α) στην Π.Ε. Αχαΐας 45.000 στρέμματα και παραγωγή 13.000 τόνοι και β) στην Π.Ε. Ηλείας 28.000 στρέμματα και παραγωγή 8.000 τόνοι. Από την συγκεκριμένη καλλιέργεια παράγεται ένα μοναδικό προϊόν υψηλής διατροφικής και εμπορικής αξίας με εξαγωγική κατεύθυνση κατά 95% και το πλέον σημαντικό είναι ότι καλλιεργείται κυρίως σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές και σε επικλινή μη αρδευόμενα εδάφη με πολλούς περιοριστικούς παράγοντες, χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα εναλλακτικών καλλιεργειών. Πρόκειται για ένα παραδοσιακό προϊόν που προσφέρει απασχόληση και ταυτόχρονα ένα ικανοποιητικό εισόδημα σε ένα μεγάλο μέρος του αγροτικού πληθυσμού στις Π.Ε. Αχαΐας και Ηλείας. Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αισθητή μείωση της συγκέντρωσης ξηρού προϊόντος από τους μεταποιητές εξαγωγείς, λόγω μειωμένης παραγωγής αλλά και εκτατικής μείωσης της καλλιέργειας, αφού οι συγκεκριμένοι αμπελώνες γηράσκουν διαρκώς χωρίς ταυτόχρονα να υπάρχει η οικονομική δυνατότητα από την πλευρά των παραγωγών να τους βελτιώσουν. Με στόχο την αποφυγή εγκατάλειψης της παραδοσιακής αυτής καλλιέργειας που παρουσιάζει σημαντική συμβολή στην οικονομία αρκετών αγροτικών οικογενειών της Περιφέρειας μας, θα θέλαμε να εξετάσετε την δυνατότητα εφαρμογής ενός προγράμματος αναδιάρθρωσης της καλλιέργειας σταφίδας με οικονομική ενίσχυση, αντίστοιχο με αυτό των οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου.
4. Μείωση Παραγωγής λόγω υψηλών θερμοκρασιών κατά την περίοδο της ανθοφορίας σε καλλιέργειες ελιάς και εσπεριδοειδών.
Έχουν διαπιστωθεί μεγάλες ζημιές στην ελαιοπαραγωγή (λαδοελιές και καλαμών) και τα εσπεριδοειδή, από τον καύσωνα, που επικράτησε μεταξύ του πρώτου και δευτέρου 10ημέρου του Μαΐου και επηρέασε σε μεγάλο βαθμό άνθη και καρπόδεση. Η εικόνα που υπάρχει στις καλλιέργειες από τις επιπτώσεις του καύσωνα είναι απογοητευτική, καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες δημιούργησαν σημαντικά προβλήματα κατά την περίοδο της ανθοφορίας που είχαν ως αποτέλεσμα την ατελή γονιμοποίηση, προκαλώντας σημαντική ζημιά στην καρποφορία των δέντρων. Επειδή σύμφωνα με τον Κανονισμό ΕΛΓΑ δεν προβλέπεται αποζημίωση κατά την διάρκεια της ανθοφορίας των δέντρων, παρακαλούμε το ΥπΑΑΤ να εξετάσει την κατάσταση και να μεριμνήσει για την αποζημίωση των παραγωγών.
5. Στήριξη χοιροτροφικού κλάδου
Λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού και της συνεπακόλουθης υγειονομικής και κοινωνικής κρίσης συγκεκριμένοι κλάδοι της κτηνοτροφίας έχουν σημαντικές επιπτώσεις που καθιστούν επιτακτική την αναγκαιότητα άμεσης λήψης μέτρων ενίσχυσης από την Πολιτεία. Εκτός από την αιγοπροβατοτροφία και ο κλάδος της χοιροτροφίας, ο οποίος, σημειωτέον, είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένος στην Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας, καθώς και στην Ηλεία, βρίσκεται σε δυσχερή θέση. Υπενθυμίζουμε επίσης, τον κίνδυνο για την χοιροτροφία της χώρας που λέγεται αφρικανική πανώλη των χοίρων και η οποία, παρά την επιτυχή αντιμετώπιση στην παρούσα φάση, απαιτεί την άμεση λήψη μέτρων για την βελτίωση των μέτρων βιοασφάλειας στις εκτροφές. Προτείνουμε την ένταξη του κόστους λήψης μέτρων βιοασφάλειας για την αφρικανική πανώλη των χοίρων σε μέτρο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, πρόταση την οποία έχουμε αναλυτικά υποβάλει στο παρελθόν και επαναφέρουμε.
6. Ελλείψεις σε κτηνιατρικό προσωπικό
Οι ελλείψεις της Περιφέρειας σε κτηνιατρικό προσωπικό είναι εκρηκτικές και μπορεί να έχουν επιπτώσεις στην υγεία των ζώων και την δημόσια υγεία. Υπάρχει άμεση αναγκαιότητα προσλήψεων μόνιμου προσωπικού. Επιπλέον, προτείνουμε τα υγειονομικά τέλη του Κανονισμού 625/2017 που πληρώνουν οι επιχειρήσεις τροφίμων ζωικής προέλευσης για τους κτηνιατρικούς ελέγχους και έχουν ανταποδοτικό χαρακτήρα να αποδίδονται στις Περιφέρειες ως έσοδο αυτών, οι οποίες θα τα χρησιμοποιούν για την κάλυψη των εξόδων των ελέγχων και για την πρόσληψη κτηνιατρικού προσωπικού (με σύμβαση ορισμένου χρόνου ή έργου)
(Δελτίο Τύπου)