Πρωτογενής Τομέας

Παλαιολόγος: Στο Βορίδη για το αρδευτικό

Παλαιολόγος: Στο Βορίδη για το αρδευτικό

Τα προβλήματα του αρδευτικού δικτύου με τα οποία βρίσκονται αντιμέτωποι τόσο οι αγρότες όσο και οι οργανισμοί που διαχειρίζονται το εγγυοβελτιωτικό έργο, έθεσε τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Μυρτουντίων και αντιπρόεδρος της Ένωσης Αρδευτών Ελλάδας Χρήστος Παλαιολόγος.

Η Ένωση Αρδευτών Ελλάδος εκπροσωπεί όλους τους ΤΟΕΒ της χώρας και με πρόεδρο Δημήτρη Ντούρο, τον αντιπρόεδρο Χρήστο Παλαιολόγο και τα μέλη Στάθη Σφήκα και Βασίλη Κανάκα, είχαν ραντεβού με τον κ. Βορίδη για να θέσουν το θέμα της εξοικονόμησης ενέργειας, την ορθολογική διαχείριση του νερού και τα νέα έργα που προβλέπονται στο πρόγραμμα 2020 – 2023.

“Εγώ συγκεκριμένα μίλησα για την Ηλεία και ειδικά για το φράγμα Πηνειού ή την σημερινή λίμνη Καραμανλή. Από την λίμνη Καραμανλή μέχρι τα αντλιοστάσια, έχω μιλήσει πολλές φορές για την υπογειοποίηση και είπα να γίνει μία μελέτη για αυτό. Χρήματα υπάρχουν στην Ευρωπαΐκή Ένωση, έτσι ώστε κάποια στιγμή να γίνει υπογειοποίηση και να γλιτώσει ο κόσμος από το ρεύμα. Γιατί είναι πολλά τα έξοδα. Τα αντλιοστάσια για 50.000 στρέμματα που αυτή τη στιγμή καλλιεργούνται θέλουν 1,5 εκατ. ευρώ για ρεύμα. Φανταστείτε και οι υπόλοιποι ΤΟΕΒ, δηλαδή άλλοι τρεις από την ίδια διώρυγα κι απ’ το ίδιο φράγμα που είναι περίπου 200.000 στρέμματα. Αρδεύονται όλα από το φράγμα Πηνειού. Εάν αυτά γίνουν με υπογειοποίηση θα σταματήσει να υπάρχει τέτοιο κόστος” είπε ο κ. Παλαιολόγος.

“Θα γλιτώσουμε την ενέργεια που φτάνει κοντά στα 30 € το στρέμμα. Είναι πολύ σημαντικό αυτό για τους αγρότες της Ηλείας. Ο καθένας μίλησε για τον τομέα του. Οι βορειοελλαδίτες μίλησαν για τον Αξιό. Εγώ μίλησα για τον Πηνειό, που έχουμε εδώ στην Ηλεία. Ο κ. Βορίδης τα είδε θετικά, μας είπε να κάνουμε γραπτές εισηγήσεις, για να το δουν, να το κουβεντιάσουν, να το ξεκινήσουν και να δουν μήπως μπορούν να ετοιμάσουν έστω τις μελέτες, εξετάζοντας τι κόστος θα έχει για να φτιαχτεί η υπογειοποίηση της διώρυγας. Αυτά δε γίνονται από τον ένα χρόνο στον άλλον, πρέπει κάποιος να το ξεκινήσει και κάποιος άλλος να το τελειώσει. Εμείς ας κάνουμε την αρχή τους είπα και να μείνει και το όνομα σας στην ιστορία όταν ξεκινήσετε ένα καινούργιο έργο, μία καινούργια ανάσα για τους αγρότες, γιατί τα τελευταία χρόνια υπάρχουν πολλά προβλήματα στους αγρότες ειδικά στον πρωτογενή τομέα και κυρίως στο καλαμπόκι. Και σε όλες τις άλλες καλλιέργειες, αλλά ειδικά το καλαμπόκι που είναι το 70% με 80% των ΤΟΕΒ. Αν σταματήσει το καλαμπόκι να καλλιεργείται, θα σταματήσουν και τα ΤΟΕΒ. Γενικά ταλαιπωρείται όλος ο αγροτικός τομέας, με το θέμα του ρεύματος. Κάτι πρέπει να γίνει. Κάνουμε ενέγειες και για φωτοβολταϊκά, ήδη έχουμε πάρει ένα πακέτο με το οποίο θα φτιάξουμε φωτοβολταϊκά. Ελπίζουμε και σε άλλα φωτοβολταϊκά, ετοιμάζομαι κι άλλες μελέτες, να καταθέσουμε φακέλους έτσι ώστε να μπορέσει και η Περιφέρεια και το Υπουργείο να μας βοηθήσει. Αυτά επιδοτούνται 100% από την Ευρωπαΐκή Ένωση. Δεν βάζουμε ούτε ένα ευρώ, από τον αγρότη, το μόνο που θα κάνουμε είναι να πληρώσουμε τις μελέτες. Αυτό το κοστολόγιο είναι μικρό” συμπλήρωσε ο κ. Παλαιολόγος.

“Κοιτάζουμε με διάφορους τρόπους να μπορέσουμε να είμαστε ανταγωνιστικοί. Για την υπογειοποίηση ο κ. Βορίδης το είδε θετικά, να μη γίνεται σπατάλη νερού, να μην εξατμίζεται, γιατί με την θερμοκρασία έχουμε 18% απώλεια, εάν το νερό είναι σε υπογειοποίηση, γλιτώνεις την απώλεια, συν τις άλλες σπατάλες, που φεύγει το νερό και χύνεται στη θάλασσα. Ήδη έχω κάνει κάποιες μελέτες, τις οποίες είμαι έτοιμος να τις καταθέσω, αλλά θα κάνω κι άλλες μελέτες, να κάνουν μελέτες και οι άλλοι ΤΟΕΒ για να μπορέσουν να μπουν στο πρόγραμμα. Υπάρχουν χρήματα υπάρχουν κονδύλια, απλώς θέλουν μελέτες έτοιμες, ώριμες για να μπορούν να προχωρήσουν” κατέληξε ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Μυρτουντίων.

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

tsoukalas popup