Πρωτογενής Τομέας

EFSA: Οι κίνδυνοι από το PFAS στα τρόφιμα

EFSA: Οι κίνδυνοι από το PFAS στα τρόφιμα

Η EFSA έχει θέσει ένα νέο όριο ασφάλειας για τις κύριες ουσίες υπερφθοροαλκυλίου, ή PFAS, που συσσωρεύονται στο σώμα.

Το κατώτατο όριο - μια ομάδα ανεκτή εβδομαδιαία πρόσληψη (TWI) 4,4 νανογραμμάρια ανά χιλιόγραμμο σωματικού βάρους την εβδομάδα - αποτελεί μέρος μιας επιστημονικής γνώμης σχετικά με τους κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία που απορρέουν από την παρουσία αυτών των ουσιών στα τρόφιμα.

Το PFAS είναι μια ομάδα ανθρωπογενών χημικών που κατασκευάζονται και χρησιμοποιούνται σε διάφορες βιομηχανίες σε όλο τον κόσμο (π.χ. υφάσματα, οικιακά προϊόντα, πυρόσβεση, αυτοκίνητα, επεξεργασία τροφίμων, κατασκευές, ηλεκτρονικά).

Η έκθεση σε αυτές τις χημικές ουσίες μπορεί να οδηγήσει σε αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία. Οι άνθρωποι μπορούν να εκτεθούν σε PFAS με διαφορετικούς τρόπους, συμπεριλαμβανομένης της τροφής, όπου αυτές οι ουσίες βρίσκονται πιο συχνά στο πόσιμο νερό, τα ψάρια, τα φρούτα, τα αυγά και τα προϊόντα αυγών.

Τα τέσσερα PFAS στα οποία επικεντρώθηκε η αξιολόγηση της EFSA είναι το υπερφθοροοκτανοϊκό οξύ (PFOA), το υπερφθοροοκτανικό σουλφονικό (PFOS), το υπερφθορονονανοϊκό οξύ (PFNA), το υπερφθοροεξάνιο σουλφονικό οξύ (PFHxS).

Τα μικρά παιδιά και άλλα παιδιά είναι οι πιο εκτεθειμένες ομάδες πληθυσμού, λένε οι επιστήμονες της EFSA, και η έκθεση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού είναι ο κύριος συντελεστής των επιπέδων PFAS στα βρέφη.

Οι ειδικοί θεώρησαν ότι η μειωμένη απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος στον εμβολιασμό ήταν η πιο κρίσιμη επίδραση στην ανθρώπινη υγεία κατά τον προσδιορισμό του TWI. Αυτό διαφέρει από την προηγούμενη γνώμη της EFSA για το PFAS από το 2018, η οποία χρησιμοποίησε την αυξημένη χοληστερόλη ως το κύριο κρίσιμο αποτέλεσμα.

Η γνώμη του 2018 έθεσε ξεχωριστά TWI για PFOS και PFOA, αλλά η EFSA επανεξέτασε αυτές τις ουσίες λαμβάνοντας υπόψη τις πιο πρόσφατες επιστημονικές γνώσεις και ακολούθησε τις πρόσφατες οδηγίες της για την αξιολόγηση της συνδυασμένης έκθεσης σε πολλαπλές χημικές ουσίες.

Η τελευταία επιστημονική γνωμοδότηση εξετάζει τα σχόλια που ελήφθησαν από επιστημονικούς οργανισμούς, πολίτες και αρμόδιες αρχές στα κράτη μέλη κατά τη διάρκεια μιας διμηνιαίας διαβούλευσης μεταξύ Φεβρουαρίου 2020 και Απριλίου 2020.

Οι επιστημονικές συμβουλές της EFSA θα υποστηρίξουν τους διαχειριστές κινδύνων στις αποφάσεις τους σχετικά με τον καλύτερο τρόπο προστασίας των καταναλωτών από την έκθεση σε PFAS μέσω τροφίμων.

Πώς μπορούν τα τρόφιμα να μολυνθούν με PFAS;

Τα τρόφιμα μπορούν να μολυνθούν μέσω μολυσμένου εδάφους και νερού που χρησιμοποιείται για την καλλιέργεια των τροφίμων, μέσω της συγκέντρωσης αυτών των ουσιών σε ζώα μέσω ζωοτροφών και νερού, μέσω συσκευασίας τροφίμων που περιέχουν PFAS ή εξοπλισμού επεξεργασίας που περιέχει PFAS.

Πηγή: NeaPaseges.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup