Πρωτογενής Τομέας

Ζητούν ενίσχυση των 4.000 μελισσοπαραγωγών της Κρήτης

Ζητούν ενίσχυση των 4.000 μελισσοπαραγωγών της Κρήτης

Την οικονομική ενίσχυση των μελισσοπαραγωγών της Κρήτης που έχουν πληγεί από τις συνέπειες του covid-19 ζητάει από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μ. Βορίδη ο Αντιπεριφερειάρχης Κρήτη Μ. Χνάρης.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης για θέματα Πρωτογενή Τομέα Μανόλης Χνάρης, στο πλαίσιο διαβούλευσης με τους μελισσοκομικούς φορείς του νησιού απέστειλε επιστολή στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη με την οποία ζητείται η οικονομική ενίσχυση των μελισσοπαραγωγών του νησιού που έχουν πληγεί από την πανδημία του covid-19, προκειμένου να συνεχίσουν την παραγωγική τους δραστηριότητα.

Συγκεκριμένα ο κ. Χνάρης στην επιστολή του προς τον Υπουργό Μάκη Βορίδη αναφέρει:

«Κύριε Υπουργέ,

όπως γνωρίζετε, τα προϊόντα μελισσοκομίας αποτελούν παραδοσιακά προϊόντα της Κρήτης και η μελισσοκομία είναι ένας δυναμικός και συνεχώς αναπτυσσόμενος τομέας της γεωργίας που παρέχει προϊόντα υψηλής διατροφικής και οικονομικής αξίας.

Παράλληλα, αποτελεί μια επαγγελματική δραστηριότητα που συμβάλει όχι μόνο με σημαντικούς οικονομικούς πόρους αλλά και ενισχύοντας την βιοποικιλότητα και την αειφόρο ανάπτυξη του νησιού.

Η πλούσια μελισσοκομική χλωρίδα, η επιστημονική και τεχνική υποστήριξη σε συνδυασμό με την αφοσίωση των μελισσοκόμων συντελούν στην παραγωγή αρωματικού μελιού εξαιρετικής ποιότητας που δίκαια έχει κατακτήσει την εθνική και διεθνή αγορά.

Μάλιστα από τον Σεπτέμβριο του 2017 προστέθηκε στον κατάλογο των ΠΟΠ/ΠΓΕ προϊόντων της χώρας μας.

Η Περιφέρεια Κρήτης στο πλαίσιο του αναπτυξιακού της ρόλου και αντιλαμβανόμενη την σημασία της μελισσοκομίας, στηρίζει τον κλάδο, προωθεί και υποστηρίζει την έρευνα με σκοπό την βελτίωσης και ανάπτυξη της και μέσα από τις δράσεις της προωθεί και προβάλει συνεχώς τα μελισσοκομικά προϊόντα.

Σήμερα όμως, οι 4.000 Μελισσοκόμοι της Κρήτης με τουλάχιστον 425.000 κυψέλες στο δυναμικό τους, είναι αντιμέτωποι με τις τραγικές συνέπειες που επέφερε στον κλάδο η εξάπλωση του COVID 19 και δυστυχώς η τραγική οικονομική τους κατάσταση αγγίζει τα όρια της επιβίωσης και καθιστά αδύνατη ακόμα και την συνέχιση της δραστηριότητας τους καθώς δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν πλέον στα έξοδα φροντίδας και συντήρησης των μελισσοκομικών μονάδων τους.

Με δεδομένο ότι παραδοσιακά μεγάλο μέρος των μελισσοκομικών προϊόντων, διατίθεται στην τοπική αγορά, επισημαίνουμε επιγραμματικά τα παραγωγικά προβλήματα και τις οικονομικές επιπτώσεις , που προκάλεσε ο COVID 19 στους μελισσοκόμους της Κρήτης:

Ο Covid 19 ξεκίνησε την ίδια περίοδο που αναπτύσσονται οι μέλισσες. Η καραντίνα, η απαγόρευση των μετακινήσεων και ο φόβος ενός πρωτόγνωρου κινδύνου, συνετέλεσαν στο να μη μετακινηθούν οι μέλισσες, να μη γίνουν οι σωστοί χειρισμοί για την ανάπτυξη τους, με συνέπεια την υποβάθμιση της ποιότητας των μελισσοσμηνών και κατ' επέκταση τη μείωση της αναμενόμενης παραγωγής κατά 40% περίπου.

Επιπλέον η κρίση στο τουρισμό και τα επιβαλλόμενα μέτρα στον κλάδο της εστίασης επέφεραν μειωμένη διάθεση μελισσοκομικών προϊόντων, καθώς μεγάλο μέρος τους κάθε χρόνο, διατίθεται στα ξενοδοχεία, στα καταστήματα παραδοσιακών προϊόντων, στις καφετέριες και στα τουριστικά περίπτερα. Η μείωση της διάθεσης αγγίζει το 70-80% σε σύγκριση με την περσινή περίοδο.

Εξ εξαιτίας των παραπάνω υπολογίζεται ότι το 80% των εγγεγραμμένων μελών των μελισσοκομικών συλλόγων της Κρήτης δεν έχουν διαθέσει την παραγωγή τους καθώς οι τιμές πώλησης στην χονδρική είναι κάτω του κόστους και τουλάχιστον 30% μειωμένες από τις περσινές τιμές.

Στο πλαίσιο αυτό και δεδομένου ότι:

  • η μελισσοκομία αποτελεί πανάρχαια τεχνική εξάσκησης πρωτογενούς παραγωγής στο νησί συνυφασμένη με τον πολιτισμό του,
  • η Κρητική μελισσοκομία στο νησί αποδίδει προϊόντα με ιδιαίτερα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά, λόγω του ότι δεν υπάρχουν καλλιεργούμενες νομές, αλλά μετακίνηση σε περιοχές με άγρια βότανα και αυτοφυή δάση με ότι συνεπάγεται με το κόστος παραγωγής,
  • οι μελισσοκόμοι δε παίρνουν επιδοτήσεις, παίρνουν ένα είδος ενίσχυσης η οποία σε καμία περίπτωση δεν αντισταθμίζει την σημερινή καταστροφή,

παρακαλούμε για την άμεση οικονομική ενίσχυση των μελισσοκόμων της Κρήτης ώστε να μπορέσουν να συνεχίζουν την παραγωγική τους δραστηριότητα».

Πηγή: NeaPaseges.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup