Πρωτογενής Τομέας

Ηλεία: Σε απόγνωση οι καρπουζοπαραγωγοί - Ζητούν ενιαία αποζημίωση

Ηλεία: Σε απόγνωση οι καρπουζοπαραγωγοί - Ζητούν ενιαία αποζημίωση

Για ολοκληρωτική καταστροφή κάνουν οι παραγωγοί καρπουζιού στην περιοχή του Κάμπου της Ηλείας. Στα Καλύβια Βαρθολομιού χθες το πρωί συγκεντρώθηκαν περισσότεροι από πενήντα παραγωγοί για να διαμαρτυρηθούν για τον διαχωρισμό πρώιμων και όψιμων καρπουζιών και να ζητήσουν ενιαία αποζημίωση για όλη την καλλιέργεια.

Δήλωσαν πως βρίσκονται σε απόγνωση και πως η κατάσταση που διαμορφώνεται τους “τελειώνει” επαγγελματικά.

tsekouras

Ο πρόεδρος της κοινότητας Λυγιάς δήμου Πηνειού, Γιώργος Τσεκούρας, αναφερόμενος στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί τόνισε ότι “…σε όλη την περιοχή εδώ οι παραγωγοί διαμαρτύρονται, σχετικά με το καρπούζι, καθώς δεν είναι απλά ένα πρόβλημα το οποίο ακουμπά επιδερμικά τον κάθε παραγωγό αλλά είναι ένα πρόβλημα ουσίας, γιατί μέσα από το κοστολόγιο το οποίο έχει να κάνει με την καλλιέργεια αυτού του είδους, του πρώιμου καρπουζιού, εκτός από την δήλωση στον ΕΛΓΑ, είναι καρπούζι με χαμηλή κάλυψη, νάιλον και το κόστος της καλλιέργειες φτάνει στα 1000 € και παραπάνω. Για να μαζέψει ο κάθε παραγωγός τα έξοδα και μόνο για να δώσω μία ενδεικτική τιμή και ποσότητα, θέλει 4 τόνους με 25 λεπτά το κιλό. Φανταστείτε όταν μένει απούλητο αυτό το καρπούζι και σαπίζει στα χωράφια…” είπε ο κ. Τσεκούρας. “Οι υποχρεώσεις είναι τεράστιες, ο κόσμος έχει απηυδήσει και δεν είναι το πρόβλημα τωρινό και για μία σεζόν αλλά αυτό θα είναι η ταφόπλακα για το μέλλον. Δεν μπορεί να ανακάμψει ο παραγωγός όποιος έχει χρεωθεί όλο αυτό το κόστος της καλλιέργειας, την στιγμή που μέσα στο χωράφι σαπίζουν τα καρπούζια” συμπλήρωσε.

karpouzoparagogoi 2

Ο κ. Τσεκούρας απέδωσε το πρόβλημα στα αποτελέσματα της πανδημίας του κορωνοϊού. “Αυτή η κατάσταση είναι αποτέλεσμα της πανδημίας και θα πρέπει να το δει το υπουργείο, διότι δεν έχουμε καρπούζια πρώιμα και όψιμα αυτό είναι στην δήλωση του ΕΛΓΑ ως προς την ασφάλιση. Με πληροφορίες που δόθηκαν, ορισμένοι παραγωγοί έτρεξαν και δήλωσαν ή διόρθωσαν τα καρπούζια τους στην πραγματική τους διάσταση, πρώιμα καρπούζια, και οι άλλοι που είχαν πάθει την καταστροφή δεν μπορούσαν να επιβαρυνθούν και την ασφάλεια με 60 € το στρέμμα και σε αυτό το κομμάτι τα δήλωσαν όψιμα μην ξέροντας τι τους περιμένει σε περίπτωση που αποφασιστεί να πληρωθούν τα πρώιμα. Αυτό είναι λάθος και πρέπει το υπουργείο να δεχτεί τις εισηγήσεις των παραγωγών της περιοχής, για να μπορέσει να τους ενισχύσει ισότιμα όλους. Αυτό είναι το δίκαιο…"

smenos

Ο παραγωγός Διονύσης Σμέρος τόνισε ότι “… λόγω του κορονοϊού τα καρπούζια έμειναν αδιάθετα. Το υπουργείο πρέπει να σκύψει το κεφάλι, να συνεργαστεί μαζί μας, να ακούσει τις απόψεις μας, να ενημερώσουμε τον υπουργό, γιατί βλέπουμε ότι έχει γίνει ένα ατόπημα. Δεν συμφωνούμε να λάβει μία μερίδα παραγωγών την ενίσχυση, θα πρέπει να είναι η βοήθεια ενιαία και προς όλους ίδια. Τα έξοδα είναι τα ίδια, το προϊόν έμεινε αδιάθετο. Είναι ζήτημα επιβίωσης, είναι απλήρωτο το ΤΟΕΒ, οι γεωπόνοι, οι πάντες...

Παράλληλα πρέπει να ζήσουμε και τις οικογένειές μας. Και αυτό το βάζω τελευταίο γιατί έχουμε μάθει στην δίαιτα… Εάν δεν υπάρξει κάποια λύση οι κινητοποιήσεις θα είναι άμεσες και πολύ δυναμικές. Είναι η έσχατη λύση καθώς κι εμείς δεν θέλουμε να βρεθούμε στους δρόμους, καθώς έχουμε και μία ηλικία και δεν επιθυμούμε να μπούμε σε αυτή τη διαδικασία. Η πρόταση είναι μία. Ενιαία αποζημίωση…".

vruonis

Ο παραγωγός Γρηγόρης Βρυώνης από την πλευρά του σημείωσε ότι “… καλλιεργώ 50 στρέμματα καρπούζι, όπως βλέπετε το προϊόν έμεινε αδιάθετο, όσο καταφέραμε να πουλήσουμε αυτό ήταν σε εξευτελιστικές τιμές, υπάρχουν βιβλία εσόδων εξόδων που το πιστοποιούν. Για μένα δεν υπάρχουν χρήματα ούτε για πετρέλαιο για να καθαρίσω τα χωράφια. Είναι ταφόπλακα και η φετινή χρονιά και το μέλλον.

Και δεν είμαι 20 χρονών για να βρω εργασία κάπου. Ποιος θα πάρει έναν πενηντάρη σήμερα να εργαστεί; Αφού για 30 χρόνια μοχθώ στη γη μου. Εμένα φέτος είναι το τέλος μου…"
Ο παραγωγός Θανάσης Βαγγελάκος ζήτησε να μην διαχωριστούν οι τύποι της καλλιέργειας του καρπουζιού. “Η ίδια καλλιέργεια γίνεται και στα πρώιμα και στα όψιμα. Όλα σκεπάζονται. Και τα έξοδα είναι όλα τα ίδια. Εμείς αυτό που θέλουμε είναι την ενίσχυση να την λάβουν όλοι οι καρπουζοπαραγωγοί. Η πανδημία μας χαντάκωσε και έμειναν όλα κάτω. Το καρπούζι δεν είναι πορτοκάλι να πάει στο ψυγείο ή μήλο να πάει στο ψυγείο και να το πουλήσουμε σε ένα μήνα. Δεν είναι προϊόν που μπορεί να αποθηκευτεί. Πρέπει ο υπουργός να το εξετάσει αυτό. Τον έχουν πληροφορήσει λάθος, γιατί κι αυτοί οι άνθρωποι δεν ξέρουν από αγροτιά. Πρέπει να ενημερωθεί και να λάβει τις σωστές αποφάσεις για να μη βρεθούμε σε δύσκολη θέση και προβούμε σε κινητοποιήσεις. Δεν είναι κάτι που το θέλουμε. Δεν θέλουμε να βρεθούμε στο δρόμο να φωνάζουμε…".

georgiopoulos

Ο αντιδήμαρχος αγροτικής ανάπτυξης δήμου Πηνειού και πρόεδρος αγροτικού συλλόγου Βαρθολομιού, Γιώργος Γεωργιόπουλος σημείωσε ότι οι αγρότες σήμερα είναι σε απελπιστική κατάσταση. “Έχουμε ένα σοβαρό πρόβλημα με την αποζημίωση του καρπουζιού. Το καρπούζι είναι ένα, αλλά από λάθος πληροφορίες στο υπουργείο έχει γίνει διαχωρισμός. Πρώιμα – όψιμα. Αυτά είναι μόνο για τον ΕΛΓΑ. Το προϊόν έχει πάθει ολική καταστροφή είτε πρώιμο, είτε όψιμο. Ένα 3% πρώιμα που πήρε κάποια χρήματα και ένα 3% στο τέλος, δεν μπορεί να πάρει στο λαιμό του 90%.

Ο κόσμος έχει πάθει στην Ηλεία ολική καταστροφή και το καρπούζι πρέπει να αποζημιωθεί οπωσδήποτε, γιατί είναι ξεκάθαρο ότι αυτή η κατάσταση έχει προκύψει λόγω του ιού.

Τα καρπούζια πάνε σε εξαγωγή 90%. Όπως ξέρετε στην Ευρώπη τα καρπούζια πωλούνται σε φέτες, από τη στιγμή που απαγορεύτηκε όμως αυτό, ο ευρωπαίος δεν παίρνει καρπούζι 10 με 15 kg στο σπίτι του. Ότι πουλήθηκε, πουλήθηκε σε πολύ χαμηλή τιμή δηλαδή με 4 λεπτά εκ των οποίων τα 3 είναι έξοδα. Δηλαδή το κέρδος ήταν 1 λεπτό. Πρέπει οπωσδήποτε να αποζημιωθούν όλα τα καρπούζια και να μην γίνει διαχωρισμός. Εάν γίνει διαχωρισμός είμαστε αποφασισμένοι να προβούμε σε κινητοποιήσεις και να φτάσουμε μέχρι και στην Ευρωπαΐκή Ένωση. Εάν ανακοινώσουν αυτές τις ημέρες διαχωρισμό του καρπουζιού, θα μας βρουν στους δρόμους…” είπε ο κ. Γεωργιόπουλος.

vruoni

Η δημοτική σύμβουλος Χριστίνα Βρυώνη τόνισε ότι ο Δήμος Πηνειού θα είναι δίπλα στους αγρότες. “Θα στηρίζουμε τον αγώνα τους μέχρι τέλος και μέχρι να δικαιωθούν σε όλη αυτήν την προσπάθεια για τα δίκαια δικαιώματα τους. Και εγώ προέρχομαι από αγροτική οικογένεια και όλα αυτά τα χρόνια δεν έχω ξαναδεί αυτό το κακό που τους έχει βρει φέτος”.

thanopoulos1

Ο γεωπόνος Γιάννης Θωμόπουλος χαρακτήρισε ολοκληρωτική τη ζημιά που υπέστη η περιοχή στην καλλιέργεια του καρπουζιού. “Είναι ζήτημα ζωής και θανάτου να αποζημιωθούν αυτοί οι άνθρωποι αλλά και από αυτούς εξαρτώμαστε κι εμείς οι επαγγελματίες. Όχι μόνο εγώ που είμαι άμεσα εμπλεκόμενος αλλά και όλη η αγορά. Θα κλείσουν σπίτια, θα μπούνε κρεμάλες… Το βασικό είναι να μην ξεχωρίσουν πρώιμο και όψιμο καρπούζι. Η καλλιέργεια του καρπουζιού είναι ενιαία. Το όψιμο και το πρώιμο έχει να κάνει με την αποζημίωση του ΕΛΓΑ, δεν έχει να κάνει με αυτή την ζημιά. Ούτε τα έξοδα διαφέρουν, είναι τα ίδια. Η ζημιά που έγινε είναι σίγουρα αποτέλεσμα του κορονοϊού. Αφενός δεν υπήρχε ζήτηση, δεν είχαμε τουρισμό στα νησιά αλλά υπήρχε και ένα άλλο θέμα που ήταν άμεσα εξαρτώμενο από τον κορονοϊό. Δεν είχε ζήτηση η ελληνική αγορά και δεν ερχόταν φορτηγά. Άρα ήταν ασύμφορο για να φύγουν στην Ευρώπη τα προϊόντα…” κατέληξε.

karpouzoparagogoi 3

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα