Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την αίτηση συμπερίληψης του «Olio lucano»της Ιταλίας στο Μητρώο Προστατευόμενων Γεωγραφικών Ενδείξεων (ΠΓΕ).
Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο "Olio lucano" παράγεται στη Βασιλικάτα, στη νότια Ιταλία. Χαρακτηρίζεται από ένα χρώμα που κυμαίνεται από πράσινο έως κίτρινο, μεσαία φρουτώδη, πικρή και πικάντικη, με πιθανές αρωματικές νότες από φρέσκο γρασίδι, αγκινάρα, ντομάτα, αμύγδαλο και μήλο.
Το όνομα «Olio lucano» προέρχεται από την ιστορία της Basilicata, της οποίας η σημερινή περιοχή συμπίπτει με τη μεγαλύτερη που κάποτε λεγόταν Λουκάνια, μια χώρα που κατοικούσαν οι Λουκανοί, ένας Ιταλός λαός της προ-Ρωμαϊκής εποχής.
Αυτό το νέο όνομα θα ενταχθεί σε περισσότερα από 1.490 προϊόντα διατροφής που είναι ήδη προστατευμένα, η λίστα των οποίων είναι διαθέσιμη στη βάση δεδομένων eAmbrosia..
Πηγή: NeaPaseges.gr