Η μελλοντική αγροτική πολιτική της ΕΕ πρέπει να είναι πιο ευέλικτη, βιώσιμη και ανθεκτική στις κρίσεις, έτσι ώστε οι αγρότες να μπορούν να συνεχίσουν να παρέχουν επισιτιστική ασφάλεια σε ολόκληρη την ΕΕ.
Οι ευρωβουλευτές υιοθέτησαν την Παρασκευή τη θέση τους σχετικά με τη μεταρρύθμιση της γεωργικής πολιτικής της ΕΕ μετά το 2022. Η διαπραγματευτική ομάδα του ΕΚ είναι τώρα έτοιμη να ξεκινήσει συνομιλίες με υπουργούς της ΕΕ.
Προχωρώντας προς μια πολιτική βάσει απόδοσης
Οι ευρωβουλευτές ενέκριναν μια αλλαγή πολιτικής που θα έπρεπε να προσαρμόσει καλύτερα την αγροτική πολιτική της ΕΕ στις ανάγκες των μεμονωμένων κρατών μελών, αλλά επιμένουν να διατηρήσουν ίσους όρους ανταγωνισμού σε ολόκληρη την Ένωση. Οι εθνικές κυβερνήσεις πρέπει να εκπονήσουν στρατηγικά σχέδια, τα οποία θα εγκρίνει η Επιτροπή, διευκρινίζοντας πώς σκοπεύουν να υλοποιήσουν επιτόπου τους στόχους της ΕΕ. Η Επιτροπή θα ελέγχει την απόδοσή τους, όχι μόνο τη συμμόρφωσή τους με τους κανόνες της ΕΕ.
Προώθηση καλύτερης περιβαλλοντικής απόδοσης των αγροκτημάτων
Οι στόχοι των στρατηγικών σχεδίων επιδιώκονται σύμφωνα με τη συμφωνία του Παρισιού, λένε οι ευρωβουλευτές.
Το Κοινοβούλιο ενίσχυσε τις υποχρεωτικές πρακτικές για το κλίμα και τις φιλικές προς το περιβάλλον, τις λεγόμενες προϋποθέσεις, τις οποίες κάθε αγρότης πρέπει να υποβάλει αίτηση για άμεση υποστήριξη. Επιπλέον, οι ευρωβουλευτές θέλουν να αφιερώσουν τουλάχιστον το 35% του προϋπολογισμού αγροτικής ανάπτυξης σε όλους τους τύπους περιβαλλοντικών και κλιματικών μέτρων. Τουλάχιστον το 30% του προϋπολογισμού άμεσων πληρωμών θα πρέπει να διατίθεται σε οικολογικά συστήματα, τα οποία θα ήταν εθελοντικά αλλά θα μπορούσαν να αυξήσουν το εισόδημα των αγροτών.
Οι ευρωβουλευτές επιμένουν να δημιουργήσουν συμβουλευτικές υπηρεσίες σε κάθε κράτος μέλος και να διαθέσουν τουλάχιστον το 30% της χρηματοδότησής τους από την ΕΕ για να βοηθήσουν τους αγρότες να καταπολεμήσουν την κλιματική αλλαγή, να διαχειριστούν τους φυσικούς πόρους με βιώσιμο τρόπο και να προστατεύσουν τη βιοποικιλότητα. Καλούν επίσης τα κράτη μέλη να ενθαρρύνουν τους αγρότες να αφιερώσουν το 10% της γης τους σε τοπία που είναι επωφελές για τη βιοποικιλότητα, όπως φράκτες, μη παραγωγικά δέντρα και λίμνες.
Μείωση των πληρωμών σε μεγαλύτερες εκμεταλλεύσεις, υποστήριξη μικρών και νέων αγροτών
Οι ευρωβουλευτές ψήφισαν να μειώσουν προοδευτικά τις ετήσιες άμεσες πληρωμές σε αγρότες άνω των 60.000 ευρώ και να τους περιορίσουν στα 100.000 ευρώ. Ωστόσο, θα μπορούσαν να επιτραπεί στους αγρότες να αφαιρέσουν το 50% των μισθών που σχετίζονται με τη γεωργία από το συνολικό ποσό πριν από τη μείωση. Τουλάχιστον το 6% των εθνικών άμεσων ενισχύσεων πρέπει να χρησιμοποιείται για τη στήριξη των μικρών και μεσαίων εκμεταλλεύσεων, αλλά εάν χρησιμοποιείται περισσότερο από το 12%, το ανώτατο όριο θα πρέπει να γίνει εθελοντικό, λένε οι ευρωβουλευτές.
Τα κράτη της ΕΕ θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τουλάχιστον το 4% των προϋπολογισμών άμεσων πληρωμών τους για να στηρίξουν τους νέους αγρότες. Περαιτέρω στήριξη θα μπορούσε να χορηγηθεί από τη χρηματοδότηση της αγροτικής ανάπτυξης όπου θα μπορούσαν να δοθούν προτεραιότητες στις επενδύσεις των νέων αγροτών, λένε οι ευρωβουλευτές.
Το Κοινοβούλιο τονίζει ότι οι επιδοτήσεις της ΕΕ πρέπει να προορίζονται μόνο για όσους ασκούν τουλάχιστον ένα ελάχιστο επίπεδο γεωργικής δραστηριότητας. Όσοι εκμεταλλεύονται αεροδρόμια, σιδηροδρομικές υπηρεσίες, υδάτινα έργα, υπηρεσίες ακινήτων, μόνιμους αθλητικούς και ψυχαγωγικούς χώρους θα πρέπει να αποκλείονται αυτόματα.
Veggie burgers και tofu μπριζόλες: καμία αλλαγή στην επισήμανση των φυτικών προϊόντων
Οι ευρωβουλευτές απέρριψαν όλες τις προτάσεις για την κράτηση ονομάτων που σχετίζονται με το κρέας για προϊόντα που περιέχουν κρέας. Τίποτα δεν θα αλλάξει για φυτικά προϊόντα και τα ονόματα που χρησιμοποιούν αυτήν τη στιγμή κατά την πώληση.
Βοηθώντας τους αγρότες να αντιμετωπίσουν κινδύνους και κρίσεις
Το Κοινοβούλιο πίεσε για περαιτέρω μέτρα για να βοηθήσει τους αγρότες να αντιμετωπίσουν τους κινδύνους και τις πιθανές μελλοντικές κρίσεις. Θέλει η αγορά να είναι πιο διαφανής, μια στρατηγική παρέμβασης για όλα τα γεωργικά προϊόντα και οι πρακτικές που αποσκοπούν στην εξαίρεση των κανόνων ανταγωνισμού για υψηλότερα περιβαλλοντικά, υγειονομικά ή ζωικά πρότυπα. Θέλουν επίσης να μετατρέψουν το αποθεματικό κρίσης, βοηθώντας τους αγρότες με αστάθεια τιμής ή αγοράς, από ένα ad-hoc μέσο σε μόνιμο με κατάλληλο προϋπολογισμό.
Υψηλότερες κυρώσεις για επαναλαμβανόμενες παραβιάσεις και μηχανισμό καταγγελιών της ΕΕ
Το Κοινοβούλιο θέλει να αυξήσει τις κυρώσεις για όσους δεν πληρούν επανειλημμένα τις απαιτήσεις της ΕΕ (π.χ. για το περιβάλλον και την καλή διαβίωση των ζώων). Αυτό θα κοστίσει στους αγρότες το 10% των δικαιωμάτων τους (από το σημερινό 5%).
Οι ευρωβουλευτές θέλουν επίσης να δημιουργηθεί ένας ad-hoc μηχανισμός καταγγελιών της ΕΕ. Αυτό θα εξυπηρετούσε τους αγρότες και τους δικαιούχους της υπαίθρου που αντιμετωπίζονται άδικα ή μειονεκτικά όσον αφορά τις επιδοτήσεις της ΕΕ, εάν η εθνική τους κυβέρνηση δεν αντιμετωπίσει το παράπονό τους.
Αποτελέσματα της ψηφοφορίας
Ο κανονισμός στρατηγικών σχεδίων εγκρίθηκε με 425 ψήφους υπέρ και 212 κατά, με 51 αποχές.
Ο κανονισμός για την κοινή οργάνωση αγοράς εγκρίθηκε με 463 ψήφους υπέρ και 133 κατά, με 92 αποχές.
Ο κανονισμός για τη χρηματοδότηση, τη διαχείριση και την παρακολούθηση της ΚΑΠ εγκρίθηκε με 434 ψήφους υπέρ και 185 κατά, με 69 αποχές.
Ιστορικό
Η τελευταία μεταρρύθμιση της γεωργικής πολιτικής της ΕΕ, που θεσπίστηκε το 1962, χρονολογείται από το 2013.
Οι ισχύοντες κανόνες της ΚΑΠ λήγουν στις 31 Δεκεμβρίου 2020. Θα πρέπει να αντικατασταθούν από μεταβατικούς κανόνες έως ότου η τρέχουσα μεταρρύθμιση της ΚΑΠ εγκριθεί και εγκριθεί από το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο.
Η ΚΑΠ αντιπροσωπεύει το 34,5% του προϋπολογισμού της ΕΕ για το 2020 (58,12 δισεκατομμύρια ευρώ). Περίπου το 70% του προϋπολογισμού της ΚΑΠ υποστηρίζει το εισόδημα έξι έως επτά εκατομμυρίων αγροκτημάτων της ΕΕ.
Πηγή: ΝeaPaseges.gr