Ακόμη ένα έτος ρωσικού εμπάργκο στα φρούτα και λαχανικά της Ε.Ε.
Η απώλεια του τομέα των οπωροκηπευτικών της χώρας μας το χρονικό διάστημα που τέθηκε σε ισχύ το εμπάργκο από την Ρωσία εκτιμάται ότι είναι της τάξεως των 900 εκατ.ευρώ. Αυτό επισημαίνει μεταξύ άλλων ο Γ. Πολυχρονάκης, ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών INCOFRUIT-HELLAS με αφορμή την συνέχιση του ρωσικού εμπάργκο στα φρούτα και λαχανικά.
Ο Γ. Πολυχρονάκης δήλωσε σχετικά: Το εμπάργκο της Ρωσίας στις εισαγωγές οπωροκηπευτικών από τις Χώρες της Ε.Ε. φαίνεται να μην έχει τέλος. Ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, υπέγραψε το διάταγμα 730 στις 21 τρχ, που παρατείνει μέχρι το τέλος του 2021, το εμπάργκο τροφίμων που επιβλήθηκε ως απάντηση στις κυρώσεις που εκδόθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες, για την προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαίας.
Το νέο Προεδρικό Διάταγμα 730 για την διασφάλιση της Ρωσικής Ομοσπονδίας και την προστασία των εθνικών συμφερόντων της, με ισχύ από την ημερομηνία υπογραφής του, προβλέπει την επέκταση από τις 01.01.2021 έως και τις 31.12.2021 των αντίμετρων και ταυτόχρονα δίδει εντολή στην κυβέρνηση να διασφαλίσει την εφαρμογή των ανωτέρω μέτρων και εάν είναι απαραίτητο να προτείνει επί μέρους αλλαγές ή τροποποιήσεις ως προς την περίοδο ισχύος.
Στα χρόνια που πέρασαν από τότε, ο Ισημερινός, η Τουρκία, η Κίνα, η Αίγυπτος η Τουρκία και το Μαρόκο είναι οι χώρες που έχουν επωφεληθεί από το ρωσικό εμπάργκο σε βάρος των ευρωπαϊκών φρούτων και λαχανικών, μαζί με άλλες χώρες όπως η Λευκορωσία και το Αζερμπαϊτζάν.
Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία για τις εισαγωγές των φρουτο-λαχανικών στη Ρωσία ένα έτος πριν από την απαγόρευση των εισαγωγών (2013) και τα αντίστοιχα του 2019, που επεξεργάσθηκε ο Incofruit - Hellas βάσει στοιχείων της Ομοσπονδιακής τελωνειακής Υπηρεσίας της Ρωσίας.
Τα Φρούτα & λαχανικά
Το 2013 η Ρωσία εισήγαγε φρούτα αξίας 4.819,78 εκατ ευρώ και λαχανικά αξίας 2.169,6 εκατομμυρίων ευρώ. Ως προς τις ποσότητες για το 2013 εισήχθησαν φρούτα 6.144 χιλ τόνοι και λαχανικά 2.309 χιλ τόνοι που το 2019 μειώθηκαν αντίστοιχα σε 5.402 χιλ τόνους και 1.668 χιλ. τόνους Παρατηρείται μια σχετική αποκατάσταση των εισαγωγών της σε φρούτα κυρίως σε μπανάνες και μανταρίνια, στα δε λαχανικά η αποκατάσταση είναι συμπληρωματική της δικής της παραγωγής, λόγω της πολιτικής που έχει αναλάβει η Ρωσία προώθησης της δικής της παραγωγής , με ιδιαίτερη εμφαση στην κατασκευή μεγάλων επεκτάσεων θερμοκηπίων που φέτος πραγματοποίησαν και τις πρώτες εξαγωγές αγγουριών προς Κ-Μ της Ε.Ε..
Το 2013, το έτος πριν από την έναρξη ισχύος του εμπάργκο, οι κύριοι προμηθευτές σε φρούτα και λαχανικά στη Ρωσία ήταν: Εκουαδόρ με 1.282 χιλιάδες τόνους, η Τουρκία με 1.157 χιλ τόνοι , ακολουθούμενη από την Πολωνία με 977, την Κίνα με 655 , Ισπανία με 412, Μαρόκο 326, Ολλανδία 255, και Ελλάδα με 140 χιλιάδες τόνους
Οι ελληνικές πωλήσεις φρούτων & λαχανικών γενικά στη Ρωσία την προηγούμενη περίοδο 2012/13 (1/8/12-31/7/13) ανήλθαν σε 162,398 εκατ.ευρώ εκ των οποίων φρούτα 158,242 & λαχανικά 4.162 εκατ.ευρώ που αποτελούσε το 12% των συνολικών εξαγωγών της Χώρας μας σε φρούτα και κηπευτικά .
Τα κυριότερα ελληνικά φρούτο-λαχανικά που εισήχθησαν το 2013 στην Ρωσία
Το 2013, τελευταίο έτος ομαλών εξαγωγών φρούτων και λαχανικών στη Ρωσία, η εισαγωγή στη Ρωσία λαχανικών και φρούτων από την Ισπανία , είτε απευθείας είτε μέσω άλλων χωρών, έφτασε τα 164,48 εκατομμύρια ευρώ.
Όσον αφορά την αντικατάσταση της ρωσικής αγοράς, δεν έχουν βρεθεί εναλλακτικές λύσεις σε άλλες χώρες εκτός ΕΕ για την αντιστάθμιση των όγκων που εξήγοντο στη Ρωσία. Στην πραγματικότητα, η εξαγωγή οπωροκηπευτικών σε χώρες εκτός ΕΕ έχει μεν βελτιωθεί πλην όμως δεν έχουν επανέλθει στην συμμετοχή τους στο σύνολο των εξαγωγών μας στα προ του 2013 ποσοστά τους
Η απώλεια του τομέα των οπωροκηπευτικών της χώρας μας το χρονικό διάστημα που τέθηκε σε ισχύ το εμπάργκο από την Ρωσία εκτιμάται ότι είναι της τάξεως των 900 εκατ.ευρώ.
Τώρα περισσότερο από ποτέ, η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) πρέπει να πάρει τις απαραίτητες πρωτοβουλίες ώστε να καταλήξουν σε συμφωνία με την Ρωσία σε αμοιβαία άρση των κυρώσεων και των αντίμετρων για την επανέναρξη της ρωσικής αγοράς με προϊόντα της ΕΕ, προκειμένου να αμβλυθούν και οι επιπτώσεις του επικείμενου Brexit.
Πηγή: ΝeaPaseges.gr