Η εκτροφή προβάτων είναι μία από τις πιο ζωντανές οικονομικές δραστηριότητες που ασκούνται στις αγροτικές περιοχές της Ελλάδας.
Όπως βλέπουμε στο παρακάτω γράφημα, και στα επόμενα που ακολουθούν, η χώρα μας είναι Leader στο κομμάτι του πρόβειο γάλακτος (όπως και στου κατσικίσιου). Και αν σας φαίνεται μικρό, λάβετε υπ' όψη ότι τα απόλυτα νούμερα στην παγκόσμια αγορά πρόβειων τυριών είναι τόσο μεγάλα που η σωστή αξιοποίηση αυτού του γεγονότος θα αρκούσε για να είναι η ελληνική οικονομία πολύ καλύτερη.
Το αγελαδινό γάλα είναι το πιο δημοφιλές γάλα που καταναλώνουν οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο. Το πρόβειο γάλα, ωστόσο έχει μερικά από τα σημαντικά πλεονεκτήματα που στερείται το αγελαδινό γάλα. Για το λόγο αυτό, έχει αρχίσει να κερδίζει δημοτικότητα σε ορισμένα μέρη του κόσμου. ?Έτσι η παγκόσμια παραγωγή αυξάνεται καθώς οι άνθρωποι συνειδητοποιούν τα οφέλη που τους εξασφαλίζουν από την κατανάλωση γάλακτος προβάτου.
Το μεγαλύτερο μέρος του παραγόμενου παγκοσμίως γάλακτος προβάτου κατευθύνεται στ
ην παραγωγή τυριών. Το κύριο χαρακτηριστικό των πρόβειων τυριών είναι η Γεύση τους. Μια δυνατή και βαθιά βουτυράτη γεύση, με αρώματα από τα χόρτα με τα οποία βόσκουν η εκτρέφονται τα ζώα.
Η εκτροφή προβάτων είναι μία από τις πιο ζωντανές οικονομικές δραστηριότητες που ασκούνται στις αγροτικές περιοχές της Ελλάδας. Το γάλα που παράγεται από πρόβατα ανέρχεται σε 705.000 τόνους ετησίως. Το γάλα προβάτου στην Ελλάδα χρησιμοποιείται για κατανάλωση και επεξεργασία γιαουρτιού και τυριού.
Παρατηρούμε ότι ως προς την παραγωγή και το διεθνές εμπόριο τυριών μόνο δύο χώρες μπορούν να ανταγωνιστούν την Ελλάδα, η Ιταλία και η Ισπανία (θεωρητικά και η Ρουμανία), η παραγωγή των οποίων είναι πολύ μικρότερη. Εν μέρει αυτό μπορεί να συμβεί και με την Τουρκία και παλιότερα με τη Συρία, την παραγωγή της οποίας έπληξε σοβαρά ο πόλεμος. Η Τουρκία και η Συρία εξάγουν κυρίως προς τις αραβικές χώρες. Οι υπόλοιπες τέσσερις χώρες της 10άδας χρησιμοποιούν το πρόβειο γάλα για κατανάλωση και παρασκευή γαλακτοκομικών για τοπική κατανάλωση.
Να σημειωθεί επίσης ότι στην Ελλάδα μεγαλύτερο ποσοστό του πρόβειου γάλακτος, απ? όσο στις άλλες χώρες, γίνεται τυρί.
Ωστόσο αν κάνουμε μια αναγωγή στον πληθυσμό της κάθε χώρας θα δούμε ότι η Ελλάδα είναι πρώτη χώρα στον κόσμο σε παραγωγή πρόβειου γάλακτος ανά κάτοικο.
Επίσης αν κάνουμε μια διαίρεση με την έκταση της κάθε χώρας διαπιστώνουμε ότι η εικόνα είναι σχεδόν ίδια με την προηγούμενη και Ελλάδα είναι πρώτη χώρα στον κόσμο σε σχετική με την έκταση παραγωγή πρόβειου γάλακτος.
Πηγή: Cheese-exports.gr - NeaPaseges.gr