Πρωτογενής Τομέας

ΟΑΣΗ: Παρέμβαση για τις "κορωνοενισχύσεις" των ελαιοπαραγωγών

ΟΑΣΗ: Παρέμβαση για τις "κορωνοενισχύσεις" των ελαιοπαραγωγών
Ανοιχτή επιστολή προς τον περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας απευθύνει η Ο.Α.Σ.Η σχετικά με τις κορονοενισχύσεις ελαιοπαραγωγών ζητώντας παράταση της ημερομηνίας.

Συγκεκριμένα, στην ανοιχτή επιστολή αναφέρεται:

"Ανάστατοι είναι εκατοντάδες ελαιοπαραγωγοί και τα ΚΥΔ της περιφέρεικης ενότητας Ηλείας γιατί δεν γίνονται δεκτές οι αιτήσεις ενίσχυσης που υποβάλλονται μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του ΥΠΑΤ.

Με το ΜΕΤΡΟ 21 «Έκτακτη προσωρινή στήριξη στους γεωργούς των τομέων που πλήττονται ιδιαίτερα από τις επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19» του ΠΑΑ.

Δόθηκε η δυνατότητα στους παραγωγούς κατά κύριο επάγγελμα αγρότες που διαθέτουν καλλιέργειες ελιάς να υποβάλλουν αίτηση από τις 17 έως τις 27.11.2020.

Η επιδότηση κυμαίνεται - ανάλογα με το μέγεθος των ελαιώνων - από 300 -4000 ευρώ/εκμετάλλευση.

«Η ιδιότητα αυτή αποδεικνύεται από την εγγραφή / χαρακτηρισμό τους ως Κατά Κύριο Επάγγελμα Αγρότες (ΚΚΕΑ) στο Μητρώο Αγροτών & Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ), όπως τηρείται στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, έως και τη λήξη υποβολής φορολογικής δήλωσης έτους 2020 (φορολογικό έτος 2019)», όπως ορίζει η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

Όπως πληροφορηθήκαμε, η αρμόδια υπηρεσία για την υλοποίηση του προγράμματος προμηθεύτηκε το σχετικό αρχείο από το ΥΠΑΑΤ ηλεκτρονικά στις 15.10.2020 και το χρησιμοποίησε στην ηλεκτρονική πλατφόρμα όπου γίνονται οι αιτήσεις στο πρόγραμμα. Όποιος -σύμφωνα με το εν λόγω ηλεκτρονικό αρχείο του ΥΠΑΑΤ- τηρείται σαν "Κατά κύριο Επάγγελμα Αγρότης", μπορεί να κάνει ηλεκτρονική αίτηση στο πρόγραμμα. Όποιος δεν βρίσκεται στο αρχείο αυτό, δεν μπορεί να κάνει αίτηση.

Όταν άνοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα, ένα πολύ μεγάλο μέρος των κατά κύριο επάγγελμα ελαιοπαραγωγών διαπίστωσε ότι δεν μπορούσε να κάνει αίτηση, επειδή δεν βρίσκεται στο ΜΑΑΕ. Μεταξύ αυτών των παραγωγών, πολλοί που είναι ενταγμένοι σε προγράμματα Νέων Αγροτών και Σχεδίων Βελτίωσης που εξ ορισμού δέχονται μόνο κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Η πρόσφατη βεβαίωση από το ΤΑΑΕ (αρμόδιος φορέας για την έκδοση βεβαιώσεων ΜΑΑΕ) αναφέρει ότι ο ελαιοπαραγωγός είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότης.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν πολλοί παραγωγοί που δεν έχουν κάνει ποτέ εγγραφή στο ΜΑΑΕ, το ΥΠΑΑΤ όμως τους έχει καταχωρημένους σαν κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.

Μ’ αυτόν τον τρόπο αποκλείονται δικαιούχοι κατά κύριο επάγγελμα από το πρόγραμμα λόγω ασυμφωνίας των στοιχείων του ΥΠΑΑΤ με την πραγματικότητα.

Το πρόβλημα βρίσκεται στην ίδια την πρόσκληση: Η πρόσκληση από την μια πλευρά ζητά την ιδιότητα του κατά κύριο επάγγελμα αγρότη για το φορολογικό έτος 2019, αλλά την ζητά στη λήξη της φορολογικής δήλωσης (δηλαδή στο τέλος του καλοκαιριού του 2020).

Για να μπορεί να ζητήσει ένας αγρότης όμως την εγγραφή στο ΜΑΑΕ με τα στοιχεία του φορολογικού έτους 2019, πρέπει να τα έχει πρώτα στα χέρια του. Αυτό γίνεται μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων και κατά κανόνα μέσα στους φθινοπωρινούς μήνες του 2020 -ανάλογα πότε και για ποια χρήση την χρειάζεται ο αγρότης.

Επομένως, στην λήξη των φορολογικών δηλώσεων βρίσκονται ακόμα τα στοιχεία του προηγούμενου φορολογικού έτους μέσα στο Μητρώο του ΥΠΑΑΤ. Αυτά, σταδιακά αντικαθίστανται από τα καινούργια.

Για να μπορεί να ενημερωθεί το αρχείο του ΥΠΑΑΤ με τα επίκαιρα στοιχεία, πρέπει να δοθεί ευκαιρία στους ενδιαφερόμενους ελαιοπαραγωγούς να εγγραφούν στο ΜΑΑΕ με τα στοιχεία του φορολογικού έτους 2019.

Καλούμε την Περιφέρεια να παρέμβει άμεσα προς το ΥΠΑΤ, ώστε να δοθεί παράταση της ημερομηνίας υποβολής της αίτησης και ταυτόχρονα να κοινοποιηθεί νέα ημερομηνία μέχρι την οποία θα μπορεί να έχει γίνει η εγγραφή των αγροτών με τα επίκαιρα στοιχεία στο ΜΑΑΕ για να έχει αντίκρισμα" καταλήγει η επιστολή.

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup

tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup