Πρωτογενής Τομέας

Επισιτιστική ασφάλεια και προστασία του αγροτικού εισοδήματος

Επισιτιστική ασφάλεια και προστασία του αγροτικού εισοδήματος

Οι καθυστερήσεις στη διαπραγμάτευση των μεταρρυθμίσεων της γεωργικής πολιτικής της ΕΕ δεν θα επηρεάσουν τα εισοδήματα των αγροτών. Το Κοινοβούλιο θα ψηφίσει τον Δεκέμβριο για μια πρόταση για τη διασφάλιση της ομαλής μετάβασης.

Στις 30 Ιουνίου 2020, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο συμφώνησαν σε μια πρόταση που διασφαλίζει τη διατήρηση των βασικών διατάξεων για τους αγρότες έως το 2022 .

Η υπάρχουσα νομοθεσία για την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) θα αντικατασταθεί από ένα νέο πλαίσιο, αλλά οι καθυστερήσεις στις νέες διαπραγματεύσεις για την ΚΑΠ σημαίνουν ότι απαιτείται μια μεταβατική περίοδος για να διασφαλιστεί ότι οι αγρότες δεν θα χάσουν το εισόδημά τους και ότι η γεωργική παραγωγή στην ΕΕ είναι εξασφαλισμένη.

Κοινή Αγροτική Πολιτική

Ξεκίνησε το 1962, η γεωργική πολιτική της ΕΕ και στοχεύει στη βελτίωση της παραγωγικότητας της γεωργίας, στην προώθηση της αγροτικής ανάπτυξης και στην αντιμετώπιση περιβαλλοντικών και κλιματικών προκλήσεων, καθώς και στη διασφάλιση ότι οι αγρότες έχουν δίκαιο εισόδημα.

Αυτοί οι στόχοι επιτυγχάνονται μέσω:

  • Υποστήριξη εισοδήματος μέσω άμεσων πληρωμών για τη διασφάλιση της σταθερότητας εισοδήματος για τους αγρότες
  • Ανταμοιβές για φιλική προς το περιβάλλον γεωργία και φροντίδα της υπαίθρου
  • Μέτρα της αγοράς για την αντιμετώπιση κρίσεων της αγοράς και την ενίσχυση της προσφοράς
  • Μέτρα αγροτικής ανάπτυξης για την αντιμετώπιση συγκεκριμένων προκλήσεων στις αγροτικές περιοχές

Αυτές οι τακτικά ενημερωμένες διατάξεις χρειάζονται χρηματοδότηση από τον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ.

Οι δαπάνες της ΚΑΠ αντιπροσωπεύουν περίπου το 34,5% του προϋπολογισμού της ΕΕ για το 2020.

Η θέση του Κοινοβουλίου

Το Κοινοβούλιο θέλει αυτή η νομοθεσία να προσφέρει στους αγρότες προβλεψιμότητα, σταθερότητα και οικονομική συνέχεια, ιδίως ενόψει της πανδημίας Covid-19, η οποία επηρέασε σημαντικά τον γεωργικό τομέα . Οι ευρωβουλευτές συμφώνησαν πρόσφατα για τη διαπραγματευτική τους θέση για τις διαπραγματεύσεις για τη μεταρρύθμιση της ΚΑΠ για το 2023-2027, η οποία περιλαμβάνει τη στήριξη μικρών και νεαρών αγροτών, την υποστήριξη αγροτών σε κρίσεις και την προώθηση πρακτικών φιλικών προς το κλίμα.

Το Κοινοβούλιο θέλει να διανείμει την ενίσχυση ανάκτησης ύψους 8 δισεκατομμυρίων ευρώ στην ΕΕ για τους αγρότες, τους παραγωγούς τροφίμων και τις αγροτικές περιοχές για να χρηματοδοτήσει την ανθεκτική, βιώσιμη και ψηφιακή τους ανάκαμψη τα επόμενα δύο χρόνια.

Πηγή: ΝeaPaseges.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup

tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup