Στην 74η σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών ανακηρύχθηκε το 2021 να είναι αφιερωμένο στην ευαισθητοποίηση σχετικά με τον σημαντικό ρόλο των φρούτων και λαχανικών στην ανθρώπινη διατροφή, την ασφάλεια των τροφίμων και την υγεία.
Το Διεθνές Έτος Οπωροκηπευτικών 2021 (IYFV) με έκκληση για βελτίωση της υγιεινής και βιώσιμης παραγωγής τροφίμων μέσω της καινοτομίας και της τεχνολογίας και για τη μείωση της απώλειας και της σπατάλης τροφίμων εγκαινίασε ο Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO), QU Dongyu.
Ο FAO, ο κύριος οργανισμός για τον εορτασμό του Διεθνούς Έτους σε συνεργασία με άλλους οργανισμούς των Ηνωμένων Εθνών και συνεργαζόμενους οργανισμούς, το εγκαινίασε με μια διεθνή εικονική εκδήλωση.
Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι καλές πηγές διαιτητικών ινών, βιταμινών και μετάλλων και ευεργετικών φυτοχημικών. Ο FAO και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προτείνουν σε κάθε ενήλικα να καταναλώνει τουλάχιστον 400 γραμμάρια φρούτων και λαχανικών σε καθημερινή βάση για την πρόληψη χρόνιων παθήσεων, όπως καρκίνου, διαβήτη, καρδιακών παθήσεων και παχυσαρκίας, καθώς και για την αντιμετώπιση των ελλείψεων μικροθρεπτικών συστατικών.
Με την πανδημία COVID-19, η ανάγκη μετασχηματισμού και εξισορρόπησης του τρόπου παραγωγής και κατανάλωσης των τροφίμων μας έχει τονιστεί περαιτέρω.
Η απώλεια τροφίμων και η μείωση των αποβλήτων βελτιώνει την επισιτιστική ασφάλεια και τη διατροφή, μειώνει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, μειώνει την πίεση στους πόρους του νερού και της γης και μπορεί να αυξήσει την παραγωγικότητα και την οικονομική ανάπτυξη.
Έως και το 50% των φρούτων και λαχανικών που παράγονται σε αναπτυσσόμενες χώρες χάνεται στην αλυσίδα εφοδιασμού μεταξύ της συγκομιδής και της κατανάλωσης.
Η συνηγορία για φρέσκα προϊόντα είναι συνεπής με τον στόχο της ενίσχυσης του ρόλου των μικροκαλλιεργητών και των οικογενειακών αγροτών και προωθεί ευρύτερες επιλογές αγοράς για εκατομμύρια αγροτικές οικογένειες. Οι ευκαιρίες για ισότητα των φύλων είναι επίσης αξιοσημείωτες, καθώς οι γυναίκες διαδραματίζουν συχνά πρωταγωνιστικούς ρόλους για τα νοικοκυριά τους τόσο στην παραγωγή όσο και στην κατανάλωση φρούτων και λαχανικών.
Το Διεθνές Έτος Οπωροκηπευτικών 2021 εμπίπτει στη Δεκαετία Δράσης του ΟΗΕ για τη Διατροφή (2016-2025) και στη Δεκαετία των Ηνωμένων Εθνών για την Οικογενειακή Γεωργία (UNDFF 2019-2028) . Αυτές οι παρατηρήσεις ενισχύουν ο ένας τον άλλον, ενώ παρέχουν μεγαλύτερη προβολή στους παραγωγούς μικρής κλίμακας και αυξάνουν την ευαισθητοποίηση για την επισιτιστική ασφάλεια και τη διατροφή.
Ο FAO γιόρτασε την πρώτη γιορτή της Διεθνούς Ημέρας Ευαισθητοποίησης για την απώλεια τροφίμων και τα απόβλητα στις 29 Σεπτεμβρίου 2020.
Μιλώντας στην εκδήλωση, ο Γενικός Διευθυντής του FAO χαρακτήρισε την πρωτοβουλία ως "μια μοναδική ευκαιρία για ευαισθητοποίηση σε παγκόσμιο επίπεδο". Σημείωσε ότι η πανδημία COVID-19 είχε προκαλέσει στους ανθρώπους να βρουν νέους τρόπους καταπολέμησης της πείνας και του υποσιτισμού και είπε ότι το IYFV θα υπογραμμίσει το ρόλο των ψηφιακών τεχνολογιών στη βελτίωση της διατροφής και των ευκαιριών της αγοράς.
"Στην τρέχουσα κρίση υγείας που αντιμετωπίζουμε σε όλο τον κόσμο, η προώθηση της υγιεινής διατροφής για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος είναι ιδιαίτερα κατάλληλη", δήλωσε ο Qu.
Ενώ σημείωσε τις προκλήσεις στη βελτίωση της παραγωγής και των αγροδιατροφικών αλυσίδων, ο Γενικός Διευθυντής του FAO ενθάρρυνε τις χώρες να δουν το Διεθνές Έτος ως ευκαιρία βελτίωσης των υποδομών, γεωργικές πρακτικές στηρίζοντας έτσι τους μικρούς αγρότες. Τόνισε ότι τα φρούτα και τα λαχανικά ήταν ένας καλός τρόπος για τους αγρότες να δημιουργήσουν καλλιέργειες σε μετρητά.
Στο μήνυμά του ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Antonio Guterres, ζήτησε μια πιο «ολιστική προσέγγιση» στη διατροφή και τη βιωσιμότητα, σημειώνοντας ότι η Σύνοδος Κορυφής για τα Συστήματα Τροφίμων της επόμενης χρονιάς θα ήταν επίσης μια ευκαιρία να εξεταστεί η ευθραυστότητα των συστημάτων τροφίμων.
Η Χιλή έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάπτυξη του IYFV και ο υπουργός Γεωργίας της χώρας, Αντόνιο Γουόκερ, τόνισε ότι οι πολλές προκλήσεις για την προώθηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών απαιτούν συντονισμένη δράση για τον περιορισμό του υποσιτισμού.
Πηγή: NeaPaseges.gr