Πρωτογενής Τομέας

Διαβούλευση για τους κινδύνους των μελισσών

Διαβούλευση για τους κινδύνους των μελισσών

Η επιστημονική επιτροπή της EFSA ξεκίνησε μια ανοιχτή διαβούλευση σχετικά με το σχέδιο γνωμοδότησης που βασίζεται σε συστήματα για την εκτίμηση του περιβαλλοντικού κινδύνου πολλαπλών στρεσογόνων παραγόντων στις μέλισσες.

Η επιστημονική γνώμη ευθυγραμμίζεται με τις φιλοδοξίες που περιγράφονται στην Πράσινη Συμφωνία της ΕΕ και τη στρατηγική EFSA 2027, παρουσιάζοντας ευκαιρίες και ιδέες που διευκολύνουν τη συζήτηση για την προώθηση της εκτίμησης περιβαλλοντικών κινδύνων πολλαπλών στρεσογόνων παραγόντων στις μέλισσες. Για το σκοπό αυτό, παρουσιάζεται μια ολιστική προσέγγιση, βασισμένη στις στρατηγικές παρακολούθησης και μοντελοποίησης.

Αυτή η προσέγγιση θα μπορούσε ουσιαστικά να συμβάλει στη μελλοντική ανάπτυξη εκτιμήσεων περιβαλλοντικού κινδύνου πολλαπλών στρεσογόνων παραγόντων σε μεγαλύτερες χωρικές και χρονικές κλίμακες. Η παρακολούθηση θα βασίζεται σε ένα δίκτυο κυψελών φρουρών που τοποθετούνται σε αντιπροσωπευτικές κλιματολογικές ζώνες και τοπία στην ΕΕ και θα συνδέονται με μια πλατφόρμα αποθήκευσης και ανάλυσης δεδομένων.

Το σύστημα μοντελοποίησης, ApisRAM, το οποίο προσομοιώνει την αποικία μελισσών όσο το δυνατόν ακριβέστερα, θα βασίζεται σε δεδομένα από το σύστημα παρακολούθησης, δηλαδή από τις αποικίες μελισσών και το περιβάλλον τους. Το μοντέλο θα ενημερώνεται συνεχώς από νέες επιστημονικές γνώσεις από την έρευνα. Θα είναι ένα υποστηρικτικό εργαλείο για τη μελισσοκομία, τη γεωργία, την έρευνα, την αξιολόγηση κινδύνων και τη διαχείριση κινδύνων και θα ωφελήσει την ευρύτερη κοινωνία.

Τέλος, επισημαίνονται κενά που σχετίζονται με την εκτίμηση περιβαλλοντικών κινδύνων. Θα πρέπει να συμπληρωθούν για να καταστεί δυνατή η πλήρης εφαρμογή της προσέγγισης που βασίζεται στα συστήματα. η οποία προσομοιώνει μια αποικία μελισσών όσο το δυνατόν ακριβέστερα θα βασίζεται σε δεδομένα από το σύστημα παρακολούθησης, δηλαδή από τις αποικίες μελισσών και το περιβάλλον τους.

Το μοντέλο θα ενημερώνεται συνεχώς από νέες επιστημονικές γνώσεις από την έρευνα. Θα είναι ένα υποστηρικτικό εργαλείο για τη μελισσοκομία, τη γεωργία, την έρευνα, την αξιολόγηση κινδύνων και τη διαχείριση κινδύνων και θα ωφελήσει την ευρύτερη κοινωνία.

Πηγή: ΝeaPaseges.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

tsoukalas popup