Μέσω τηλεδιάσκεψης διεξήχθη η εναρκτήρια συνάντηση του ερευνητικού έργου "Ntomatomics: Παραγωγή νέων ποικιλιών ντομάτας με χρήση ομικών τεχνολογιών", το οποίο πραγματοποιείται με τη συμμετοχή ακαδημαϊκών ιδρυμάτων από όλη την Ελλάδα, καθώς και του ΕΛΓΟ Δήμητρα και ιδιωτών.
Το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 1 εκατ. ευρώ, στοχεύει στο χαρακτηρισμό και αξιοποίηση των ελληνικών παραδοσιακών ποικιλιών ντομάτας και του υπάρχοντος γενετικού υλικού σε διάφορα στάδια βελτίωσης με κεντρικό στόχο την παραγωγή ελληνικών ποικιλιών ντομάτας είτε με τη μορφή υβριδίου είτε καθαρής σειράς με κριτήρια βελτίωσης τη μετασυλλεκτική συμπεριφορά, τα ποιοτικά χαρακτηριστικά και την παραγωγικότητα.
Ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί μέσω πολλαπλών, καινοτόμων, ερευνητικών δράσεων με τη συμμετοχή ερευνητικών ομάδων με συμπληρωματική εξειδίκευση και πρωτοπόρων εταιρειών στην καλλιέργεια θερμοκηπιακής ντομάτας.
Αναλυτικότερα, οι κύριοι στόχοι του προγράμματος είναι:
- Γενετική Βελτίωση παραδοσιακών ποικιλιών για δημιουργία νέων ανταγωνιστικών ως προς τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά μετασυλλεκτικής συμπεριφοράς, ποιοτικών παραμέτρων και παραγωγικότητας που θα ενσωματώνουν αντοχή σε ασθένειες και ιώσεις χρησιμοποιώντας γονιδιωματικές προσεγγίσεις και genome editing.
- Μεταβολομική ανάλυση των καρπών ντομάτας με στόχο την πιστοποίηση ποιότητας του παραγόμενου προϊόντος αγροδιατροφής και την εύρεση βιοδεικτών και μεταβολιτών που διαφοροποιούνται από ποικιλία σε ποικιλία και μεταξύ διαφόρων σταδίων ανάπτυξης για τον χαρακτηρισμό της διατροφικής αξίας των παραχθέντων ποικιλιών με στόχο την εμπορική αξιοποίησή τους.
- Αξιολόγηση της γονοτυπικής και φαινοτυπικής ποικιλομορφίας των ελληνικών ποικιλιών καθώς και αυτών που θα παραχθούν κατά τη διάρκεια του προγράμματος και διερεύνηση, μελέτη της μοριακής βάσης της ποικιλομορφίας τους χρησιμοποιώντας συνδυαστικές μεταγραφομικές (transcriptomics), πρωτεομικές (proteomics) και φαινομικές (phenomics) προσεγγίσεις.
- Διατήρηση σπόρων των ελληνικών παραδοσιακών ποικιλιών και του γενετικού υλικού από αυτογονιμοποίηση και δημιουργία βάσης δεδομένων διαθέσιμης μέσω ιστότοπου με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά ποιότητας, μετασυλλεκτικής συμπεριφοράς, παραγωγικότητας και καλλιεργητικών τεχνικών (θερμοκηπιακή καλλιέργεια σε υδροπονία και έδαφος).
Στη διάχυση και διάδοση και των αποτελεσμάτων και των ενεργειών του έργου, με?σω συμμετοχής σε επιστημονικά συνέδρια ή διοργάνωση ημερίδων με τοπικούς φορείς και οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο.
Η κοινοπραξι?α του ε?ργου (consortium) αποτελει?ται απο? τους παρακα?τω φορει?ς:
- (Συντονιστη?ς Φορε?ας) Τμήμα Γενετικής & Βιοτεχνολογίας Οπωροκηπευτικών-Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων (Επιστημονικα? Υπευθ. Εργου: Δρ Παναγιώτης Καλαϊτζής)
- Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
- Εργαστήριο Χημείας και Βιοχημείας Τροφίμων, Τομέας Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων -Τμήμα Γεωπονίας (Επιστημονικα? Υπευ?θ.: Ομ. Καθ. Κωνσταντίνος Μπιλιαδέρης & Δρ Ιωάννης Μουρτζίνος)
- Εργαστήριο Φαρμακογνωσίας, Τμήμα Φαρμακευτικής (Επιστημονικα? Υπευ?θ.: Ομ. Καθ. Άγγελος Κανελλής)
- Εργαστήριο Γενετικής και Βελτίωσης των Φυτών?Τμήμα Γεωπονίας (Επιστημονικα? Υπευ?θ.: Αθανάσιος Μαυρομάτης)
- Ινστιτούτο Επιστημών Χημικής Μηχανικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, Πάτρα (Επιστημονικα? Υπευ?θ.: Δρ Μαρία Κλάπα)
- Ινστιτούτο Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων-Γενική Διεύθυνση Αγροτικής Έρευνας-Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός Δήμητρα (Επιστημονικά Υπεύθυνος: Δρ Απόστολος Καλύβας)
- Τράπεζα Διατήρησης Γενετικού Υλικού, Ινστιτούτο Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων-Γενική Διεύθυνση Αγροτικής Έρευνας, Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός ΔΗΜΗΤΡΑ, Θεσσαλονίκη (Επιστημονικά Υπεύθυνος: Δρ Παρθενόπη Ράλλη)
- Η επιχείρηση «Θερμοκήπια Θράκης Α.Ε», Ξάνθη (Υπεύθυνος: Αμοιρίδης Ιωσήφ)
- Η επιχείρηση «Θερμοκήπια Ιάκωβος», Πλάτανος Χανίων (Υπεύθυνος: Ιάκωβος Σκορδυλάκης)
Πηγή: NeaPaseges.gr