Ο Δήμαρχος Ανδραβίδας-Κυλλήνης κ. Λέντζας Γιάννης και η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Κακαλέτρη Γ. έστειλαν επιστολή στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Λιβανό Σ., καθώς και στον Πρόεδρο του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων κ. Λυκουρέντζο Α. για τον καταστροφικό παγετό στις 16 και 17 Φεβρουαρίου 2021, που υπέστησαν οι αγροτικές καλλιέργειες στο Δήμο Ανδραβίδας-Κυλλήνης.
Στην επιστολή ο Δήμαρχος με την Πρόεδρο Δ.Σ. που την συνυπογράφουν, αναφέρουν τα εξής:
«Γνωρίζοντας την ευαισθησία σας, για ζητήματα που άπτονται της αγροτικής παραγωγής, και λαμβάνοντας υπόψη πως αποτελεί έναν από τους ελάχιστους κλάδους της οικονομίας μας, στον οποίο εναποθέτουμε τις ελπίδες για ανάκαμψη της χώρας από την οικονομική καταστροφή της πανδημίας Covid-19, θα επιθυμούσαμε όπως σας ενημερώσουμε για τα κάτωθι:
- Ο Δήμος μας, όπως και όλη η Ελλάδα, επλήγη από ολικό παγετό στις 16 και 17 Φεβρουαρίου, αγγίζοντας η θερμοκρασία στην περιοχή μας, τους -4OC. Από τις καλλιέργειες της περιοχής, αυτή που υπέστη ολοσχερή καταστροφή είναι η ανοιξιάτικη πατάτα (φύτευση της, τον Δεκέμβριο και Ιανουάριο και συγκομιδή τον Μάιο και Ιούνιο), αφού εξαιτίας του παγετού καταστράφηκε όλο το υπέργειο και σημαντικό υπόγειο τμήμα των φυτών. Το φαινόμενο υπήρξε καταστροφικότερο για το υφιστάμενο φαινολογικό στάδιο της καλλιέργειας της πατάτας, επειδή οι θερμοκρασίες που επικρατούσαν την περίοδο του Δεκεμβρίου και Ιανουαρίου, που πραματοποιόντουσαν οι φυτεύσεις καθώς και η ανάπτυξη των φυτών της ανοιξιάτικης πατάτας, ήταν για την εποχή πολύ υψηλές, επιταχύνοντας την ανάπτυξη των φυτών, με αποτέλεσμα στις 16 και 17 Φεβρουαρίου όπου εκδηλώθηκε το φαινόμενο του παγετού, πολλές καλλιέργειες πατάτας να βρίσκονται ήδη στο στάδιο της κονδυλοποίησης (παραγωγής κονδύλων στο υπόγειο τμήμα του φυτού).
- Για τις πατάτες φθινοπωρινής φύτευσης, λόγω των παρατεταμένων βροχοπτώσεων δεν είχε καταστεί δυνατόν να συλλεγούν, με αποτέλεσμα να παγώσουν και να καταστραφεί ο καρπός στο χωράφι.
Εκτός από τις καλλιέργειες πατάτας θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε επίσης ότι:
- Τα λαχανικά (μπρόκολα, κουνουπίδια, μαρούλια), εξαιτίας του παγετού καταστράφηκαν ολοκληρωτικά.
- Τα εσπεριδοειδή (πορτοκάλια, λεμόνια) ήταν σε περίοδο συγκομιδής, και οι καρποί πάγωσαν πάνω στα δένδρα με αποτέλεσμα να είναι μη εμπορεύσιμα προϊόντα.
- Η καλλιέργεια της φράουλας η οποία ξεκινούσε τη δυναμική της παραγωγή, λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών, και του παρατεταμένου παγετού θα παρουσιάσει, σημαντική μείωση παραγωγής και μεγάλη υποβάθμιση της ποιότητας του καρπού που θα τις καθιστά μη εμπορεύσιμες.
Ύστερα από τα παραπάνω και επειδή ο Δήμος μας, στηρίζεται κατ΄ εξοχήν στην αγροτική παραγωγή, είναι πρόδηλο, πως η αυτή η καταστροφή έχει άμεσο κοινωνικό και οικονομικό αντίκτυπο στην τοπική κοινωνία.
Για τους λόγους αυτούς παρακαλούμε θερμά όπως άμεσα εκκινήσουν οι διαδικασίες αξιολόγησης των καταστροφών από τον ΕΛΓΑ, ώστε το δυνατό συντομότερο να αποκατασταθούν οικονομικά οι οικογένειες, που έχουν προβεί ήδη στα έξοδα της καλλιέργειας».
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
Λέντζας Ιωάννης Κακαλέτρη Γεωργία
(Δελτίο Τύπου)