Ψηφιακό σεμινάριο με τίτλο «Μυστικά και κίνδυνοι στην ελαιοκαλλιέργεια» διοργανώνει την ερχόμενη Τετάρτη 3 Μαρτίου από τις 6.30 το απόγευμα μέχρι τις 8 το βράδυ, ο σύλλογος «Ελαίας Νήσος Λέσβος». Το σεμινάριο διοργανώνεται στο πλαίσιο των δράσεων που υλοποιεί ο σύλλογος, με στόχο την ανάδειξη της Λέσβου με αφετηρία την πολιτιστική και ιστορική διάσταση της ελιάς.
Το σεμινάριο απευθύνεται σε ελαιοκαλλιεργητές, γεωπόνους, φοιτητές και ερευνητές τμημάτων γεωπονίας, ελαιοκομίας και αγροτικής ανάπτυξης, στελέχη αγροτικών επιχειρήσεων και συνεταιρισμών και άλλους ενδιαφερόμενους του κλάδου της ελιάς.
Θα μιλήσουν οι γεωπόνοι Κική Βαρίκου και Βασίλης Μουσελίμης και θα προλογίσει η πρόεδρος του Συλλόγου Φωτεινή Τιρπιντήρη. Η κυρία Βαρίκου θα μιλήσει με θέμα: «Δακοπροστασία και εντομοκτονία», ενώ η παρουσίαση του κ. Μουσελίμη θα έχει τίτλο «Καλλιεργητικές εργασίες της εποχής: Το κλάδεμα και η σχέση με τη θρέψη». Παράλληλα θα δοθεί η δυνατότητα στους συμμετέχοντες να υποβάλουν ερωτήσεις για ευρύτερα θέματα ελαιοκαλλιέργειας.
Έρχεται και συνέδριο
Το σεμινάριο πραγματοποιείται στο πλαίσιο των προσυνεδριακών εκδηλώσεων του 1ου Διεθνούς Συνεδρίου - Φεστιβάλ για την Ελιά με τίτλο ELIA Lesvos confest που θα διοργανώσει ο Σύλλογος «Ελαίας Νήσος Λέσβος» το διάστημα από 23 έως 26 Σεπτεμβρίου 2021.
Η παρακολούθηση του σεμιναρίου είναι δωρεάν, χωρίς απαραίτητη προηγούμενη δήλωση συμμετοχής, από τον σύνδεσμο https://us02web.zoom.us/j/83506178779ή από την εφαρμογή zoom με MeetingID: 835 0617 8779.
Επίσης, μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή μέσω της σελίδας Facebook Elia Lesvos Confest στην σχετική ανάρτηση της εκδήλωσης https://fb.me/e/27v4Krom9
Στους ενδιαφερόμενους θα αποσταλούν βεβαιώσεις παρακολούθησης του σεμιναρίου.
«Γιατί κάποιος να παρακολουθήσει το διαδικτυακό σεμινάριο με θέμα το δάκο και το κλάδεμα της ελιάς;» ρωτήσαμε την πρόεδρο του Συλλόγου Φωτεινή Τιρπιντήρη. «Για να κερδίσει, απάντησε, περισσότερο καρπό και ελαιόλαδο, καλύτερη ποιότητα προϊόντων και μείωση του χρόνου και του κόστους εργασίας στον ελαιώνα».
«Και γιατί αυτές οι δύο θεματικές ενότητες και όχι κάποια άλλη όπως η φυτοπροστασία;».
«Το σεμινάριο, είπε η κ. Τιρπιντήρη, θα επικεντρωθεί (και δεν θα αναλωθεί στις ενότητες αυτές γιατί ο δάκος είναι ο σημαντικότερος λόγος οικονομικής ζημιάς στον ελαιώνα. Το κλάδεμα δε είναι και επίκαιρη, λόγω εποχής, και η πιο σημαντική καλλιεργητική τεχνική καθώς επηρεάζει όλες τις υπόλοιπες».
«Πώς γίνεται το σεμινάριο να απευθύνεται σε κοινό με διαφορετική εμπειρία στην ελαιοκαλλιέργεια;» ήταν το επόμενο ερώτημα προς την κ. Τιρπιντήρη.
«Το υλικό των εισηγητών είναι βασισμένο στα τελευταία ερευνητικά δεδομένα και εμπειρίες των ενοτήτων τους που θα βοηθήσουν τόσο έναν αρχάριο να ξεκινήσει με γερές βάσεις, όσο και έναν ειδικό να επικαιροποιήσει το δίκτυο αναζητήσεών του».
Όσον αφορά το αν μπορεί ένα σεμινάριο για την ελιά που διοργανώνεται στη Λέσβο να αφορά και άλλες περιοχές ελαιοκαλλιέργειας η πρόεδρος του Συλλόγου «Ελαίας Νήσος Λέσβος» σημείωσε πως «η Λέσβος αποτελεί ένα ιδανικό σύνολο διαφορετικών μικροκλιμάτων που προσιδιάζουν σε όλες σχεδόν τις διαφορετικές περιοχές καλλιέργειας και σε όλες τις καλλιεργούμενες ποικιλίες της Ελλάδας. Επομένως το υλικό του σεμιναρίου ταιριάζει αντίστοιχα σε όλες τις περιοχές και σε όλες τις ποικιλίες». Τέλος, όσον αφορά το πόσο ρεαλιστικό είναι ένα εξ αποστάσεως σεμινάριο με τέτοιο περιεχόμενο η κυρία Τιρπιντήρη είπε πως «σε όλα τα σεμινάρια πάνω στην ελαιοκομία απαραίτητες προϋποθέσεις είναι οι θεωρητικές γνώσεις. Όσο περισσότερες γνώσεις και εμπειρίες μοιράζονται, τόσο καλύτερα για την πράξη».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ