Πρωτογενής Τομέας

Αγροτικός Συνεταιρισμός Αμαλιάδας: Υπόμνημα στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης

Αγροτικός Συνεταιρισμός Αμαλιάδας: Υπόμνημα στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης

«ΕΥΦΟΡΗ ΓΗ» στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Λιβανός ενόψει της επικείμενης συνάντησής τους που θα πραγματοποιηθεί στις 8 Απριλίου στις 11.00 στο Υπουργείο.

Το υπόμνημα που φέρει την υπογραφή του προέδρου Χρήστου Βαλλιανάτου αναφέρει τα εξής:

Σε κρίσιμο σταυροδρόμι βρίσκεται ο αγροτικός τομέας στην Ηλεία, με τους αγρότες να έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο τα τελευταία χρόνια της οικονομικής κρίσης, καθώς βλέπουν τα εισοδήματά τους να μειώνονται την ίδια στιγμή που η εύφορη γη της Ηλείας έχει καταστεί ανήμπορη να σηκώσει το βαρύ όπως αποδεικνύεται φορτίο.

Η οικονομική κρίση ήρθε να προστεθεί σαν το κερασάκι στην τούρτα σε ένα νομό που τα τελευταία χρόνια αναζητά μάταια όπως αποδεικνύεται να βρει το βηματισμό του και να αναδειχθεί πρωταγωνιστής και όχι επαίτης. Η εύφορη γη της Ηλείας πληγώθηκε από τις φωτιές και τους σεισμούς και στην προσπάθειά της να ανασυνταχθεί στην προσπάθεια των Αγροτών να ξεφύγουν από τα δεινά ήρθε η οικονομική κρίση και έδωσε τη χαριστική βολή. Στα παραπάνω προστίθενται και οι επιπλέον αστάθμητοι παράγοντες που δεν είναι άλλοι από τις καιρικές συνθήκες.

Η Ηλεία τα τελευταία χρόνια πλήττεται από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, με τους αγρότες να οδηγούνται στην πλήρη καταστροφή, αφού στην προσπάθειά τους να ορθοποδήσουν ουκ ολίγες φορές έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με την μανία της φύσης. Η αγροτική παραγωγή βρίσκεται στο σημείο μηδέν και οδηγείται στον αφανισμό, με ότι αυτό συνεπάγεται για τον πρωτογενή τομέα της χώρας. Επενδύουμε στον πρωτογενή τομέα για έξοδο από την κρίση και ο πρωτογενής τομέας χάνεται από το χάρτη. Το πλήγμα για το Νομό Ηλείας τεράστιο.

Θέλουμε να σας αναφέρουμε ορισμένα από τα προβλήματα που απασχολούν τους αγρότες.

1. Αναδιάρθρωση Κορινθιακής Σταφίδας

Η ανάπτυξη του αγροτικού τομέα του ελληνικού κράτους συνδέεται άμεσα με την αξιοποίηση προϊόντων μοναδικών σε παγκόσμιο επίπεδο. Ένα τέτοιο προϊόν αποτελεί η Κορινθιακή Σταφίδα, η οποία αποτελεί προϊόν με μακραίωνη ιστορία, με καθοριστική συμβολή στην κοινωνική και οικονομική ζωή της χώρας, με αξιοζήλευτο και αξιόλογο προϊόν, αλλά και μέλλον στις αγορές τόσο της Ευρώπης, όσο και της παγκόσμιας αγοράς.

Η Κορινθιακή Σταφίδα είναι προϊόν συνυφασμένο με την ιστορία της Ελλάδας, είναι εκείνο το προϊόν που συνετέλεσε στην ανάπτυξη της Ελληνικής Οικονομίας μεταπολεμικά και είναι εκείνο το προϊόν που θα δώσει διέξοδο στον Έλληνα αγρότη των περιοχών, όπου ευδοκιμεί, στα χρόνια της μεγάλης οικονομικής κρίσης που βιώνει η χώρα μας. Προτεραιότητα της αγροτικής πολιτικής πρέπει να αποτελεί και η καλλιέργεια της Κορινθιακής Σταφίδας, η στήριξη της πρωτογενούς παραγωγής και κατ’ επέκταση των Σταφιδοκαλλιεργητών, καθώς και η προστασία του περιβάλλοντος.

Το γεγονός, ότι η Ελλάδα έχει το μονοπώλιο σχεδόν της Κορινθιακής Σταφίδας καθιστά απαραίτητη και αναγκαία την στήριξη του Ελληνικού Κράτους για τη συνέχιση και διατήρηση της καλλιέργειας.Από την καλλιέργεια της Κορινθιακής Σταφίδαςπαράγεται ένα προϊόν εξαγώγιμο κατά 95%, το οποίο καλλιεργείται σε μειονεκτικές και ορεινές περιοχές, χωρίς τη δυνατότητα εναλλακτικής καλλιέργειας.

Πρόκειται για ένα παραδοσιακό προϊόν με υψηλό όμως κόστος παραγωγής λόγω των εργατικών εξαιτίας της περιορισμένης εκμηχάνισης της καλλιέργειας. Η ετήσια παραγωγή του είναι διαρκώς μειούμενη και αυτό οφείλεται στο ότι ο αμπελώνας της Κορινθιακής Σταφίδας γηράσκει, με αποτέλεσμα την μείωση της παραγωγικότητας του, χωρίς να έχουν οι παραγωγοί την οικονομική δυνατότητα να προβούν σε ανασύσταση. Για την προστασία και στήριξη της καλλιέργειας θεωρούμε αναγκαίο και επιτακτικό την εφαρμογή του Προγράμματος Αναδιάρθρωσης Κορινθιακής Σταφίδας με οικονομική ενίσχυση (αντίστοιχο των αμπελώνων οινοποίησης).

Στόχοι του προγράμματος θα πρέπει να αποτελούν η ποιοτική αναβάθμιση του αμπελουργικού δυναμικού της Κορινθιακής Σταφίδας, η εγκατάσταση γονότυπων με αυξημένο εμπορικό ενδιαφέρον και η βελτίωση των τεχνικών διαχείρισης των αμπελώνων Κορινθιακής Σταφίδας εισαγωγή σύγχρονων καλλιεργητικών τεχνικών για τη διαφύλαξη της προστασίας του περιβάλλοντος. Η Κορινθιακή Σταφίδα είναι τα μονοπωλιακό εκείνο προϊόν που θα μπορούσε να αποτελέσει την αιχμή του δόρατος για την Ελληνική Αγροτική Οικονομία, όπως υπήρξε σε προγενέστερους χρόνους, αν λάβει την στήριξη του Ελληνικού Κράτους.

Με σεβασμό στην ιστορία και την προσφορά της αξίζει να γίνει προσπάθεια για τη διάσωση της και την τοποθέτηση της στη θέση που της ανήκει για την υποβοήθηση της Αγροτικής Ανάπτυξης στις Περιφέρειες Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων νησιών. Οι Σταφιδοπαραγωγοί μας περιμένουν άμεσα απάντηση. Σε διαφορετική περίπτωση εάν δεν παρθούν τώρα μέτρα σε λίγα χρόνια την Κορινθιακή Σταφίδα θα την βλέπουμε μόνο σε φωτογραφίες.

2. Τροποποίηση Κανονισμού ΕΛΓΑ: Οι προηγούμενοι Υπουργοί και πρόεδροι ΕΛΓΑ, μας είχαν ζητήσει προτάσεις για την τροποποίηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ και είχαμε στείλει. Δεν έχει γίνει τίποτα και έχουμε μείνει στις συζητήσεις και στις προτάσεις. Οι καιρικές συνθήκες έχουν αλλάξει και πρέπει άμεσα να γίνει η τροποποίηση του κανονισμού.Χρονοδιάγραμμα αποζημιώσεων για να ξέρει ο παραγωγός πότε θα αποζημιωθεί.
3. Συνδεδεμένες ενισχύσεις για τη Βιομηχανική Τομάτα, την Κορινθιακή Σταφίδα και τα Εσπεριδοειδή: Πρέπει και τη νέα προγραμματική περίοδο να υπάρχει συνδεδεμένη ενίσχυση και για τα τρία αυτά προϊόντα, τα οποία στηρίζουν σε μεγάλο βαθμό την οικονομία του νομού μας.
4. Για τα προϊόντα που επλήγησαν από την πανδημία, πρέπει να υπάρχει ενίσχυση των παραγωγών. Εκκρεμούν τα υπαίθρια καρπούζια καλλιέργειας 2020, τα κηπευτικά 2020 και η βιομηχανική πατάτα 2020. Επίσης, τώρα υπάρχουν προβλήματα στα φθινοπωρινά προϊόντα (μαρούλια που φρεζάρονται και εσπεριδοειδή που μένουν απούλητα και αμπέλια). Επίσης, υπάρχουν προβλήματα από τα τελευταία έντονα καιρικά φαινόμενα (ελιές, εσπεριδοειδή, κηπευτικά).
5. Συζήτηση για την ενίσχυση και τον ρόλο των συνεταιριστικών οργανώσεων, όσο αφορά τη διακίνηση των προϊόντων.

Πρέπει να ενισχυθεί ο ρόλος των οργανώσεων με ελκυστικά μέτρα, έτσι ώστε όλοι οι παραγωγοί να είναι οργανωμένοι. Μόνο μέσα από δυνατές οργανώσεις με απορρόφηση των επιχειρησιακών προγραμμάτων, υπάρχει μέλλον στον αγροτικό τομέα.

ΤΙ ΕΠΙΤΥΓΧΑΝΕΤΑΙ

• ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ
• ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ
• ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΚΑΙ ΖΗΤΗΣΗ
• ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ
• ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΙΜΗ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥ
• ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΙΜΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ
• ΕΞΥΓΙΑΝΣΗ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΚΥΚΛΩΜΑΤΟΣ

Ήρθε η ώρα οι αγρότες να ενωθούν και να αντιδράσουν .Ήρθε η ώρα να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους. Εμείς υποστηρίζουμε και κάνουμε προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση ότι οι αγρότες θα γίνουν ισχυροί και θα μπορέσουν να στηρίξουν τα προϊόντα τους μόνο μέσα από τις Ομάδες Παραγωγών.

Κάθε προϊόν χρειάζεται και μία δυνατή Ομάδα Παραγωγών. Μόνο μέσα από τις Ομάδες θα μπορέσουν να καταρτιστούν και να εφαρμοστούν επιχειρησιακά προγράμματα, τα οποία παρέχουν σημαντικά οφέλη και κίνητρα για τους αγρότες.

Οι Ομάδες μόνο κέρδος έχουν να προσθέσουν στον αγροτικό κόσμο και ήρθε η ώρα να απεγκλωβιστούν οι παραγωγοί από στενόμυαλες λογικές του παρελθόντος και να κοιτάξουν μπροστά να κοιτάξουν το μέλλον με άλλη προοπτική. Δυνατές Ομάδες Παραγωγών συνεπάγεται ανταγωνιστικά αγροτικά προϊόντα, που θα τηρούν τις προδιαγραφές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα δώσουν στους αγρότες τη δυνατότητα να γίνουν κυρίαρχοι στον κλάδο τους.

6. Κατάργηση Ιστορικών Δικαιωμάτων και ενίσχυσηστους πραγματικούς καλλιεργητές. Μόνο έτσι θα υπάρχει ανάπτυξη.
7. Το Ινστιτούτο Γεωργικής Έρευνας Κοροίβουιδρύθηκε όταν υπήρχαν στο Νομό Ηλείας υψηλοί ρυθμοί Αγροτικής Ανάπτυξης. Σήμερα έχει εγκαταλειφθεί και η γεωργική παραγωγή είναι εγκαταλελειμμένη στην τύχη της. Πρέπει να λειτουργήσει και να υπάρχει έρευνα σε επιστημονική βάση με σκοπό την αναδιάρθρωση μέρους των καλλιεργειών και εκμετάλλευση των ιδιαιτέρων κλιματικών συνθηκών που επικρατούν στο νομό Ηλείας.
8. Φορολογικά και ασφαλιστικά μέτρα για τους παραγωγούς που θα ενθαρρύνουν την παραμονή και όχι απομάκρυνση από το επάγγελμα του αγρότη.
9. Λήψη μέτρων μείωσης του υψηλού κόστους παραγωγής.
10. Αναδιάταξη και αναμόρφωση των διάσπαρτων δημοσίων γεωτεχνικών υπηρεσιών σε μια ευέλικτη ενιαία δομή.
11. Αυστηρός έλεγχος της αγοράς προϊόντων ιδιαίτερα των εισαγομένων
12. Αυξημένα κονδύλια για τη δακοκτονία.
13. ΕΣΠΕΡΙΔΟΕΙΔΗ

Αναδιάρθρωση -εγκατάσταση ποικιλιών με τα απαραίτητα εμπορικά –καταναλωτικά χαρακτηριστικά σε ζώνες του Ν. Ηλείας.

Ανάγκη αντιπαγετικής προστασίας (εγκατάσταση ανεμομικτών)

14. ΠΑΤΑΤΑ

Α. Κίνητρα στους Παραγωγούς μέσω των σχεδίων βελτίωσης να εγκαταστήσουν ψυκτικούς θαλάμους για την αποθήκευση του προϊόντος

Β. Εξυγίανση του κυκλώματος εμπορίας (παρατήρηση του φαινομένου τριπλάσιας διαφοράς τιμής από παραγωγό σε καταναλωτή)

Γ. Διασφάλιση από πατάτες εξωτερικού με ποιοτικούς ελέγχους.

Δ. Τυποποίηση –Συσκευασία-Ταυτότητα

Ε. Δημιουργία Ομάδας παραγωγών

15. ΚΑΡΠΟΥΖΙ

Α. Εξυγίανση του κυκλώματος εμπορίας

Β. Μητρώο Εξαγωγέων- Εμπόρων

Γ. Δραστηριοποίηση των Ομάδων Παραγωγών

Δ. Τυποποίηση-Συσκευασία –Ταυτότητα

16. ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΟΣΔΕ

Η πλειοψηφία των Αγροτών έχουν μικρό κλήρο και συνήθως δηλώνουν τα ίδια αγροτεμάχια. Σε αυτούς τους παραγωγούς να δίνεται η δυνατότητα να κάνουν ενεργοποίηση των δικαιωμάτων χωρίς κανένα κόστος. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ μπορεί να ταχυδρομεί τις αιτήσεις των παραγωγών και όσοι δεν έχουν καμία μεταβολή να τις υπογράφουν και να την επιστρέφουν στον Οργανισμό.

17 ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΤΗΜΑΤΑ

Το 1969 ελήφθη απόφαση από την ελληνική πολιτεία να αποξηραθούν οι λίμνες του Νομού Ηλείας (Αγουλινίτσας, Μουριάς, Κάστας). Έπειτα ακολούθησε ο Νόμος 138/1975 με τον οποίο κυρώθηκε η 95/75 πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου που προέβλεπε την εκμίσθωση εκτάσεων απευθείας σε περίοικους ακτήμονες με μειωμένο μίσθωμα για κάθε καλλιεργητική περίοδο με απόφαση Νομάρχη τότε και Περιφερειάρχη τώρα. Έτσιαρχικά η Νομαρχία Ηλείας και τώρα η Περιφερειακή Ενότητα για μισό αιώνα διαθέτουν σε παραλίμνιους παραγωγούς κατ’ έτος για καλλιέργεια τα αντίστοιχα μερίδια ( κλήροι). Αναγνωρίζεται δε, ότι παρά τα ενδεχόμενα λάθη που υπήρξαν η παραχώρηση των εκτάσεων αυτών οργάνωσαν την παραγωγή των περιοχών αυτών, έδωσαν τη δυνατότητα απόκτησης αξιόλογου μηχανολογικού εξοπλισμού εφάρμοσαν καλλιέργειες νέες άγνωστες μέχρι τότε στο Νομό μας και φυσικά απεικονίστηκε έντονα στην οικονομική ζωή. Με την επικείμενη εφαρμογή του Ν. 4061/2012 αμφισβητείται πλέον η συμμετοχή των καλλιεργητών –κατοίκων της παραλίμνιας περιοχής, αφού υπάρχουν και άλλες κατηγορίες ενδιαφερομένων που ευνοούνται από την προτεινόμενη μοριοδότηση του Ν. 4061/2012. Προκειμένου να αποφευχθεί κοινωνική αναταραχή στον Νομό μας να αποφύγουμε την απαξίωση σημαντικού μηχανολογικού εξοπλισμού που έχει αποκτηθεί μόνο για την καλλιέργεια των διατιθέμενων εκτάσεων από την Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας προτείνουμε

1. Καλλιέργεια των πραγματικών αγροτών και ειδικά των νέων, που βρίσκονται στις παραλίμνιες λίμνες, με την υποδομή τους.

2. Να μην υπερβαίνουν τα αγροτεμάχια τα 100 στρ. το καθένα.

3. Να διπλασιαστούν τα μόρια για τους παραλίμνιους αγρότες.

18. ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ

Α. Έλεγχοι τόσο στο αιγοπρόβειο γάλα όσο και εντός των τυροκομείων για την προστασία της φέτας ως ΠΟΠ.

Β. Διαχωρισμό του ΕΛΓΑ σε γεωργικό και κτηνοτροφικό.

Γ. Μείωση του κόστους παραγωγής .

Δ. Έλεγχοι των εισαγομένων κρεάτων λόγω ασύμφορων τιμών.

Ε. Απλοποίηση και επιτάχυνση των διαδικασιών αδειοδότησης των σταυλικών εγκαταστάσεων

19 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ

Απλούστευση της γραφειοκρατίας του ΟΠΕΚΕΠΕ για την πληρωμή των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων. Συμφωνούμε απόλυτα στον έλεγχο , όχι όμως στον παραλογισμό και θα σας παραθέσουμε σχετικό παράδειγμα .Τα πάγια υλικά άρδευσης μηχανήματα κλπ. δίνονται για χρήση στους παραγωγούς και προς ιδιοκτησία στις Οργανώσεις. Όμως οι παραγωγοί δεν μπορούν να το συμψηφίσουν στα εξοδα τους και οι αποσβέσεις επιβαρύνουν τις Οργανώσεις οι οποίες στο τέλος κάθε διαχειριστικής χρήσης να εμφανίζονται πλασματικά ζημιογόνες. Επίσης ποια οργάνωση εχειτόσο μεγάλη ρευστότητα ώστε να εξοφλεί τα τιμολόγια και να παίρνει το 50% μετά από ένα χρόνο. ​

20 ΤΟΕΒ

Αναδιοργάνωση ΤΟΕΒ του Νομού με εκσυγχρονισμό νομοθεσίας και δικτύου και αναβάθμιση του προσωπικού με προοπτική την καλύτερη διαχείριση του αρδευτικού νερού και την μείωση του κόστους χρήσης.

21. ΤΟ ΤΕΙ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΜΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΝΙΣΧΥΘΕΙ . ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΜΕ ΟΤΙ ΕΝΑΣ ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ 70% ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΜΗΜΑ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ.

​ΒΑΛΙΑΝΑΤΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

tsoukalas popup