Πρωτογενής Τομέας

Διεπαγγελματική Οργάνωση Αυγού: Θα εργαστούμε όλοι μαζί για να πάμε τον κλάδο του αυγού στη θέση που αξίζει

Διεπαγγελματική Οργάνωση Αυγού: Θα εργαστούμε όλοι μαζί για να πάμε τον κλάδο του αυγού στη θέση που αξίζει

«Τέλος» στις άκαρπες προσπάθειες χρόνων για τη δημιουργία Διεπαγγελματικής Οργάνωσης στον κλάδου του Αυγού έδωσε η συμφωνία που επετεύχθη πριν από λίγες ημέρες στα γραφεία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Κατά το παρελθόν, οι επικεφαλής των δύο σχημάτων, κ. κ. Γιάννης Βλαχάκης και Τριαντάφυλλος Ζούρας είχαν προχωρήσει στην προετοιμασία ξεχωριστών φακέλων για τη σύσταση Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αυγού και μόλις την 29η Μαρτίου αποφάσισαν τελικώς να «ενώσουν» τις δυνάμεις τους και να καταλήξουν σε συμφωνία για τη σύσταση μιας Ενιαίας Διεπαγγελματικής.

Πρόεδρος του ιδρυτικού Διοικητικού Συμβουλίου της Διεπαγγελματικής είναι ο Τριαντάφυλλος Ζούρας και αντιπρόεδρος ο Γιάννης Βλαχάκης και όπως δήλωσαν στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων με την κίνηση αυτή «έχουμε πιο ισχυρή φωνή και μεγαλύτερη δύναμη για να διεκδικήσουμε για το προϊόν μας τη θέση που του αξίζει».

Σε αυτή συμμετέχει το σύνολο σχεδόν των δραστηριοποιούμενων στον κλάδο, στην Παραγωγή, την Εμπορία και τη Μεταποίηση του προϊόντος με την εκπροσώπηση να ξεπερνά το 90%.

<b> Η κατάσταση του κλάδου </b>
Με τις πληγές της δεκαετούς οικονομικής κρίσης να μην έχουν ακόμη επουλωθεί και τις επιπτώσεις από την πανδημία του κορονοϊού να έχουν πλήξει την εγχώρια αλλά και την παγκόσμια οικονομία, ο κλάδος του αυγού δεν θα μπορούσε να έχει βγει αλώβητος.

Οι «ελληνοποιήσεις», το υψηλό κόστος παραγωγής και η υψηλή φορολογία σε συνδυασμό με την έλλειψη ρευστότητας είναι μερικές από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο κλάδος.

«Πέρα από το πρόβλημα των "ελληνοποιήσεων", που είναι σοβαρότατο, οι Έλληνες παραγωγοί έχουν να αντιμετωπίσουν υψηλό κόστος παραγωγής, βαριά φορολογία, έλλειψη ρευστότητας, απουσία επενδυτικών κινήτρων, υστέρηση στην απόσβεση επενδύσεων και προβλήματα πολυνομίας και γραφειοκρατίας» δήλωσαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος της Διεπαγγελματικής συμπληρώνοντας ότι «το γεγονός ότι παραμένουμε όρθιοι οφείλεται στην αγάπη μας για αυτό που κάνουμε. Ωστόσο υπάρχουν και όρια για όλους μας. Αν δεν γίνουν βήματα προς την επίλυση όλων αυτών των προβλημάτων, δεν μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον».

Η οικονομική κρίση που έπληξε τη χώρα μας κατά την περασμένη δεκαετία έκανε πολλές επιχειρήσεις παραγωγής αυγών να «κατεβάσουν ρολά», λόγω του αυξημένου κόστους παραγωγής. «Η ζήτηση παραμένει σταθερή και οι εισαγωγές καλύπτουν ένα μέρος της, δυστυχώς όμως αυτή η δύσκολη κατάσταση άνοιξε "παράθυρο" σε κάποιους - λίγους πιστεύουμε - να κάνουν παράνομες εισαγωγές, "ελληνοποιήσεις" και αναβαθμίσεις αυγών, επιβάλλοντας αθέμιτο ανταγωνισμό σε επίπεδο τιμών, τον οποίον δεν μπορούν να παρακολουθήσουν οι Έλληνες παραγωγοί με αποτέλεσμα να απειλείται η βιωσιμότητά τους» είπαν.

Αναφορικά με το ζήτημα των «ελληνοποιήσεων» οι ίδιοι υπογράμμισαν ότι αποτελεί βασική τους προτεραιότητα «ωστόσο δεν μπορεί να επιτευχθεί αν δεν δοθούν λύσεις συνολικά στα παραπάνω προβλήματα του κλάδου, ώστε να ενισχυθεί η ελληνική παραγωγή».

Ένα σημαντικό εργαλείο που έχουν στη διάθεσή τους είναι το Σύστημα ΑΡΤΕΜΙΣ το οποίο και βρίσκεται «ένα βήμα» πριν από την ενεργοποίησή του, κάτι που από μόνο του δε φτάνει. «Χρειάζονται και άλλα υποστηρικτικά μέτρα, όπως η επικαιροποίηση και η δημοσιοποίηση των κωδικών παραγωγών ανά τύπο εκτροφής, η διενέργεια συχνών ελέγχων στις επιχειρήσεις του κλάδου χωρίς εξαιρέσεις, και η ενίσχυση των ελέγχων στις κυριότερες πύλες εισόδου εμπορευμάτων στη χώρα» υπογραμμίζουν.

Και σημειώνουν ότι η πολιτεία θα έχει «στο πρόσωπο της Διεπαγγελματικής μας έναν ισχυρό και αποφασισμένο συνομιλητή, που μπορεί να βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση με τις προτάσεις του» ζητώντας παράλληλα γενναίες μεταρρυθμίσεις.

Μέλλον και εξαγωγές

Μιλώντας για το μέλλον στον κλάδο του αυγού, ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αυγού σημείωσαν στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων: «Αν πρέπει να περιγράψουμε έναν κεντρικό στόχο, αυτός είναι η αύξηση του ζωικού κεφαλαίου και, τελικά, η αύξηση της παραγωγής ελληνικού αυγού» λέγοντας ότι «έχουμε ένα πολύτιμο προϊόν για τη διατροφή όλων, μικρών και μεγάλων, εξαιρετικής ποιότητας και οικονομικό».

Σύμφωνα με τους ίδιους «οι Έλληνες δεν είναι όσο ψηλά θα περιμέναμε στην παγκόσμια κατάταξη κατά κεφαλήν κατανάλωσης αυγών» ωστόσο όπως τονίζουν, «σήμερα που οι επιστήμονες επιβεβαιώνουν πόσο πολύτιμη τροφή είναι το αυγό, δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην αυξηθεί η κατανάλωσή του» και καταλήγουν: «Πλέον, μέσω της Διεπαγγελματικής, να εργαστούμε όλοι μαζί και είμαστε αισιόδοξοι ότι θα πετύχουμε ταχύτερα τους στόχους μας».

Σε ό,τι αφορά την πορεία του ελληνικού αυγού στις διεθνείς αγορές, το εξαγωγικό του ενδιαφέρον στοχεύει κυρίως την ευρύτερη περιοχή, όπως το Ισραήλ, καθώς διαθέτει εξαιρετική φήμη.

«Ωστόσο» όπως επισημαίνουν οι κκ Ζούρας και Βλαχάκης «τα προβλήματα που ήδη αναφέραμε λειτουργούν ως εμπόδιο για αρκετές ελληνικές επιχειρήσεις που θέλουν να κοιτάξουν και προς την διεθνή αγορά» και «γι’ αυτό επιμένουμε στον στόχο της αύξησης της ελληνικής παραγωγής: πρώτον, για την αυτάρκεια στο εσωτερικό και δεύτερον, για να συστήσουμε σε περισσότερους ξένους το ποιοτικό ελληνικό αυγό».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

tsoukalas popup

tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup