Να δοθεί οριστική λύση στην παραχώρηση των δημοσίων εκτάσεων με κριτήριο την εντοπιότητα
‘’ Η εξάμηνη παράταση που έδωσε η κυβέρνηση για την υποβολή αντιρρήσεων στους δασικούς χάρτες, αποτελεί κίνηση πανικού που επιβλήθηκε από τις αντιδράσεις των πολιτών αλλά και τα προβλήματα που η ίδια η κυβέρνηση δημιούργησε χωρίς να δώσει λύσεις.’’ επισημαίνει ο Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής κ.Μιχάλης Κατρίνης.
Μιλώντας στη Βουλή, κατά τη συζήτηση νομοσχεδίου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ο κ.Κατρίνης ανέφερε ότι:
-Οι επιτροπές που θα εξετάσουν τις αντιρρήσεις δεν έχουν συσταθεί εδώ και ένα χρόνο, παρά την αλλαγή του νόμου. Για παράδειγμα, στην Ηλεία εκκρεμούν 10.000 αντιρρήσεις και η διαδικασία έχει παγώσει από τον Ιούλιο του 2019.
-Πριν ένα μήνα έγινε ανάρτηση αποφάσεων διοικητικών πράξεων αναδασμών και εποικισμών. Δεν αναρτήθηκαν, όμως, οι αποφάσεις των επιτροπών αντιρρήσεων που είχαν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες, με αποτέλεσμα να μην μπορούν οι ιδιοκτήτες να εκμεταλλευτούν την περιουσία τους.
- Ένα μεγάλο μέρος των βοσκοτόπων έχει χαρακτηριστεί δασικό, δημιουργώντας πολλά προβλήματα σε ιδιοκτήτες αλλά και στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους.
- Δεν αναρτήθηκαν εκτάσεις που είχαν κηρυχθεί αναδασωτέες αλλά τελικά αποχαρακτηρίστηκαν.
- Τρία εκατομμύρια στρέμματα που ήταν δασικά και εκχερσώθηκαν, αλλά μετά την απόφαση του ΣτΕ έχουν σταματήσει οι διαδικασίες εξαγοράς και νομιμοποίησης τους, με την κυβέρνηση να ρίχνει την ευθύνη στην επιτροπή που έχει συσταθεί για να εξετάσει το θέμα.
Αναφερόμενος στην παράταση για την παραχώρηση χρήσης δημοσίων εκτάσεων για αγροτική καλλιέργεια, την οποία πρότεινε και ο κ. Κατρίνης στη συνεδρίαση της επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της προηγούμενης Πέμπτης και η οποία αφορά αρκετούς παραγωγούς στην Ηλεία (Αγουλινίτσα, Κάστα, Μουριά), ο κ.Κατρίνης ζήτησε από τον υπουργό κ. Λιβανό:
-Να υπάρξει νομοθετική παρέμβαση για οριστική λύση, ώστε να σταματήσει η ομηρία των αγροτών κάθε χρόνο σχετικά με το αν θα συνεχίσουν να καλλιεργούν
-Να ενισχυθεί το κριτήριο της εντοπιότητας για να δοθεί η δυνατότητα σε κατοίκους της περιοχής-ιδιαίτερα τους νέους-να καλλιεργήσουν τη γη στην περιοχή τους και να επενδύσουν σε αυτή για την επιβίωσή τους.
-Να μην εφαρμόσει-χωρίς όρους και προϋποθέσεις-τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς που θεσμοθετήθηκαν με το παρόν νομοσχέδιο, κάτι που θα ευνοήσει ισχυρά επενδυτικά σχήματα (εκτός νομού) με ρευστότητα και όχι τους αγρότες και τους κατοίκους της Ηλείας.
(Δελτίο Τύπου)