Πρωτογενής Τομέας

Νέοι Αγρότες: Το μέλλον, οι προοπτικές και τα προβλήματα

Νέοι Αγρότες: Το μέλλον, οι προοπτικές και τα προβλήματα

Στο πλαίσιο του e -Forum Αγροτικής Ανάπτυξης

Το νέο πρόγραμμα νέας εγκατάστασης των γεωργών στην ύπαιθρο, η ενασχόληση των νέων ανθρώπων με την αγροτική παραγωγή και οι προοπτικές που έχουν, προτείνοντας λύσεις στα προβλήματα που αποτελούν τροχοπέδη, αποτέλεσαν αντικείμενο συζήτησης που πραγματοποίησε η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών (ΠΕΝΑ) στο πλαίσιο του e- Forum Αγροτικής Ανάπτυξης 2021 που διοργάνωσε η εφημερίδα «Σύμβουλος Επιχειρήσεων».

Μέσα σε δύο ξεχωριστές εκδηλώσεις, την περασμένη Δευτέρα και την Τρίτη, παρουσιάστηκαν ενδιαφέρουσες προτάσεις για την επόμενη ημέρα με στόχο την βιωσιμότητα του πρωτογενούς τομέα.

Την Τρίτη συζητήθηκε «Το καινούργιο Πρόγραμμα Εγκατάστασης Νέων Γεωργών στην Ύπαιθρο» και την εισαγωγή έκανε ο Σωτήρης Κουτσομήτρος, σύμβουλος Αγροτικής Πολιτικής της ΠΕΝΑ, ο οποίος παρουσίασε το πρόγραμμα εγκατάστασης νέων αγροτών, τονίζοντας ότι φιλοδοξεί να εγκαταστήσει περισσότερους νέους στην Ελληνική και Ευρωπαϊκή ύπαιθρο.

«Το 55% των Ευρωπαίων γεωργών είναι μεγαλύτερο από 55 ετών. Στόχος, λοιπόν, είναι η ανανέωση του ηλικιακού δυναμικού και αυτό μπορεί να γίνει μέσω προσέλκυσης νέων ανθρώπων στην ύπαιθρο », ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος της ΠΕΝΑ, Νίκος Παυλονάσιος ανέδειξε, πως «η εκπαίδευση των νέων αγροτών για μας είναι το Α και το Ω». Γι’ αυτό επισήμανε πως «θέλουμε αυτό το πρόγραμμα αλλά και τα σχέδια βελτίωσης να είναι ετήσια παρέχοντας στους νέους αγρότες ουσιαστική στήριξη».

Ωστόσο, δεν έκρυψε την ανησυχία του λέγοντας πως «στο νέο πρόγραμμα πιστεύω ότι θα υπάρξουν πολλές παρεκκλίσεις. Εμείς, είχαμε ζητήσει το πρόγραμμα να είναι 7ετές αλλά με προϋπολογισμό ύψους 50.000 ευρώ για έναν νέο αγρότη ή κτηνοτρόφο, ο οποίος σημειωτέον θα ξεκινήσει από το μηδέν. Είχαμε επίσης προτείνει μοριοδότηση για τους αποφοίτους σχολών, καθώς επίσης εκπαίδευση άνω των 300 ωρών στη θεωρία και την πράξη για όλους ως προαπαιτούμενο».

Ο γενικός γραμματέας της ΠΕΝΑ Στέλιος Βογιατζής από την πλευρά του δεν έκρυψε την αγωνία του λέγοντας πως «το ζήτημα είναι να προσελκύσουμε νέο κόσμο στην ύπαιθρο καθώς μετά το 2040 ποιος θα τρέφει την χώρα μας; Όμως ο νέος που θα ενταχθεί στο επάγγελμα θα πρέπει να είναι παραγωγικός και να έχει αποφασίσει να παραμείνει στον χώρο έχοντας ως στόχο την βιώσιμοτητα».

Ο Δημήτρης Σχοινοπλοκάκης, Μηχανολόγος, Ελαιοπαραγωγός ανέφερε ότι: «τα προγράμματα απαιτούν πολύ καλή οργάνωση των εγγράφων και σωστή διαχείριση των τίτλων της γης, σωστή υποβολή του φακέλου γι’ αυτό προτείνουμε να απευθυνθείτε σε ένα οργανωμένο γραφείο για να τους κατευθύνει πριν καταθέσουν τον φάκελο».

Ο Παύλος Τσακίρης, ι νέος αγρότης, ο οποίος μάλιστα έχει λάβει και Ευρωπαϊκό βραβείο αειφόρου εκμετάλλευσης και ασχολείται με την παραγωγή αυγών και σιτηρών, εξήγησε ότι «ένα χρόνιο πρόβλημα είναι τα απόβλητα, ένα μέρος το χρησιμοποιούμε ως φυσικό βελτιωτικό στα χωράφια και ένα άλλο μέσω της νέας τεχνολογίας καταλήγει σε μονάδες βιοαερίου της περιοχής μας και μέσω της αερόβιας ζύμωσης χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας»

Οι προτάσεις για την ανάπτυξη

Την επόμενη ημέρα, την Τρίτη, τέθηκαν επί τάπητος οι προτάσεις της ΠΕΝΑ για την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα. Ο Σωτήρης Κουτσομήτρος, Σύμβουλος Αγροτικής Πολιτικής, συντόνισε τη συζήτηση και έθεσε καίρια ερωτήματα στους συμμετέχοντες.

Ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Δυτικής Ελλάδας και πρόεδρος της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης Θεόδωρος Βασιλόπουλος, που ήταν και πρώην πρόεδρος της ΠΕΝΑ), ανέφερε ότι είναι σαφής η στροφή όλων των χωρών στην οργάνωση του πρωτογενούς τομέα και στην Ευρώπη εκτός από τη χρηματοδότηση του νέου προγράμματος υπάρχει και το Ταμείο Συνοχής για την στήριξη της αγροτικής παραγωγής.

« Είναι λάθος μετά από πέντε χρόνια να καταρτίζονται οι νέοι αγρότες, αυτό πρέπει να γίνεται στην αρχή. Όπως επίσης, κατάρτιση πρέπει να προβλέπεται για το σύνολο των αγροτών όχι μόνον των νέων, αλλά και για το υπηρεσιακό και πολιτικό προσωπικό ώστε να διαχειρίζονται καλύτερα τα ζητήματα και πιο γρήγορα» τόνισε.

Ο Νίκος Παυλονάσιος, Πρόεδρος της ΠΕΝΑ κ ανέφερε ότι, «στο 2,9% κυμαίνεται το επίπεδο εκπαίδευσης των νέων αγροτών έως 35ετών στην χώρα μας όταν στην Ευρώπη φθάνει το 20%

Τα Πανεπιστήμια και όλοι οι κρατικοί φορείς όπως ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ μπορούν να διαδραματίσουν μεγάλο ρόλο στην εκπαίδευση των αγροτών».

Ο Βασίλης Ζαμπετάκης, Γεωπόνος, Νέος Γεωργοκτηνοτρόφος από την περιοχή του Ρεθύμνου τονίσε πως «δεν υπάρχουν συνεταιρισμοί και οργανώσεις ώστε όλοι μαζί οι ενδιαφερόμενοι να μπορέσουν να διεκδικήσουν».

Ο Δημήτρης Σχοινοπλοκάκης, Μηχανολόγος, Ελαιοπαραγωγός, τόνισε πόσο επηρεάζουν οι κλιματολογικές αλλαγές την παραγωγή. «Το κράτος πρέπει να φτιάξει σωστές και ασφαλής υποδομές, γεωτρήσεις που να καλύπτουν το χώρο εμβέλειας των καλλιεργειών και να στηριχθεί κυρίως η φυτική παραγωγή», σημείωσε.

Ο Γιάννης Δακανάλης, Τεχνολόγος Γεωπόνος, Νέος Γεωργοκτηνοτροφος, σκιαγράφησε από την πλευρά του τα βασικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σε επαγγελματικό επίπεδο όσοι ασχολούνται με την ύπαιθρο δίνοντας έμφαση στην μη επαρκή εκπαίδευση, το έλλειμμα συμβουλευτικής, την έλλειψη νερού για άρδευση αλλά και την έλλειψη κινήτρων.

«Η κτηνοτροφία αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς, όμως η γεωργία έχει μείνει στάσιμη στην περιοχή του Ηρακλείου. Ο μέσος όρος ηλικίας είναι υψηλός με αποτέλεσμα να υπάρχει στασιμότητα ως προς τον τρόπο καλλιέργειας και ως προς τον τρόπο διαχείρισης των προϊόντων».

Ο Μανώλης Καράτζης, νέος κτηνοτρόφος, προσέθεσε από την πλευρά του πως οι εποχές έχουν αλλάξει, χρειάζεται να δοθεί βάρος στην εκπαίδευση – κατάρτιση για να μπορέσουν οι αγρότες να εξασφαλίσουν όχι μόνο την παραγωγή αλλά και την διάθεση των προϊόντων τους.

Ο Στέλιος Βογιατζής, Κτηνοτρόφος αιγοπροβάτων Γενικός γραμματέας της ΠΕΝΑ ανέδειξε τη δυσκολία εξασφάλισης εργατικού δυναμικού στις γεωργικές ή κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις.

«Ο πόλεμος ξεκίνησε από τη στιγμή που αποφασίσαμε να στηρίξουμε τους νέους αγρότες δίνοντας έμφαση στην εκπαίδευση – κατάρτιση και σήμερα έχουμε παραγωγούς που ξέρουν πως θα παράγουν μέσα στο χωράφι. Το ζητούμενο είναι η εκπαίδευση να γίνει βιωματική στο χωράφι γιατί θα μείνουμε στον ίδιο παρανομαστή».

Τέλος ο συντονιστής της εκδήλωσης Σωτήρης Κουτσομήτρος συνοψίζοντας τα συμπεράσματα της εκδήλωσης τόνισε πως οι προκλήσεις στο μέλλον είναι μεγάλες και πως θα πρέπει να αυξηθεί το συντομότερο δυνατό το ποσοστό κατάρτισης διότι ο αγροτικός κόσμος διψά για γνώση, να ανοίξει η βεντάλια και με άλλους φορείς, ενώ τονίστηκε από όλους ότι πολλά προβλήματα στο μέλλον θα αντιμετωπιστούν με την τεχνολογία.

(Δελτίο Τύπου)

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

tsoukalas popup