Αποτελεσματικές φάνηκαν ότι ήταν η ενέργειες που έκανε η Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα δακοκτονίας κατά την περσινή περίοδο και όπως τόνισε σε δηλώσεις του αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Θεόδωρος Βασιλόπουλος, φέτος θα υπάρξει ακόμα μεγαλύτερη οργάνωση, προκειμένου να επιτευχθούν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.
Μάλιστα στόχος είναι οι περιοχές που παρουσιάζουν μεγαλύτερο πρόβλημα να ραντιστούν 4 φορές και όχι τρεις που συνηθίζονταν έως τώρα. «Τις προηγούμενες ημέρες έγινε μία σύσκεψη με το τμήμα Φυτοπροστασίας της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης μαζί με τον προϊστάμενο, σε ό,τι αφορά την εξέλιξη της δακοκτονίας. Θέλω να κάνω γνωστό ότι η δακοκτονία επειδή το προηγούμενο έτος φτιάξαμε τριετή σύμβαση, δηλαδή με τους εργολάβους που έπαιρναν τα οκτώ τμήματα στην περιοχή της Ηλείας, μειώσαμε την γραφειοκρατία και ξέρουμε ποιοι είναι και ποιοι χειρίζονται την κάθε περιοχή.
Αυτό είναι πολύ σημαντικό, βοηθάει και εκπαιδεύει μάλιστα τους εργολάβους αλλά και τους ανθρώπους που ασχολούνται, τους γεωπόνους και τους ανθρώπους που έχουν τους γεωργικούς ελκυστήρες ώστε να ξέρουν και να γνωρίζουν το ανάγλυφο της περιοχής, να ξέρουν που πηγαίνουν κάθε χρόνο. Ήταν ένα μέτρο το οποίο ζητούσε η κοινωνία έτσι ώστε κάθε χρόνο να μην αργεί όλη αυτή η δημοπρασία που γίνονταν.
Σε αυτόν τον τομέα, επειδή είδαμε πέρυσι ότι είχαμε πολλά προβλήματα κυρίως στο παραθαλάσσιο μέτωπο, αυτό που καταφέραμε είναι να μαζέψουμε χρήματα από το τριετές πρόγραμμα και να εστιάσουμε στα παραλιακά μέτωπα κυρίως της Ζαχάρως, του Κατακόλου και στην περιοχή του Κάστρου Κυλλήνης και εκεί να κάνουμε και ένα τέταρτο «χέρι». Το οποίο μάλιστα, το έχουμε ετοιμάσει με τις υπηρεσίες μας, έτσι ώστε το επόμενο διάστημα να είμαστε πανέτοιμοι. Εκεί που παρατηρείται πιο έντονος ο δάκος, να μπορέσουμε να κάνουμε καλύτερη καταπολέμηση. Θα ξεκινήσουμε νωρίτερα. Θα δούμε βέβαια και τις κλιματικές συνθήκες που θα προκύψουν τους καλοκαιρινούς μήνες αλλά να ξέρουν οι παραγωγοί μας ότι φέτος θα κάνουμε ένα χέρι παραπάνω».
Παράλληλα ο κ. Βασιλόπουλος ανακοίνωσε την πρόσληψη προσωπικού με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, έτσι ώστε άμεσα και νωρίτερα από άλλες χρονιές να «τρέξει» η διαδικασία και να αντιμετωπιστεί και πάλι με αποτελεσματικότητα το πρόβλημα του δάκου. «Φέτος κάλεσα νωρίτερα να έχουμε μόνιμους γεωπόνους για το πρόγραμμα της δακοκτονίας αλλά και να βγάλουμε περισσότερους παγιδοθέτες στις αρχές Ιουνίου. Και γι’ αυτό έχουμε βγάλει μία πρόσκληση για πρόσληψη που είναι ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου 40 ατόμων έως 60 ημερομίσθια ανά άτομο για χρονικό διάστημα έως έξι μηνών. Και 34 ημερομίσθια για δύο άτομα και αυτοί για έξι μήνες. Η απασχόλησή τους θα γίνει εντός του χρονικού διαστήματος από την ημερομηνία πρόσληψης μέχρι τις 30/11/2021. Την επόμενη Τετάρτη στις 24, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να έρχονται στο τμήμα Φυτοπροστασίας στην διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης να κάνουν το αίτημά τους και ανάλογα με την μοριοδότηση θα υπάρξει αξιολόγηση για το ποιες περιοχές θα πρέπει να πάνε. Στον Δήμο του Πύργου χρειαζόμαστε 14 άτομα, ειδικά 2 για το Επιτάλιο και θέλουμε και 2 εργάτες στις αποθήκες. Για το Δήμο Ανδραβίδας Κυλλήνης θέλουμε στην Κυλλήνη 4 παγιδοθέτες, για τον Δήμο Πηνειού θέλουμε 2, για τον Δήμο Ήλιδας 3, για τον Δήμο Ολυμπίας 9 και για τον Δήμο Ζαχάρως 8. Αυτό μοιράζεται ανάλογα από τα δέντρα και σχετικά με το ανάγλυφο της κάθε περιοχής».
Αναφορικά με τον τρόπο που θα μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους ο κ. Βασιλόπουλος διευκρίνησε ότι: «Στο διοικητήριο, θα πρέπει να γίνονται οι αιτήσεις, θα υπάρξει διαφάνεια με βάση την εμπειρία, την μοριοδότηση, την εντοπιότητα, την πολυτεκνία και μία σειρά άλλων κριτηρίων. Εύχομαι να μην έχουμε και φέτος προβλήματα όπως και πέρυσι που δεν είχαμε καθόλου έξαρση του δάκου. Διότι προσπαθήσαμε να είμαστε αποτελεσματικοί».
Επιπλέον ο κ. Βασιλόπουλος άφησε σαφείς αιχμές για την τακτική που ακολούθησε στο θέμα της δακοκτονίας η προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή τονίζοντας ότι: «Τα λάθη και η αδιαφορία των προηγούμενων ετών, το ότι δεν υπήρχαν φάρμακα στις αποθήκες, εμείς ως νέα περιφερειακή αρχή αυτά δεν τα υιοθετούμε και δεν θα τα επαναλάβουμε. Φέτος οι αποθήκες μας είναι γεμάτες διότι στοχεύσαμε την κατάλληλη στιγμή με το υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης να έχουμε τα κατάλληλα φάρμακα. Και αυτά τα φάρμακα τα περισσότερα είναι φιλικά προς το περιβάλλον και πολλά είναι βιολογικά. Είχαμε κάποια παράπονα από κάποιους παραγωγούς σχετικά με κάποιους δείκτες όμως τελικά με τις τελευταίες αναλύσεις τα ξεπεράσαμε.
Γιατί υπήρχαν κάποια φάρμακα τα οποία δεν θα ξανακυκλοφορήσουν. Τα έδωσε το υπουργείο όμως αυτά και όχι η Περιφέρεια. Τώρα όμως είμαστε έτοιμοι με γεμάτες αποθήκες και άρτια εκπαιδευμένο προσωπικό. Πρέπει να φτιάξουμε καλή ποιότητα και για να γίνει αυτό πρέπει να συνεργαστούν οι υπηρεσίες μας με τους αγρότες και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Γι’ αυτό το λόγο είμαστε δίπλα στους αγρότες και όπου χρειάζεται θα κάνουμε όποια παρέμβαση χρειάζεται ώστε να έχουμε την καλύτερη δακοκτονία στην χώρα. Θέλουμε να κάνουμε καινοτομίες.
Και στέλνω ένα μήνυμα προς όλους αυτούς που συνεργάζονται με τους εργολάβους που οι άνθρωποι πηγαίνουν με τους γεωργικούς ελκυστήρες. Όλη οι γεωργικοί ελκυστήρες θα έχουν GPS. Τους βρήκαμε πεταμένους στο προηγούμενο έτος σε αποθήκες και σε ράφια. Δεν θέλω να αναφερθώ για το τι έφταιγε. Αυτό που καταφέραμε είναι όμως να τοποθετήσουμε τα GPS τους γεωργικούς ελκυστήρες, θα συνεχίσουμε να προμηθεύουμε όλους τους γεωργικούς ελκυστήρες και θα υπάρχει ειδικό προσωπικό έτσι ώστε να ελέγχει πόση ώρα διαρκεί το ράντισμα και το σημείο που βρίσκεται».
Τέλος, ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης τάχθηκε στο πλευρό όλων των ελαιοκαλλιεργητών σημειώνοντας ότι η αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας θα είναι πάντα παρούσα προκειμένου να διορθώνει και να βρίσκει λύσεις σε οποιοδήποτε πρόβλημα προκύπτει έτσι ώστε και φέτος να υπάρξει μία καλή καλλιεργητική περίοδο για την ελιά.