Μεγάλο ήταν το ενδιαφέρον που παρουσίαζε η ημερίδα με θέμα « Το Γάλα, η παραγωγή του, τα οφέλη και το μέλλον του στη Δυτική Ελλάδα στη μετά Covid-19 εποχή», που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή 25, Ιουνίου στις 8.00 το απόγευμα στο Κουρβισιάνειο Πολιτιστικό Κέντρο Γαστούνης.
Την διοργάνωση της ημερίδας είχε αναλάβει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, ο Δήμος Πηνειού και η εταιρεία «Γέφυρα Επικοινωνίας ΑΜΚΕ», ενώ ομιλητές ήταν ο Δρ. Ξενοφών Βεργίνης Καθηγητής Οικονομικών και Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Εταιρείας Τροφίμων ΕΥΡΩΦΟΥΝΤ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΑΕ, πρώην Βουλευτής Λευκάδος-Διοικητής ΟΓΑ-Πρόεδρος ΟΠΕΚΕΠΕ- Υποδιοικητής ΑΤΕ. Παύλος Σατολιάς Πρόεδρος ΠΑΣΕΓΕΑ και Πρόεδρος Συνεταιρισμού Καλαβρύτων και η Παναγιώτα Σκουρφούντα Κτηνίατρος.
Χαιρετισμό απηύθυναν ο Δήμαρχος Πηνειού Ανδρέας Μαρίνος, η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Χριστιάνα Καλογήρου και ο Αντιπεριφερειάρχης Νικόλαος Κοροβέσης.
Ο δήμαρχος Πηνειού Ανδρέας Μαρίνος αναφερόμενος στην ημερίδα δήλωσε μεταξύ άλλων ότι: «Σήμερα η πρωτοβουλία του κ. Θοδωρή Θεοδωρόπουλου με την Περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας, με τον Δήμο, με τις εταιρείες τις γαλακτοκομικές, με όλους τους χορηγούς που υπάρχουν μας δίνουν την ευκαιρία και την δυνατότητα να διοργανώσουμε αυτή την εκδήλωση και με αυτή την πράξη τους αναγνωρίζουν την Γαστούνη και το Δήμο Πηνειού ως την καρδιά του Ηλειακού Κάμπου».
Από την πλευρά του ο καθηγητής οικονομικών Ξενοφών Βεργίνης έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην στήριξη του αγρότη από την πολιτεία αλλά και στην ανάγκη να οργανωθεί και ο ίδιος ο παραγωγός αλλά και να εκπαιδευτεί σύμφωνα με τις νέες τεχνολογίες. « Είχα μία πρόσκληση από τον κύριο δήμαρχο για να συζητήσω ένα πολύ σοβαρό θέμα σχετικά με το γάλα, το ότι ήταν πριν και τι είναι τώρα μετά από τον COVID, αλλά κυρίως εννοούμε το σύνολο της κτηνοτροφίας. Διότι το γάλα είναι πάντα λευκό, ποτέ δεν είναι μαύρο. Που σημαίνει ότι πρέπει να το κρατήσουμε ψηλά ως σημαία ενός προϊόντος από τα οποία προέρχονται πολλά άλλα προϊόντα και πολλές άλλες επιχειρήσεις ασχολούνται στη διαδικασία προκειμένου να έχουμε ένα σημαντικό εθνικό προϊόν και κυρίως μία δραστηριότητα δυναμική στην περιοχή σας και όχι μόνο αλλά και σε όλη την περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.
Πρέπει να πω ότι η Ηλεία θα περίμενα να έχει μία πολύ πιο δυναμική ανάπτυξη στον τομέα της κτηνοτροφίας. Ίσως πράγματι χρειάζεται ένα νέο ξεκίνημα οργανωτικό, διαχειριστικό και κυρίως επιχειρηματικό. Όταν λέω επιχειρηματικό εννοώ βαριά χρηματοδότηση από πλευράς πολιτείας ιδιαίτερα τώρα με τις χρηματοδοτήσεις που υπάρχουν τα 21 δισεκατομμύρια στον αγροτικό τομέα αλλά και από το ταμείο ανάκαμψης και γενικότερα από τα προγράμματα της Ε.Έ. Όχι μόνο πρέπει να στηρίξουμε τον αγρότη κυρίως να έχει την αντίληψη της νέας τεχνολογίας αλλά και ο ίδιος να οργανωθεί. Να συμβάλλει η πολιτεία με ένα πρόγραμμα δυναμικό, αναπτυξιακό αλλά παράλληλα πρέπει να δούμε και την ανάπτυξη του ίδιου του αγρότη. Εννοώ την εκπαίδευσή του την ικανότητα του και την δυνατότητά του να χρησιμοποιεί τη νέα τεχνολογία, να μπορεί να χρησιμοποιεί το προϊόν και να παράγει προστιθέμενη αξία για αυτόν ως εισόδημα του αλλά και για τον τόπο του και την πολιτεία».
Ακολούθως ο αντιπεριφερειάρχης Νίκος Κοροβέσης σημείωσε ότι: « Ήρθα εδώ ως εκπρόσωπος του περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος του Νεκτάριου Φαρμάκη στην τόσο σημαντική ημερίδα για το γάλα, το τόσο σημαντικό προϊόν της αγροδιατροφής. Πεποίθησή μας και πολιτική μας είναι να συνδέσουμε πλέον τα αγροτικά προϊόντα, την αγροδιατροφή και τον τουρισμό. Αρχής γενομένης από την μεγάλη έκθεση που θα πάμε στο Ντουμπάι και σε στοχευμένες κινήσεις που έχουμε κάνει, θα έλεγα ότι ένα πάγιο αίτημα της ομοσπονδίας εστίασης Δυτικής Ελλάδας ήταν η σύνδεση των αγροτικών προϊόντων με την εστίαση. Μετά από μία μελέτη που ολοκληρώσαμε πριν από λίγο καιρό και την παρουσιάσαμε έρχονται τα πρώτα αποτελέσματα, και βλέπουμε τα επόμενα βήματα τα οποία θα είναι πια η πιστοποίηση των καταστημάτων εστίασης. Ερχόμενος ο τουρίστας στην περιοχή να ξέρει ποια πιστοποιημένα καταστήματα μπορούν και έχουν τοπικά αγροτικά προϊόντα και έτσι θα καταφέρουμε να συνδέσουμε και να πιστοποιήσουμε καταστήματα εστίασης για αγρο διατροφή και τον τουριστικό τομέα. Συνεχίζουμε τις επόμενες ημέρες θα κάνουμε κι εμείς τις δικές μας ανακοινώσεις».
Τέλος ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Διονύσης Καλαματιανός κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στάθηκε στις μεγάλες ανάγκες που έχει αυτή τη στιγμή ο πρωτογενής τομέας τονίζοντας ότι είναι απαραίτητη η μείωσης του κόστους παραγωγής, υπογραμμίζοντας παράλληλα τα προβλήματα που προκύπτουν από τον αθέμιτο ανταγωνισμό από τις παράνομες ελληνοποιήσεις και τις εισαγωγές γάλακτος. « Η κτηνοτροφία είναι μία πολύ σημαντική παραγωγική δραστηριότητα όχι μόνο στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας αλλά και στην Ηλεία γενικότερα. Το γάλα που παράγεται εδώ στον τόπο μας είναι ένα προϊόν εξαιρετικής διατροφικής και βιολογικής αξίας.
Δυστυχώς οι παραγωγοί μας είδαν την περσινή χρονιά να υπάρχει μειωμένη ζήτηση και για το γάλα αλλά και για το κρέας. Φέτος βλέπουν το κόστος των ζωοτροφών να έχει ανέβει πάρα πολύ και τους δημιουργεί ιδιαίτερα προβλήματα στην παραγωγή. Το κόστος γενικότερα της παραγωγής έχει ανέβει και με την αύξηση του αγροτικού ρεύματος αλλά ταυτόχρονα υπάρχει και μεγάλο ζήτημα αθέμιτου ανταγωνισμού με τις παράνομες ελληνοποιήσεις και τις αθρόες εισαγωγές γάλακτος από γειτονικές χώρες που ελληνοποιούνται δυστυχώς. Χρειάζονται έλεγχοι, χρειάζονται παρεμβάσεις από την πολιτεία, πρέπει η πολιτεία να σταθεί αρωγός στην προσπάθεια και των παραγωγών αλλά και των μεταποιητικών μονάδων επιχειρήσεων του χώρου και η πρότασή μας, είναι μείωση του κόστους παραγωγής, ενίσχυση των μεταποιητικών επιχειρήσεων του χώρου, τεχνολογική αναβάθμιση ώστε να αποκτήσει το γάλα το αποτύπωμα στην οικονομία που αξίζει να έχει» ανέφερε ο κ. Καλαματιανός.
Τον συντονισμό της ημερίδας είχαν αναλάβει ο Δημήτρης Βασιλόπουλος πρόεδρος ΝΠ Πολιτισμού Δήμου Πηνειού και η Χριστίνα Βάγγαλη δημοσιογράφος-