Πρωτογενής Τομέας

Σφήκας της καστανιάς: να επιδοτηθεί η καταπολέμησή της

Σφήκας της καστανιάς: να επιδοτηθεί η καταπολέμησή της

Μάξιμος σε Λιβανό για ζημίες στις καστανιές: Επιδοτούμενη δράση στο ΠΑΑ η καταπολέμηση της σφήκας της καστανιάς.

«Η καστανοκαλλιέργεια προσφέρει εισόδημα και κρατάει ζωντανά τα χωριά του Κισσάβου και άλλων ορεινών περιοχών της πατρίδας μας. Η στήριξή της από την πολιτεία είναι επιβεβλημένη, ιδιαίτερα σε περιόδους, όπως αυτή των τελευταίων χρόνων που απειλούνται από το έντομο της σφήκας της καστανιάς. Η βιολογική καταπολέμηση της σφήκας είναι μια διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει χρόνια έως ότου επέλθει η οικολογική ενσωμάτωση του παρασιτοειδούς στις δασικές εκτάσεις όπου ενδημεί η άγρια καστανιά.

Μέχρι, όμως, να συμβεί αυτό, οι καστανοπαραγωγοί θα υφίστανται συνεχείς προσβολές από τη σφήκα και απώλειες στην παραγωγή και στο φυτικό κεφάλαιο των καστανεώνων τους. Συνεπώς, είναι σημαντικό, εκτός από τη δωρεάν διάθεση και τις εξαπολύσεις του παρασιτοειδούς εντόμου, να υπάρξει πρόβλεψη επιδοτούμενης δράσης στο νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) -όπως το ?Κομφούζιο? στο τρέχων ΠΑΑ- όπου η ενίσχυση των καστανοπαραγωγών μπορεί αποδεδειγμένα να χρησιμοποιηθεί για την προμήθεια επιπλέον παρασιτοειδών, όπου απαιτείται. Εξάλλου, σύμφωνα με αναφορές των παραγωγών, η πρωτοβουλία του Νέου Συνεταιρισμού Αμπελακίων να εξαπολύσει επιπλέον παρασιτοειδή για το 2021 είχε θετικά αποτελέσματα».

Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος μετά την απάντηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σπήλιου Λιβανού στην ερώτησή του για την αντιμετώπιση της σφήκας της καστανιάς και την στήριξη των καστανοπαραγωγών.

Ο Θεσσαλός πολιτικός με την ερώτησή του μετέφερε την αγωνία των καστανοπαραγωγών του Κισσάβου για τις οικονομικές ζημιές που προκαλεί η ταχεία εξάπλωση των προσβολών από το έντομο της σφήκας της καστανιάς, παρά την αναγνωρισμένη προσπάθεια της πολιτείας να συνεχίσει την υλοποίηση του προγράμματος βιολογικής καταπολέμησης και πρότεινε, να διερευνηθούν τρόποι οικονομικής στήριξής τους, άλλα και πρόβλεψη φιλοπεριβαλλοντικής επιδοτούμενης δράσης (τύπου ?Κομφούζιο?) στο νέο ΠΑΑ.

Στην απάντησή του, ο αρμόδιος υπουργός ανέφερε πως στην Περιφερειακή Ενότητα (ΠΕ) Λάρισας χρηματοδοτήθηκε και εφαρμόστηκε σε συνεργασία με το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, πρόγραμμα βιολογικής καταπολέμησης της σφήκας της καστανιάς, με την εξαπόλυση του παρασιτοειδούς εντόμου Torimus sinensis.

Το 2018 πραγματοποιήθηκε εξαπόλυση σε ένα σημείο στην περιοχή των Αμπελακίων και το 2019 πραγματοποιήθηκαν εξαπολύσεις σε εννέα συνολικά σημεία σε περιοχές των Δήμων Αγιάς και Τεμπών. Το 2020 εξαπολύθηκαν από το πρόγραμμα του ΥΠΑΑΤ 14 συσκευασίες και επιπλέον άλλες 22 συσκευασίες που προμηθεύτηκε η Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Επίσης, εξαπολύσεις πραγματοποίησαν και οι αγροτικοί συνεταιρισμοί Αμπελακίων, Καρίτσας, Ποταμιάς και Μελιβοίας, καθώς και μεμονωμένοι παραγωγοί, που προμηθεύτηκαν το παρασιτοειδές. Το 2021 δεν έγιναν εξαπολύσεις από το πρόγραμμα του ΥΠΑΑΤ, καθώς σύμφωνα με τους ελέγχους, τα επίπεδα παρασιτισμού βρίσκονται σε ικανοποιητικό επίπεδο. Διευκρινίζεται, ωστόσο, ότι «το 2021, ο Νέος Αγροτικός Συνεταιρισμός Αμπελακίων, προκειμένου να εισάγει και να εξαπολύσει το έντομο, ενέγραψε στον Εθνικό Κατάλογο Σκευασμάτων Φυτοπροστασίας Μακροοργανισμών (ΕΚΣΦΜ) σκεύασμα για ιδία χρήση που περιέχει το παρασιτοειδές έντομο Torymus sinensis».

Σχετικά με την καλλιέργεια, αναφέρεται ότι σύμφωνα με το ΟΣΔΕ 2020 «στην ΠΕ Λάρισας καλλιεργούνται 1.834,73 εκτάρια με καστανιές για καρπό, σε σύνολο 6.122,13 εκταρίων που καταγράφονται πανελλαδικά», ενώ «η καστανοκαλλιέργεια ενισχύεται με συνδεδεμένη ενίσχυση, ως καρπός με κέλυφος, ανά εκτάριο, σε ετήσια βάση και το ύψος της ενίσχυσης για το έτος 2020 ανέρχεται σε 102,16 ευρώ/εκτάριο».

Τέλος, στην απάντηση σημειώνεται ότι «στο Στρατηγικό Σχέδιο της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής για την προγραμματική περίοδο 2023-2027, στο πλαίσιο σχεδιασμού, θα εξεταστούν η δυνατότητα, οι προϋποθέσεις και οι όροι ένταξης σχετικής γεωργοπεριβαλλοντικής δράσης. Η δράση αυτή, εφόσον εγκριθεί από την ΕΕ και μετά τη σύνταξη του εθνικού θεσμικού πλαισίου που θα τη διέπει και τη σχετική πρόσκληση που θα πρέπει να εκδοθεί, θα μπορεί να υλοποιηθεί από τα τέλη του έτους 2023 και μετά».

Πηγή: NeaPaseges.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

tsoukalas popup

tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup