Πρωτογενής Τομέας

Ηλεία: Αγώνας δρόμου για την καταγραφή των ζημιών για αγρότες και κτηνοτρόφους - Τα "αγκάθια"

Ηλεία: Αγώνας δρόμου για την καταγραφή των ζημιών για αγρότες και κτηνοτρόφους - Τα "αγκάθια"

Με στόχο την άμεση εκτίμηση και την καταγραφή της ζημιάς που υπέστησαν οι κάτοικοι των πυρόπληκτων περιοχών της Ηλείας, τόσο σε φυτικό όσο και σε ζωικό κεφάλαιο γίνεται ένας αγώνας δρόμου το τελευταίο διάστημα από τις σχετικές υπηρεσίες του ΕΛΓΑ. Ο υπεύθυνος ΚΕΑ Πύργου Άλκης Κωνσταντόπουλος μάλιστα μιλώντας στο ilialive.gr τόνισε ότι: «Μετά τις καταστροφικές φωτιές που ζήσαμε και στο νομό μας όλες αυτές τις ημέρες είμαστε σε συνεχή επαφή και επικοινωνία με παραγωγούς οι οποίοι έχουν πάθει μικρή ή μεγάλη ζημιά στο φυτικό ή στο ζωικό κεφάλαιο. Άμεσα ξεκίνησαν στους δήμους και κυρίως στο Δήμο της Αρχ. Ολυμπίας, οι διαδικασίες να δηλωθούν οι ζημιές από τους παραγωγούς στους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ, εμείς προσπαθήσαμε να βοηθήσουμε όσο μπορούσαμε στέλνοντας και στους ανταποκριτές τις δηλώσεις καλλιέργειας, εκτροφής, προκειμένου να τις βρουν έτοιμες όσοι παραγωγοί δεν είχαν το αντίγραφο, είτε κάηκε είτε το έχασαν. Δημιουργήθηκε κάποια στιγμή ένα μπέρδεμα, ειπώθηκε ότι η διαδικασία αυτή θα σταματήσει γιατί θα περιμένανε να ανοίξει ηλεκτρονική πλατφόρμα «αρωγή», μέσα σε λιγότερο από μία ημέρα αυτό αναιρέθηκε και συνεχίστηκαν οι διαδικασίες, αυτό είναι κάτι που πρέπει να το τονίσουμε, είναι ανεξάρτητη η μία διαδικασία από την άλλη . Ο παραγωγός που έχει πάθει ζημιά πρέπει να πάει και στον ανταποκριτή αλλά και να κάνει την δήλωση του με τους κωδικούς ΤΑΞΙΣ μέσα από την πλατφόρμα και μπορεί να δηλώσει σε ποια κατηγορία και τι είδους αποζημίωσης ή ενίσχυσης ζητάει».

Konstantopoulos Alkis

Ο ΕΛΓΑ για την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση των πληγέντων προχώρησε σε παράταση μίας ακόμη εβδομάδας καθώς τυπικά η προθεσμία για την υποβολή των δηλώσεων έληγε χθες. Ο κ. Κωνσταντόπουλος αναφέρθηκε επίσης στην ηρωική όπως την χαρακτήρισε προσπάθεια των ανταποκριτών του ΕΛΓΑ προκειμένου να εξυπηρετήσουν όλο τον κόσμο που έχει υποστεί ζημιά σημειώνοντας επίσης πως:
«Όσο και να προσπαθούν οι άνθρωποι, που καταβάλλουν πραγματικά ηρωική προσπάθεια, είναι δύσκολο να εξυπηρετήσουν τόσο κόσμο που έχει πληγεί. Θεωρώ λοιπόν ότι από τη μία θα δοθεί παράταση και στον ΕΛΓΑ προκειμένου να μπορέσουν να εξυπηρετηθούν όλοι οι παραγωγοί και επιπλέον η ηλεκτρονική πλατφόρμα που μπορεί να μπει ο παραγωγός με τους κωδικούς ΤΑΞΙΣ για να υποβάλει το αίτημα του θα είναι ανοιχτή μέχρι και τις 30/9. Άρα υπάρχει αρκετός χρόνος για να γίνουν οι δηλώσεις».

Ο υπεύθυνος ΚΕΑ Πύργου, στάθηκε επίσης και στο θέμα που έχει προκύψει των ιδιοκτητών αγροτεμαχίων που δεν έχουν δηλώσει τις εκτάσεις τους στο ΟΣΔΕ.
«Αυτό που δεν έχει διευκρινιστεί και έχουμε αρκετές τέτοιες ερωτήσεις από ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων οι οποίοι για κάποιους λόγους δεν δηλώνουν τα αγροτεμάχια τους στο ΟΣΔΕ είναι ότι δεν υπάρχει προς το παρόν κάποια πρόβλεψη για αυτές τις περιπτώσεις. Απ’ όσο γνωρίζουμε η ζημιά σε ένα φυτικό κεφάλαιο για να είναι καλυμμένη από τον ΕΛΓΑ πρέπει να είναι δηλωμένη πριν πραγματοποιηθεί. Μάλιστα το περιθώριο είναι τουλάχιστον 15 ημέρες. Πράγμα που σημαίνει ότι εάν αυτή τη στιγμή κάποιος παραγωγός υποβάλει ένα ΟΣΔΕ εκπρόθεσμα για τον ΟΠΕΚΕΠΕ και για τον ΕΛΓΑ θεωρείται απαράδεκτο, τι θα γίνει με αυτούς; Θα υπάρχει κάποιο αποτέλεσμα; Ή θα είναι μία ενέργεια χωρίς κάποιο αντίκρισμα; Εκεί θα πρέπει κάποιοι αρμόδιοι να πουν και να δηλώσουν με σαφήνεια αν θα ακολουθηθεί κάποια συγκεκριμένη διαδικασία ή αν δεν θα μπορούν να κάνουν τίποτα. Τουλάχιστον να ξέρει ο κόσμος και να μπορούμε κι εμείς να μάθουμε και να ενημερώνουμε. Έχουμε στείλει και κάποιο αίτημα ηλεκτρονικά προς τον ΕΛΓΑ και προς τον ΟΠΕΚΕΠΕ να μας απαντήσουν αν θα ληφθούν υπόψην τέτοιες δηλώσεις αλλά ακόμα δεν έχουμε λάβει κάποια απάντηση. Πιστεύω ότι είναι κάτι το οποίο πρέπει οπωσδήποτε να το δουν οι αρμόδιοι και να είναι ξεκάθαρο στον κόσμο για να μην δημιουργείται σύγχυση».

Ένα σοβαρό ζήτημα επίσης που έχει προκύψει από αυτή την καταστροφή είναι ότι πολλοί από τους στάβλους που κάηκαν δεν είχαν σχετική άδεια.

«Δεν ξέρω πως μπορεί να αντιμετωπιστεί αυτό. Τουλάχιστον αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα δεδομένο ότι οι κτηνοτρόφοι μας δήλωναν τον στάβλο στο ΟΣΔΕ. Δε λέμε ότι ήταν στάβλοι που είχαν τεράστια κτίρια αλλά σε κάθε περίπτωση ήταν ο στάβλος τους και πολλοί από αυτούς θα έκαναν κάποιες ενέργειες προκειμένου να είναι σύμφωνα με τις προδιαγραφές και να τους νομιμοποιήσουν. Δυστυχώς με την παράταση στην παράταση, έχουμε φτάσει σήμερα σε ένα σημείο που η πλειοψηφία των στάβλων δεν έχει άδειες λειτουργίας, τουλάχιστον με αυτά που ξέρουμε μέχρι τώρα, μέχρι το τέλος του 2022 για να γίνει αυτή η διαδικασία. Θέλω να πω δηλαδή, ότι από τη μία η ανοχή της πολιτείας έδινε το περιθώριο να λειτουργούν στάβλοι σε αυτό το καθεστώς και τώρα αρχίζουν και εμφανίζονται προβλήματα. Δεν ξέρω τι μπορεί να γίνει σε αυτές τις περιπτώσεις, θεωρώ όμως ότι αντίστοιχη περίπτωση με τους κατόχους αγροτικής εκμετάλλευσης που δε δήλωναν ΟΣΔΕ, με τον ίδιο τρόπο πρέπει να δοθεί μέριμνα και σε αυτούς τους ανθρώπους. Και δεν είναι μόνο οι στάβλοι που καήκανε είναι και οι ζωοτροφές που υπήρχαν μέσα και έχουν καεί και φυσικά το ζωικό τους κεφάλαιο για το οποίο όμως θα αποζημιωθούν» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κωνσταντόπουλος.

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

tsoukalas popup